Πέμπτη, 8 Μαΐου, 2025
19.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Οι Ιταλοί ανακάλεσαν από την αγορά επικίνδυνη ελληνική φέτα

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΟι Ιταλοί ανακάλεσαν από την αγορά επικίνδυνη ελληνική φέτα
spot_img

Ειδοποίηση RASFF από την Ιταλία με επισήμανση κινδύνου: σοβαρός.

Οι αρχές της Ιταλίας ενημέρωσαν σήμερα 29/12, το Ευρωπαϊκό Σύστημα Ταχείας Ειδοποίησης για τα Τρόφιμα (RASFF) για σοβαρό κίνδυνο από ελληνική φέτα. Δεν έγινε γνωστό από ποια ελληνική εταιρεία εξάγεται στην Ιταλία η φέτα, αλλά σύμφωνα με την ενημέρωση πρόκειται για “φέτα ΠΟΠ President” σε συσκευασίες των 200 gr.

- Advertisement -

Στο ελληνικό τυρί, μετά από έλεγχο της ίδιας της εταιρείας εντοπίστηκε ο παθογόνος μικροοργανισμός σαλμονέλα. Το προϊόν αποσύρθηκε από την αγορά της Ιταλίας

Στην Ευρώπη με βάση τον κανονισμό 2073 του 2005 περί μικροβιολογικών κριτηρίων για τα τρόφιμα, απαιτείται η απουσία σαλμονέλας στα 25 γραμμάρια προϊόντος, κατά τη διάρκεια της διατήρησής τους στην αγορά. Υπενθυμίζεται ότι τον Περασμένο Μάρτιο είχε ξεσπάσει στην Ευρώπη επιδημία σαλμονέλα από κοτόπουλο, με 196 κρούσματα ενώ ένας άνθρωπος πέθανε στη Βρετανία.

Οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί από σαλμονέλα εμφανίζουν διάρροια, πυρετό, εμετό, ναυτία, πονοκέφαλο  και κράμπες στο στομάχι. Τα συμπτώματα συνήθως ξεκινούν 6 ώρες έως 6 ημέρες μετά την κατάποση των βακτηρίων. Οι περισσότεροι άνθρωποι αναρρώνουν χωρίς θεραπεία μετά από 4 έως 7 ημέρες. Μερικοί άνθρωποι -ειδικά παιδιά κάτω των 5 ετών, ενήλικες 65 ετών και άνω και άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα- μπορεί να εμφανίσουν πιο σοβαρές ασθένειες που απαιτούν ιατρική περίθαλψη ή νοσηλεία. Τα άτομα που έχουν μολυνθεί με βακτήρια Salmonella μπορούν να μεταδώσουν τη Salmonella σε άλλα άτομα αρκετές ημέρες έως αρκετές εβδομάδες αφού έχουν μολυνθεί, ακόμα κι αν δεν έχουν συμπτώματα. Η σαλμονέλα μπορεί να μεταδοθεί από άτομο σε άτομο και από μολυσμένες επιφάνειες. 

*To άρθρο ανανεώθηκε στις 30/12 με την προσθήκη της ανακοίνωσης ανάκλησης των Ιταλικών αρχών.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πατατάκια και κατεψυγμένη πίτσα ΔΕΝ είναι τρόφιμα λένε επιστήμονες – Ο οργανισμός τα αντιμετωπίζει ως… φλεγμονή

Νέα μελέτη-ορόσημο συνδέει άμεσα τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα με την κακή υγεία

Γιατί το ψωμί χαλάει τόσο γρήγορα; Το λάθος που κάνουμε

Εάν το ψωμί σας δεν αποθηκευτεί σωστά, μπορεί να συσσωρεύσει υγρασία
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα