Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
18.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Οι Ευρωπαίοι αγαπούν το τυρί – Στοιχεία για κατανάλωση, παραγωγή και εξαγωγές

ΑρχικήΝέαΟι Ευρωπαίοι αγαπούν το τυρί - Στοιχεία για κατανάλωση, παραγωγή και εξαγωγές
spot_img

Κάθε χρόνο, περίπου εννέα εκατομμύρια τόνοι τυριού καταναλώνονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση – 20 κιλά για τον καθένα!

Τα στοιχεία… μιλάνε! Γι΄αυτό και κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι οι Ευρωπαίοι λατρεύουν το τυρί. Κάθε χρόνο, περίπου εννέα εκατομμύρια τόνοι τυριού καταναλώνονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Κατά μέσο όρο, ένας κάτοικος της Ευρωπαϊκής Ένωσης τρώει περίπου 15 κιλά τυρί, και ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί σύμφωνα με το statista.com. Το 2021 η κατά κεφαλήν κατανάλωση ήταν περίπου 20 κιλά…

Όμως υπάρχουν έντονες διαφορές στην κατανάλωση μεταξύ των χωρών. Το 2019, οι Σουηδοί και οι Νορβηγοί κατανάλωναν σχεδόν 19 κιλά τυρί το χρόνο, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου ήταν λευκό τυρί. Οι Ιταλοί έτρωγαν ακόμη περισσότερο κατά μέσο όρο, με 24 κιλά κατά κεφαλήν. Οι Ισπανοί, από την άλλη πλευρά, καταναλώνουν πολύ λιγότερο, περίπου 8,5 κιλά το 2019.

Η δαπάνη για το τυρί στο Βέλγιο έφτασε τα 113 ευρώ ανά άτομο το 2018, σημειώνοντας αύξηση κατά πέντε ευρώ σε σύγκριση με δέκα χρόνια νωρίτερα. Στην Ισπανία οι καταναλωτές ξόδεψαν περίπου το ήμισυ αυτού του ποσού, με μέσο όρο 58 ευρώ κατά κεφαλήν.

Μεγάλο μέρος του τυριού που καταναλώνεται παράγεται επίσης στην Ευρώπη, κυρίως στη Γαλλία, την Ιταλία, τη Γερμανία και την Ολλανδία. Οι Ολλανδοί , για παράδειγμα, παρήγαγαν περισσότερα από 950 εκατομμύρια κιλά τυριού το 2020. Το 2020, περισσότερα από 1,6 δισεκατομμύρια κιλά τυριού παρήχθησαν στη Γαλλία. Στο Βέλγιο, πάνω από 100.000 τόνοι τυριού παρήχθησαν το 2020.

Οι Σκανδιναβικές χώρες δεν φημίζονται για το τυρί τους, αλλά και εκεί υπάρχει αξιοσημείωτη παραγωγή. Η Φινλανδία παρήγαγε σχεδόν 86 εκατομμύρια κιλά τυριού το 2020, ενώ η γειτονική Δανία παρήγαγε περίπου 468 εκατομμύρια κιλά τυριού την ίδια χρονιά.
Το μεγαλύτερο μέρος του τυριού που παράγεται στην Ευρώπη εξάγεται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς και σε άλλες ηπείρους. Από το ολλανδικό τυρί , για παράδειγμα, περίπου το 33% εξάγεται στη Γερμανία και το 12% εξάγεται στο Βέλγιο. Μόνο ένα μικρό ποσοστό του ολλανδικού τυριού εξάγεται εκτός Ευρώπης. Οι κύριοι εξαγωγικοί προορισμοί για το σουηδικό τυρί ήταν οι Σκανδιναβοί γείτονες Δανία, Φινλανδία και Νορβηγία. Οι γαλλικές εξαγωγές ανήλθαν σε περισσότερους από 650.000 τόνους το 2020, ενώ η Ιταλία εξήγαγε περίπου 164.000 τόνους φρέσκου τυριού την ίδια χρονιά.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Νέος κανονισμός για τις ειδικές απαιτήσεις υγιεινής για ορισμένα κρέατα, ψάρια, γαλακτοκομικά και αυγά

Ο νέος Καν. (ΕΕ) 2024/1141 που τροποποιεί τα παραρτήματα II και III του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 853/2004.

ΕΕ: Μελέτη για το παρόν και το μέλλον των εναλλακτικών πρωτεϊνών στην Ευρώπη

Οι αυξημένες ανάγκες επισιτισμού στο μέλλον μπορεί να φέρουν νέα προϊόντα από φύκια, έντομα και κρέας εργαστηρίου στη διατροφή μας.

Ασφαλή από παθογόνα τα ψάρια υδατοκαλλιέργειας σύμφωνα με την EFSA

Η Ελλάδα στην πρώτη πεντάδα των χωρών που κοινοποίησαν στο RASFF μολυσμένα εισαγόμενα ψάρια.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα