Μετά την Ιταλία και η Γαλλία ετοιμάζεται να απαγορεύσει το καλλιεργούμενο σε εργαστήριο κρέας.
Μετά την Ιταλία που απαγόρευσε με νόμο την παραγωγή και εμπορία καλλιεργούμενου κρέατος και στη Γαλλία, κατατέθηκε προς ψήφιση νομοσχέδιο «για την απαγόρευση της παραγωγής, μεταποίησης και εμπορίας συνθετικού κρέατος σε όλη την εθνική επικράτεια» με πρωτοβουλία μιας ομάδας βουλευτών του κόμματος Les Républicains.
Στην πρόταση νόμου αναφέρεται το συμπέρασμα μελέτης με τίτλο «Κυτταρικά τρόφιμα: να είστε προσεκτικοί για την καλύτερη επίβλεψη και έλεγχο της τεχνολογίας» που δημοσιεύτηκε στις 5 Απριλίου 2023. Οι πληροφορίες για το «κρέαςin vitro » επιβεβαίωσαν ξεκάθαρα την ανθρωπολογική, ηθική και πολιτισμική αντίθεση στην ανάπτυξη κυτταρικών τροφίμων λέει η πρόταση νόμου. Επιπλέον, οι γερουσιαστές υπενθύμισαν ότι επειδή μια τεχνολογική καινοτομία είναι τεχνικά δυνατή δεν σημαίνει ότι πρέπει απαραίτητα να αναπτυχθεί. Πριν από μερικά χρόνια, η Γαλλία και η Ευρώπη μπόρεσαν να θέσουν όρια όταν κρίθηκε απαραίτητο σε θέματα βιοηθικής. Έτσι, ενώ η Dolly the sheep ήταν το πρώτο θηλαστικό που κλωνοποιήθηκε το 1996, η κλωνοποίηση ζώων που προοριζόταν για κατανάλωση απαγορεύτηκε το 2015.
Η πρόταση νόμου αναφέρει επίσης:
“Το καθαρά χρηστικό όραμα του νέου τροφίμου είναι στην πραγματικότητα το αντίθετο της γαλλικής παράδοσης που βλέπει το φαγητό πρώτα και κύρια ως πολιτιστικό και κοινωνικό γεγονός.
«Οι εταιρείες του κλάδου δικαιολογούνται διευκρινίζοντας ότι τα προϊόντα τους προορίζονται να αντικαταστήσουν τα εισαγόμενα κρέατα χαμηλού κόστους, τα οποία παράγονται σε κακές συνθήκες περιβάλλοντος και καλής διαβίωσης των ζώων. Αλλά η αντικατάσταση του “junk food” με ένα άλλο “junk food” δεν είναι πρόοδος. Αυτές οι εταιρείες βρίσκονται ακόμη στη φάση έρευνας και ανάπτυξης σήμερα, αλλά προφανώς, αυτό αποτελεί ήδη μια πραγματική απειλή για τη γαλλική αναπαραγωγή, που είναι ήδη αποδυναμωμένη.
Εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι αυτή που είναι υπεύθυνη για την έγκριση νέων «τροφίμων», αφού λάβει τη γνώμη της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), καθώς τα κράτη δεν έχουν μεμονωμένα το δικαίωμα να το πράξουν. Μέχρι σήμερα, οι Γάλλοι υπουργοί που είναι αρμόδιοι για τη γεωργία και τα τρόφιμα μιλούσαν πάντα εναντίον αυτής της τεχνολογίας, αλλά η Bpifrance, η δημόσια τράπεζα επενδύσεων, έχει υποστηρίξει τις δύο γαλλικές εταιρείες σε αυτόν τον τομέα, τη Vital Meat και την Gourmey, με ποσό περίπου 6 εκατομμυρίων ευρώ.
Είναι επείγον να προχωρήσουμε περαιτέρω με την απαγόρευση της παραγωγής, της εμπορίας και της πώλησης συνθετικού κρέατος στη Γαλλία.
Αυτό ακριβώς έκανε και η Ιταλία με την υιοθέτηση, στις 16 Νοεμβρίου 2023, ενός νομοσχεδίου που απαγορεύει την παραγωγή, πώληση, εισαγωγή και εξαγωγή «συνθετικού κρέατος» προκειμένου να διατηρήσει τα τρόφιμα και το διατροφικό της σύστημα, διατηρώντας τη σχέση μεταξύ των τροφίμων, της γης και της ανθρώπινης εργασίας».