Αλλαγές στις απαιτήσεις επισήμανσης και διευκρινίσεις για μείζονα αλλεργιογόνα.
Ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) δημοσίευσε την αναθεωρημένη πέμπτη έκδοση της καθοδήγησης για τα αλλεργιογόνα τροφίμων, με τίτλο «Ερωτήσεις και απαντήσεις σχετικά με τα αλλεργιογόνα τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων των απαιτήσεων επισήμανσης αλλεργιογόνων τροφίμων του Ομοσπονδιακού Νόμου για τα τρόφιμα, τα φάρμακα και τα καλλυντικά». Η νέα έκδοση είναι διαθέσιμη σε μορφή ιστοσελίδας με δυνατότητα αναζήτησης, διευκολύνοντας την πλοήγηση και την πρόσβαση στο περιεχόμενό της.

Η καθοδήγηση (Food Allergen Q&A Guidance) στοχεύει στην υποστήριξη της βιομηχανίας τροφίμων όσον αφορά τη συμμόρφωση με τις νομικές απαιτήσεις επισήμανσης των εννέα κύριων αλλεργιογόνων τροφίμων: Γάλα, αυγό, ψάρι, οστρακοειδή, ξηροί καρποί, σιτάρι, φιστίκια, σόγια και σουσάμι.
Η νέα έκδοση ενοποιεί το σχέδιο και την τελική καθοδήγηση που εκδόθηκε στις 30 Νοεμβρίου 2022, ενώ περιλαμβάνει νέες και αναθεωρημένες ερωτήσεις και απαντήσεις για τη σωστή επισήμανση των αλλεργιογόνων.
Μία από τις σημαντικότερες επικαιροποιήσεις αφορά τη συμπερίληψη του σουσαμιού ως μείζον αλλεργιογόνο τροφίμων, ενώ νέες διευκρινίσεις αφορούν το γάλα και τα αυγά.
Συγκεκριμένα, το γάλα από μηρυκαστικά ζώα εκτός των αγελάδων και τα αυγά από πτηνά εκτός των κοτόπουλων περιλαμβάνονται πλέον στον ορισμό των μείζονων αλλεργιογόνων. Επίσης αρκετοί ξηροί καρποί, καθώς και η καρύδα, δεν θεωρούνται πλέον μείζονα αλλεργιογόνα τροφίμων και έχουν αφαιρεθεί από τον αντίστοιχο κατάλογο.
Ο FDA καλεί τις επιχειρήσεις τροφίμων να συμβουλευτούν την επικαιροποιημένη καθοδήγηση ώστε να διασφαλίσουν ότι οι ετικέτες των προϊόντων τους και οι πρακτικές παραγωγής τους πληρούν τις ισχύουσες απαιτήσεις.