Γιατί το πράσινο χρώμα οδηγεί σε απόρριψη διατροφικών επιλογών;
Τα φύκια κερδίζουν ολοένα και περισσότερο το ενδιαφέρον ως θρεπτική και βιώσιμη πηγή τροφίμων, ωστόσο η αποδοχή τους από τους καταναλωτές, ειδικά από τα παιδιά, δεν έχει μελετηθεί επαρκώς. Μια πρόσφατη μελέτη εξέτασε πώς αντιλαμβάνονται τα κρακεράκια εμπλουτισμένα με φύκια τόσο τα παιδιά όσο και οι ενήλικες, προκειμένου να διερευνηθούν οι παράγοντες που επηρεάζουν την προτίμηση ή την απόρριψή τους.
Σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Food Quality and Preference και συμμετείχαν 114 παιδιά και 108 ενήλικες, δοκιμάστηκαν κρακεράκια που περιείχαν 5% μικρο – ή μακροφύκη, καθώς και ένα δείγμα χωρίς πρόσθετα φύκια ως σημείο αναφοράς. Οι συμμετέχοντες αξιολόγησαν τόσο τη γενική προτίμησή τους όσο και τα αισθητηριακά χαρακτηριστικά των κρακερακίων, χρησιμοποιώντας την τεχνική “check-all-that-apply”, η οποία επιτρέπει την ταυτόχρονη καταγραφή πολλαπλών αντιλήψεων.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Προσοχή: Δημοφιλές τζελ μαλλιών της L’OREAL περιέχει επικίνδυνη χημική ουσία – Πώς να το αναγνωρίσετε
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η αντίληψη και η προτίμηση των παιδιών και των ενηλίκων ήταν γενικά παρόμοια. Τα κρακεράκια που περιείχαν Lithothamnium calcareum και μπλε πρωτεΐνη σπιρουλίνα ήταν συγκρίσιμα με το δείγμα ελέγχου, υποδηλώνοντας ότι αυτά τα φύκια δεν επηρεάζουν αρνητικά τη γεύση ή την υφή των προϊόντων. Αντίθετα, τα κρακεράκια που περιείχαν πράσινη σπιρουλίνα (ολόκληρο βακτήριο), Palmaria palmata και Saccharina latissima προτιμήθηκαν λιγότερο.
Παρότι τα παιδιά και οι ενήλικες είχαν παρόμοια αντίληψη των περισσότερων κρακερακίων, υπήρχε μια σημαντική διαφορά στην αποδοχή του κρακερακίου με πράσινη σπιρουλίνα. Τα παιδιά έδειξαν χαμηλότερη προτίμηση, κυρίως λόγω του έντονου πράσινου χρώματος, το οποίο λειτούργησε ως παράγοντας απόρριψης. Αντίθετα, για τους ενήλικες, το ίδιο χαρακτηριστικό φάνηκε να είναι ελκυστικό.
Η ανάλυση των δεδομένων κατέδειξε ότι το χρώμα παίζει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της προτίμησης των παιδιών. Η πράσινη απόχρωση συνδέθηκε με χαμηλότερη αποδοχή, κάτι που δείχνει ότι για την ανάπτυξη τροφίμων εμπλουτισμένων με φύκια που απευθύνονται σε παιδιά, θα πρέπει να χρησιμοποιούνται φύκια ή εκχυλίσματα με πιο οικεία και ευχάριστα χρώματα.
Η μελέτη καταλήγει στο συμπέρασμα ότι τα φύκια αποτελούν μια πολλά υποσχόμενη προσθήκη στη διατροφή, καθώς μπορούν να προσφέρουν ευεργετικά θρεπτικά συστατικά τόσο σε παιδιά όσο και σε ενήλικες. Ωστόσο, για την προώθηση προϊόντων με φύκια στον παιδικό πληθυσμό, είναι σημαντικό να δοθεί προσοχή στην αισθητική και την παρουσίαση, αποφεύγοντας χρωματικές αποχρώσεις που ενδέχεται να επηρεάσουν αρνητικά την προτίμηση των μικρών καταναλωτών.