Τετάρτη, 12 Φεβρουαρίου, 2025
9.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Μηλόξυδο: Μην το καταναλώνετε ΠΟΤΕ αν παίρνετε αυτά τα φάρμακα

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΜηλόξυδο: Μην το καταναλώνετε ΠΟΤΕ αν παίρνετε αυτά τα φάρμακα
spot_img

Οι παρενέργειες που προκαλούνται από το μηλόξυδο περιλαμβάνουν χαμηλό σάκχαρο στο αίμα και χαμηλό κάλιο

Το μηλόξυδο είναι χυμός που έχει υποστεί ζύμωση από πράσινα μήλα και περιέχει αρκετές βιταμίνες, μέταλλα και οξέα ενώ έχει χρησιμοποιηθεί παραδοσιακά για διάφορους ιατρικούς λόγους. Τα οφέλη για την υγεία του μηλόξυδου περιλαμβάνουν τη βελτίωση της υγείας του δέρματος, τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και τη διαχείριση του βάρους.

- Advertisement -

Λόγω της όξινης φύσης του και του τρόπου λειτουργίας του στο σώμα, το μηλόξυδο έχει τη δυνατότητα να αλληλεπιδράσει με φάρμακα που τυχόν παίρνετε. Κάποια από τα φάρμακα που μπορεί να αλληλεπιδράσουν με το μηλόξυδο είναι αυτά για τον διαβήτη, η διγοξίνη και τα καθαρτικά.

1. Φάρμακα για τον διαβήτη και τη μείωση του σακχάρου στο αίμα

Το μηλόξυδο μπορεί να μειώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σε άτομα με διαβήτη. Η έρευνα δείχνει ότι αυτό το αποτέλεσμα μπορεί να οφείλεται στο ότι επιβραδύνει τη γαστρική κένωση (πόσο γρήγορα αδειάζει το στομάχι σας). Το μηλόξυδο μπορεί επίσης να βελτιώσει το πόσο καλά απορροφά το σώμα σας τους υδατάνθρακες, γεγονός που επηρεάζει περαιτέρω τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Η λήψη μηλόξυδου με άλλα φάρμακα που μειώνουν το σάκχαρο στο αίμα σας μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο υπογλυκαιμίας (χαμηλό σάκχαρο στο αίμα).

Παραδείγματα φαρμάκων για τη μείωση του σακχάρου στο αίμα περιλαμβάνουν:

  • Glucophage, Riomet ή Glumetza (μετφορμίνη)
  • Γλυκοτρόλη (γλιπιζίδη)
  • Ινσουλίνη
  • Ozempic ή Wegovy (σεμαγλουτίδη)

2. Διγοξίνη

Η διγοξίνη είναι ένα φάρμακο που συνταγογραφείται για τη θεραπεία καρδιακών παθήσεων όπως η κολπική μαρμαρυγή (ένας τύπος αρρυθμίας ή ακανόνιστος καρδιακός παλμός) και η καρδιακή ανεπάρκεια.

Η τοξικότητα της δακτυλίτιδας είναι μια επικίνδυνη παρενέργεια που μπορεί να εμφανιστεί με υπερβολική ποσότητα διγοξίνης στο σώμα σας. Μπορεί επίσης να εμφανιστεί κατά τη λήψη διγοξίνης εάν έχετε χαμηλά επίπεδα καλίου. Τα συμπτώματα της τοξικότητας της δακτυλίτιδας περιλαμβάνουν:

  • Σύγχυση
  • Μειωμένη συνείδηση
  • Δυσκολία στην αναπνοή
  • Γρήγορος καρδιακός παλμός
  • Απώλεια όρεξης
  • Ναυτία, έμετος, διάρροια

Εάν παίρνετε διγοξίνη και μηλόξυδο, ο γιατρός σας θα πρέπει να παρακολουθεί στενά τα επίπεδα διγοξίνης και καλίου σας.

3. Διουρητικά

Τα διουρητικά θεραπεύουν παθήσεις της καρδιάς και των αιμοφόρων αγγείων και βοηθούν το σώμα σας να απαλλαγεί από τα επιπλέον υγρά. Τα διουρητικά δρουν περνώντας νερό και ηλεκτρολύτες όπως το νάτριο και το κάλιο μέσω των ούρων σας. Παραδείγματα διουρητικών περιλαμβάνουν υδροχλωροθειαζίδη, Diuril (χλωροθειαζίδη) και Lasix (φουροσεμίδη).

Υποκαλιαιμία (χαμηλά επίπεδα καλίου) έχει αναφερθεί με υψηλές δόσεις μηλόξυδου. Ορισμένα διουρητικά μειώνουν επίσης τα επίπεδα καλίου. Εάν παίρνετε μηλόξυδο με ένα διουρητικό που μειώνει το κάλιο, διατρέχετε υψηλότερο κίνδυνο να εμφανίσετε υποκαλιαιμία.

Η υποκαλιαιμία εμφανίζεται όταν το επίπεδο του καλίου σας είναι κάτω από περίπου 3,5 millimoles ανά λίτρο (mmol/L) αίματος. Τα συμπτώματα εξαρτώνται από το πόσο χαμηλό είναι το επίπεδο καλίου σας και μπορεί να περιλαμβάνουν:

4. Διεγερτικά καθαρτικά

Τα καθαρτικά είναι μια ομάδα φαρμάκων που βοηθούν στην προώθηση των κινήσεων του εντέρου . Συχνά χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της δυσκοιλιότητας και άλλων προβλημάτων υγείας του γαστρεντερικού συστήματος.

Τα διεγερτικά καθαρτικά είναι ένας τύπος καθαρτικού που αυξάνει την κίνηση στα έντερα και μειώνει την ποσότητα νερού που απορροφά το σώμα σας από το έντερο.

Η λήψη ορισμένων καθαρτικών και μηλόξυδου μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για χαμηλά επίπεδα καλίου. Λόγω της απώλειας υγρών μέσω των κινήσεων του εντέρου, ηλεκτρολύτες όπως το κάλιο μπορούν εύκολα να αφαιρεθούν από το σώμα. Η λήψη μηλόξυδου επίσης μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο υποκαλιαιμίας.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Τηγάνισμα κρέατος: Υπάρχει κίνδυνος εάν το λάδι υπερβεί τους 180 °C; Τι απαντά επιστημονική επιτροπή

Οι κίνδυνοι και τα όρια θερμοκρασίας του λαδιού που χρησιμοποιείται για τηγάνισμα/τσιγάρισμα κρέατος.

Σουβλατζίδικα: Ο κίνδυνος τροφικής δηλητηρίασης από τις κομμένες ντομάτες και κρεμμύδια – Προσομοιώσεις ανάπτυξης παθογόνων

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι χειριστές που εργάζονται σε σουβλατζίδικα, σχετικά με τη συντήρηση τοματών και κρεμμυδιών κομμένων σε φέτες, για την αποτροπή τροφικής δηλητηρίασης των πελατών τους.

Συμπληρώματα πρωτεΐνης: Αυξημένα επίπεδα βαρέων μετάλλων και τοξινών στα μισά εργαστηριακά δείγματα

Νέα μελέτη αποκαλύπτει αυξημένα επίπεδα βαρέων μετάλλων και τοξινών σε δημοφιλή συμπληρώματα πρωτεΐνης.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο