Τετάρτη, 8 Φεβρουαρίου, 2023
1.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

5 τρόποι να κάνετε το σπίτι σας να μυρίζει Χριστούγεννα

ΑρχικήΟικιακά5 τρόποι να κάνετε το σπίτι σας να μυρίζει Χριστούγεννα
spot_img

Δώστε γιορτινό άρωμα στο σπίτι σας με απλά, οικονομικά τρόφιμα και υλικά.

H μυρωδιά είναι μία από τις αισθήσεις που συνδέονται έντονα με τις αναμνήσεις μας. Δεν είναι τυχαίο που μυρίζοντας ένα παιδικό μας ρούχο μας έρχονται αναμνήσεις από τα παιδικά μας χρόνια ή με το να μυρίσουμε κάποιο συγκεκριμένο άρωμα, αυτόματα θυμόμαστε κάποιο αγαπημένο μας πρόσωπο.

Το ίδιο συμβαίνει και με ορισμένες συγκυρίες και περιόδους μέσα στο χρόνο, όπως τα Χριστούγεννα. Για παράδειγμα, για πολλούς Έλληνες τα Χριστούγεννα μυρίζουν κανέλα και γαρύφαλλο, επειδή τα έχουν συνδέσει με τα μελομακάρονα ή έλατο, εξαιτίας του ότι στόλιζαν ένα φυσικό δέντρο στο σπίτι τους.

Ακόμα κι αν δεν έχετε φτιάξει μελομακάρονα, όμως, ή δεν έχετε καν στολίσει δέντρο, μπορείτε να μπείτε στο πνεύμα των Χριστουγέννων, κάνοντας το σπίτι σας να μυρίζει σαν αυτά. Παρακάτω θα δείτε μερικές ιδέες για το πώς μπορείτε να δημιουργήσετε μόνοι σας χριστουγεννιάτικες μυρωδιές για το σπίτι σας.

Κουκουνάρια με άρωμα κανέλας

Μια φθηνή κατασκευή που θα αποτελέσει και ένα όμορφο διακοσμητικό για το σπίτι σας και πολύ εύκολο να φτιαχτεί. Απλά πάρτε μερικά κουκουνάρια – μπορείτε να βρείτε ακόμα και στη φύση πεσμένα- και ψήστε τα στους 100°C σε ταψί φούρνου στρωμένο με αλουμινόχαρτο για 20 λεπτά.

Στη συνέχεια, δώστε τους κανελένιο άρωμα, ραντίζοντάς τα με ένα μείγμα αιθέριου ελαίου κανέλας και νερού. Βάλτε τα κουκουνάρια σε μια αεροστεγή σακούλα γεμάτη κανέλα, κλείστε το και ανακινήστε καλά μέχρι να καλυφθούν εντελώς τα κουκουνάρια. Τέλος, αφήστε τα να στεγνώσουν για 24 ώρες σε μια εφημερίδα.

Φτιάξτε έναν αρωματικό σελιδοδείκτη

Αν σας αρέσει το διάβασμα, γιατί να μη φτιάξετε έναν σελιδοδείκτη που θα δώσει κυριολεκτικά νέο άρωμα στην εμπειρία, αλλά και στο βιβλίο σας; Το μόνο που χρειάζεστε είναι ένα ορθογώνιο σχήμα από τσόχα και μερικά αιθέρια έλαια.

Επιλέξτε τα αγαπημένα σας έλαια, βάλτε τα σε ένα μικρό σταγονόμετρο και αφήστε τα να καθίσουν όλη τη νύχτα. Το πρωί ρίξτε πέντε σταγόνες στον σελιδοδείκτη σας. Υπάρχουν πολλές ιδέες για το τι θα μπορούσατε να επιλέξετε ως μυρωδιά, αλλά ο ιστότοπος House Beautiful προτείνει, για ένα πικάντικο άρωμα πορτοκαλιού, να ανακατέψτε 5 σταγόνες γαρύφαλλο, 5 σταγόνες κανέλα και 15 σταγόνες γλυκό πορτοκάλι. Ή για άρωμα δασικού πεύκου, ανακατέψτε 5 σταγόνες λεμόνι, 10 σταγόνες κέδρο και 10 σταγόνες πεύκο.

Μια αρωματική γιρλάντα

Επειδή τα περισσότερα χριστουγεννιάτικα δέντρα έχουν μια γιρλάντα, γιατί να μη φτιάξετε μια δική σας αρωματική; Το μόνο που χρειάζεστε είναι λίγο σπάγκο, αποξηραμένες φέτες πορτοκαλιού, ξυλάκια κανέλας και φύλλα δάφνης.

Ανοίξτε μερικές τρύπες σε καθένα από τα αποξηραμένα προϊόντα, στη συνέχεια περάστε τον σπάγκο μέσα από αυτά. Το αποτέλεσμα θα συναρπάσει τα μάτια και τη μύτη σας. Για να αντέξει περισσότερο, αποθηκεύστε την κατασκευή σας σε αεροστεγές πλαστικό κάδο ή δοχείο.

Σπρέι δωματίου με μπαχαρικά κολοκύθας

Τα μπαχαρικά κολοκύθας ή αλλιώς pumpin spiced, σύμφωνα με το λεξικό Merriam-Webster είναι «ένα μείγμα αποτελούμενο, συνήθως, από κανέλα, μοσχοκάρυδο, τζίντζερ, γαρύφαλλο και συχνά μπαχάρι που χρησιμοποιείται συνήθως στην κολοκυθόπιτα».

Για να δώσετε στο σπίτι σας ένα τέτοιο μοναδικό άρωμα, φτιάξτε ένα δικό σας αρωματικό σπρέι. Απλά σιγοβράστε φρέσκο ​​πουρέ κολοκύθας με ξυλάκια κανέλας, γαρύφαλλο και εκχύλισμα βανίλιας σε μια κατσαρόλα στο μάτι της κουζίνας. Μόλις κρυώσει αρκετά, στραγγίξτε τα μπαχαρικά και ρίξτε τα σε ένα άδειο μπουκάλι ψεκασμού. Δημιουργήστε μια αναλογία με 1/3 μείγμα και 2/3 νερού, ανακινήστε και έτοιμο!

Μια αρωματική…κατσαρόλα!

Με όλη τη μαγειρική που θα κάνουμε αυτή την εποχή του χρόνου, μερικές φορές οι κουζίνες μας μπορεί να είναι λίγο συνονθύλευμα αρωμάτων. Για αυτό χρειάζεστε ένα αρωματικό μείγμα και για την κουζίνα σας, το οποίο να διαρκεί για ώρες.

 Βάλτε μια κατσαρόλα για να σιγοβράζει, με φλούδες που έχουν απομείνει από τα φρούτα και τα λαχανικά σας σε περίπου δύο λίτρα νερό σε μια κατσαρόλα. Αφήστε τη να σιγοβράσει για μερικές ώρες. Μπορεί να χρειαστεί να προσθέτετε λίγο περισσότερο νερό κάθε 30 λεπτά περίπου για να μην καεί. Ένας συνδυασμός που μπορεί να σας βοηθήσει να απαλλαγείτε από επίμονες μυρωδιές της κουζίνας σας, όπως αυτές του ψαριού είναι φλούδες πορτοκαλιού με κανέλα και γαρύφαλλο.

Ακολουθήστε μας στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Επιστήμονας Τροφίμων: Έρευνα για την εργασιακή ικανοποίηση και εξέλιξη – Τι πιστεύουν οι εργαζόμενοι

Έρευνα του IFT δείχνει πως αν και οι επιστήμονες τροφίμων είναι γενικά ευχαριστημένοι από τον κλάδο στις ΗΠΑ, εξακολουθούν να παρατηρούνται σοβαρές ελλείψεις.

Πόσα φυτοφάρμακα έχει το Ελληνικό μέλι; Επιστημονική μελέτη του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου 

Τι έδειξε μελέτη Ελλήνων επιστημόνων για την παρουσία φυτοφαρμάκων σε δείγματα ελληνικού μελιού και για το πόσο επικίνδυνα είναι για την υγεία των καταναλωτών.

Kinder: Ο ισχυρισμός υγείας «βοηθά στην ανάπτυξη» που απέρριψε η EFSA

Η Ferrero προσπάθησε να εξασφαλίσει ισχυρισμό υγείας για τα παιδιά, με μελέτες που δεν είχαν σχέση με την ανάπτυξη των παιδιών!
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα