Γιατί τα ομαδικά αθλήματα δεν είναι trend και πότε πρέπει να ανησυχούν οι γονείς;
Τα τελευταία χρόνια διαπιστώνουμε μία στροφή των εφήβων όσον αφορά στην επιλογή του τρόπου εκγύμνασης τους. Μεγάλο ποσοστό εγκαταλείπει τα ομαδικά αθλήματα όπως το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ, τα οποία αποτελούσαν διέξοδό τους τις προηγούμενες δεκαετίες και προτιμούν την ατομική προπόνηση στο γυμναστήριο.
Γιατί συμβαίνει αυτό και πόσο έχει επηρεάσει την επιλογή τους η γενικότερη τάση των καιρών για περισσότερη ατομικότητα; Το cibum μίλησε με τον κο Γιώργο Δαρεμά, προπονητή και ιδιοκτήτη γυμναστηρίων από το 1984 έως και σήμερα.
«Όντως, οι επιλογές των νέων επηρεάζονται από την τάση της εποχής μας για περισσότερη ατομικότητα αλλά και της αντικοινωνικής συμπεριφοράς που αναπτύσσουν τα παιδιά ως αποτέλεσμα της υπερβολικής ενασχόλησης τους με την τεχνολογία και τα social media. Σημαντική επίσης ήταν και η επίδραση του εγκλεισμού τους κατά την περίοδο της πανδημίας του covid 19», εξηγεί ο κος Δαρεμάς και συμπληρώνει: «Επιπλέον, το γυμναστήριο προσφέρει ελεύθερη επιλογή ωρών εκγύμνασης δίνοντας ευελιξία στον προγραμματισμό της άθλησης σε αντίθεση με τα ομαδικά αθλήματα που έχουν συγκεκριμένες ώρες προπόνησης. Το γυμναστήριο επίσης επιλέγεται γιατί δεν απαιτεί τις δεξιότητες και την συνολική αντίληψη για το άθλημα που απαιτούν τα ομαδικά αθλήματα».
Πόσες ώρες εβδομαδιαίως πρέπει να γυμνάζονται ιδανικά οι έφηβοι; Συνίσταται η προπόνηση με βάρη στην εφηβεία; Όταν ήμασταν μικροί μας έλεγαν ότι δεν θα ψηλώσουμε αν κάνουμε βάρη στην εφηβεία, ισχύει;
«Οι έφηβοι μπορούν να γυμνάζονται τρεις φορές την εβδομάδα για 1 ώρα τη φορά, ενώ η λογική χρήση στα βάρη δεν επηρεάζει την σωματική ανάπτυξη τους», υποστηρίζει ο ειδικός.
Άλλο προπόνηση κι άλλο… εμμονή
Η υπερβολική γυμναστική στην εφηβεία μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ψυχική υγεία του παιδιού;
«Ασφαλώς, η υπερβολική γυμναστική βλάπτει τον ψυχισμό των εφήβων γιατί γίνεται εμμονή που παγιδεύει τον έφηβο στην ιδέα ότι η γυμναστική είναι αυτοσκοπός και όχι μέσο για καλή σωματική και ψυχική υγεία. Εξάλλου, η εμμονική ενασχόληση με τη γυμναστική απομακρύνει τον έφηβο από τις κοινωνικές συναναστροφές και δραστηριότητες που προάγουν την ψυχική υγεία.
Ο κίνδυνος μάλιστα γίνεται μεγαλύτερος όταν συνδέεται με τη χρήση ουσιών, σκευασμάτων δηλαδή, γιατί τότε απειλείται ακόμα και η ζωή του αθλούμενου εφήβου.
Ποια είναι τα σημάδια ότι ένας έφηβος εστιάζει υπερβολικά στη γυμναστική και πότε πρέπει να ανησυχούν οι γονείς;
Σίγουρα οι γονείς πρέπει να ανησυχήσουν να δουν ότι ο έφηβος:
- ασχολείται υπερβολικά με τη γυμναστική και παραμελεί τις σχολικές υποχρεώσεις του
- προτιμά την μοναχική ζωή και δεν έχει φίλους ή τους αγνοεί
- ενδιαφέρεται υπερβολικά για την εικόνα και το βάρος του
- εκδηλώνει επιθετικότητα ως απόρροια της μίμησης προτύπων που προβάλλουν την βία μέσα από την μυϊκή δύναμη.
Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε το παιδί μας να έχει μια υγιή σχέση με τη γυμναστική;
Οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί οφείλουν να καλλιεργήσουν στους εφήβους στην ιδέα ότι ο αθλητισμός έχει σημαντική θέση στην ζωή μας αλλά δεν είναι αυτοσκοπός. Επίσης οι γονείς πρέπει να περνούν ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά τους και να μπορούν να αθλούνται μαζί, καλλιεργώντας έτσι και τις σχέσεις μεταξύ τους.
Στο γυμναστήριο σημαντικό ρόλο έχουν και ο γυμναστής και ο ιδιοκτήτης του γυμναστηρίου, οι οποίοι οφείλουν αντιμετωπίζουν με σεβασμό τις ανάγκες, την προσωπικότητα αλλά και την ηλικία του εφήβου, και να τον καθοδηγήσουν σωστά, αποτρέποντας τον από κάθε υπερβολή.