Τετάρτη, 12 Φεβρουαρίου, 2025
9.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Οι καταναλωτές απορρίπτουν τα σνακ με πράσινο χρώμα

ΑρχικήΝέαΟι καταναλωτές απορρίπτουν τα σνακ με πράσινο χρώμα
spot_img

Γιατί το πράσινο χρώμα οδηγεί σε απόρριψη διατροφικών επιλογών;

Τα φύκια κερδίζουν ολοένα και περισσότερο το ενδιαφέρον ως θρεπτική και βιώσιμη πηγή τροφίμων, ωστόσο η αποδοχή τους από τους καταναλωτές, ειδικά από τα παιδιά, δεν έχει μελετηθεί επαρκώς. Μια πρόσφατη μελέτη εξέτασε πώς αντιλαμβάνονται τα κρακεράκια εμπλουτισμένα με φύκια τόσο τα παιδιά όσο και οι ενήλικες, προκειμένου να διερευνηθούν οι παράγοντες που επηρεάζουν την προτίμηση ή την απόρριψή τους.

- Advertisement -

Σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Food Quality and Preference και συμμετείχαν 114 παιδιά και 108 ενήλικες, δοκιμάστηκαν κρακεράκια που περιείχαν 5% μικρο – ή μακροφύκη, καθώς και ένα δείγμα χωρίς πρόσθετα φύκια ως σημείο αναφοράς. Οι συμμετέχοντες αξιολόγησαν τόσο τη γενική προτίμησή τους όσο και τα αισθητηριακά χαρακτηριστικά των κρακερακίων, χρησιμοποιώντας την τεχνική “check-all-that-apply”, η οποία επιτρέπει την ταυτόχρονη καταγραφή πολλαπλών αντιλήψεων.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η αντίληψη και η προτίμηση των παιδιών και των ενηλίκων ήταν γενικά παρόμοια. Τα κρακεράκια που περιείχαν Lithothamnium calcareum και μπλε πρωτεΐνη σπιρουλίνα ήταν συγκρίσιμα με το δείγμα ελέγχου, υποδηλώνοντας ότι αυτά τα φύκια δεν επηρεάζουν αρνητικά τη γεύση ή την υφή των προϊόντων. Αντίθετα, τα κρακεράκια που περιείχαν πράσινη σπιρουλίνα (ολόκληρο βακτήριο), Palmaria palmata και Saccharina latissima προτιμήθηκαν λιγότερο.

Παρότι τα παιδιά και οι ενήλικες είχαν παρόμοια αντίληψη των περισσότερων κρακερακίων, υπήρχε μια σημαντική διαφορά στην αποδοχή του κρακερακίου με πράσινη σπιρουλίνα. Τα παιδιά έδειξαν χαμηλότερη προτίμηση, κυρίως λόγω του έντονου πράσινου χρώματος, το οποίο λειτούργησε ως παράγοντας απόρριψης. Αντίθετα, για τους ενήλικες, το ίδιο χαρακτηριστικό φάνηκε να είναι ελκυστικό.

Η ανάλυση των δεδομένων κατέδειξε ότι το χρώμα παίζει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της προτίμησης των παιδιών. Η πράσινη απόχρωση συνδέθηκε με χαμηλότερη αποδοχή, κάτι που δείχνει ότι για την ανάπτυξη τροφίμων εμπλουτισμένων με φύκια που απευθύνονται σε παιδιά, θα πρέπει να χρησιμοποιούνται φύκια ή εκχυλίσματα με πιο οικεία και ευχάριστα χρώματα.

Η μελέτη καταλήγει στο συμπέρασμα ότι τα φύκια αποτελούν μια πολλά υποσχόμενη προσθήκη στη διατροφή, καθώς μπορούν να προσφέρουν ευεργετικά θρεπτικά συστατικά τόσο σε παιδιά όσο και σε ενήλικες. Ωστόσο, για την προώθηση προϊόντων με φύκια στον παιδικό πληθυσμό, είναι σημαντικό να δοθεί προσοχή στην αισθητική και την παρουσίαση, αποφεύγοντας χρωματικές αποχρώσεις που ενδέχεται να επηρεάσουν αρνητικά την προτίμηση των μικρών καταναλωτών.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Τηγάνισμα κρέατος: Υπάρχει κίνδυνος εάν το λάδι υπερβεί τους 180 °C; Τι απαντά επιστημονική επιτροπή

Οι κίνδυνοι και τα όρια θερμοκρασίας του λαδιού που χρησιμοποιείται για τηγάνισμα/τσιγάρισμα κρέατος.

Σουβλατζίδικα: Ο κίνδυνος τροφικής δηλητηρίασης από τις κομμένες ντομάτες και κρεμμύδια – Προσομοιώσεις ανάπτυξης παθογόνων

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι χειριστές που εργάζονται σε σουβλατζίδικα, σχετικά με τη συντήρηση τοματών και κρεμμυδιών κομμένων σε φέτες, για την αποτροπή τροφικής δηλητηρίασης των πελατών τους.

Συμπληρώματα πρωτεΐνης: Αυξημένα επίπεδα βαρέων μετάλλων και τοξινών στα μισά εργαστηριακά δείγματα

Νέα μελέτη αποκαλύπτει αυξημένα επίπεδα βαρέων μετάλλων και τοξινών σε δημοφιλή συμπληρώματα πρωτεΐνης.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο