Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
22.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Οι κίνδυνοι από τη χρήση απολυμαντικών και εντομοκτόνων

ΑρχικήΝέαΟι κίνδυνοι από τη χρήση απολυμαντικών και εντομοκτόνων
spot_img

Τι είναι τα βιοκτόνα και ποιες οι επιπτώσεις από τη χρήση τους.

Απολυμαντικά, εντομοκτόνα, απωθητικά: στην καθημερινή μας ζωή, χρησιμοποιούμε χημικά προϊόντα γνωστά ως «βιοκτόνα» που μπορεί να είναι τοξικά για την υγεία μας και το περιβάλλον. Μερικές φορές, χρησιμοποιούνται υπερβολικά και για μη ουσιώδεις σκοπούς, συμβάλλοντας στην αύξηση της έκθεσής μας σε χημικές ουσίες και δυνητικά οδηγώντας σε αντίσταση στους οργανισμούς στόχους αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Γαλλικός Οργανισμός για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων, του Περιβάλλοντος και της Εργασίας (ANSES ).

 Γιατί πρέπει να περιορίσουμε τη χρήση αυτών των προϊόντων και πώς μπορούμε να το κάνουμε;

Τι είναι το βιοκτόνο;

Τα βιοκτόνα είναι προϊόντα που προορίζονται να καταστρέψουν, να απωθήσουν ή να καταστήσουν αβλαβείς διάφορους οργανισμούς που θεωρούνται επιβλαβείς, όπως μύκητες, βακτήρια, ιούς, τρωκτικά, έντομα κ.λπ. Αυτά τα προϊόντα περιλαμβάνουν οικιακά εντομοκτόνα και δολοφόνους αρουραίων, απολυμαντικά που περιέχουν χλωρίνη, αντισηπτικό τζελ χεριών αλλά και τα απωθητικά κουνουπιών ανήκουν επίσης σε αυτή την κατηγορία προϊόντων.

Πώς ρυθμίζονται τα βιοκτόνα;

Τα βιοκτόνα πρέπει να αποδείξουν ότι είναι αποτελεσματικά και ασφαλή για τον άνθρωπο και το περιβάλλον. Ειδικότερα, πρέπει να συμμορφώνονται με ορισμένους κανόνες όσον αφορά τις δηλώσεις και την επισήμανση. Επιπλέον, στο πλαίσιο της σταδιακής εφαρμογής των ευρωπαϊκών κανονισμών, όλο και περισσότερα από αυτά τα προϊόντα υπόκεινται σε αξιολόγηση από τις δημόσιες αρχές. Για παράδειγμα, κάθε φορά που μια δραστική ουσία εγκρίνεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τα προϊόντα που την περιέχουν πρέπει να υποβάλλονται σε πλήρη αξιολόγηση, για να διασφαλιστεί ότι είναι ασφαλή και αποτελεσματικά. Αυτή η αξιολόγηση διενεργείται από τον Οργανισμό ως μέρος των αιτήσεων για άδεια κυκλοφορίας. Εάν οι αρχές δεν χορηγήσουν άδεια, το προϊόν θα πρέπει να αποσυρθεί από τη αγορά και δεν θα μπορεί πλέον να χρησιμοποιηθεί.

Το 2019, για να μειωθεί ο αντίκτυπος των βιοκτόνων στην υγεία των ανθρώπων και των ζώων και στο περιβάλλον, ο γαλλικός νόμος EGAlim απαγόρευσε τη διαφήμιση και τις προωθητικές προσφορές για ορισμένα από αυτά. Προέβλεπε επίσης απαγόρευση πωλήσεων αυτοεξυπηρέτησης ορισμένων προϊόντων.

Ποια είναι τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα βιοκτόνα;

Σύμφωνα με τη βάση δεδομένων δήλωσης βιοκτόνων, περισσότερα από 5.000 προϊόντα πωλήθηκαν για μη επαγγελματική χρήση το 2019 (πηγή: γνωμοδότηση ANSES σχετικά με την απαγόρευση πωλήσεων αυτοεξυπηρέτησης ορισμένων βιοκτόνων). Τα απολυμαντικά είναι μακράν τα πιο ευρέως πωλούμενα βιοκτόνα.

Μερικά βιοκτόνα συγκαταλέγονται στα προϊόντα που είναι κοινώς γνωστά ως «παρασιτοκτόνα», τα οποία χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο οργανισμών που θεωρούνται επιβλαβείς: μύκητες, έντομα, ακάρεα, τρωκτικά, ζιζάνια και ούτω καθεξής. Σύμφωνα με τη μελέτη μας Pesti’home σχετικά με τη χρήση φυτοφαρμάκων στο σπίτι, το 84% των νοικοκυριών που χρησιμοποιούν φυτοφάρμακα είχαν χρησιμοποιήσει εντομοκτόνα κατά τη διάρκεια του έτους. Αυτά ήταν κυρίως βιοκτόνα που χρησιμοποιήθηκαν για τον έλεγχο των ιπτάμενων (40% των νοικοκυριών) και των έρποντων (28%) εντόμων. Αυτά τα προϊόντα χρησιμοποιήθηκαν τουλάχιστον τρεις φορές το χρόνο από τους μισούς από αυτούς τους χρήστες εντομοκτόνων.

Ποιες είναι οι επιπτώσεις της χρήσης βιοκτόνων;

Ορισμένα βιοκτόνα μπορεί να προκαλέσουν δηλητηρίαση όταν χρησιμοποιούνται. Μεταξύ 2015 και 2019, τα κέντρα δηλητηριάσεων κατέγραψαν έναν αριθμό σοβαρών ατυχημάτων που αφορούσαν κυρίως απολυμαντικά επιφανειών. Αυτά τα ατυχήματα συνέβησαν επειδή το άτομο που χειριζόταν το προϊόν δεν γνώριζε τον κίνδυνο ή επειδή το προϊόν είχε μεταφερθεί σε δοχείο διαφορετικό από το αρχικό του δοχείο.

Επιπλέον, η εντατική χρήση ορισμένων βιοκτόνων μπορεί να οδηγήσει σε αντίσταση στους οργανισμούς στους οποίους στοχεύουν και τα προϊόντα μπορεί επομένως να καταστούν αναποτελεσματικά εάν χρησιμοποιούνται πολύ συχνά ή σε πολύ μεγάλες ποσότητες ή εάν δεν χρησιμοποιούνται αυστηρά σύμφωνα με τις οδηγίες την ετικέτα, ιδιαίτερα τις δόσεις.

Τέλος, η χρήση βιοκτόνων ρυπαίνει το περιβάλλον και εν τέλει αυξάνει τη σωρευτική έκθεση των ατόμων σε χημικές ουσίες, οδηγώντας δυνητικά σε κινδύνους για την υγεία.

Πώς μπορούμε να περιορίσουμε τη χρήση και την έκθεσή μας σε βιοκτόνα;

  • Χρησιμοποιήστε μη χημικές μεθόδους όποτε είναι δυνατόν.
  • Χρησιμοποιείτε βιοκτόνα μόνο όταν είναι απαραίτητο.
  • Προτιμήστε τα συμβατικά κανάλια διανομής και, εάν είναι απαραίτητο, ζητήστε επαγγελματική συμβουλή πριν αγοράσετε και χρησιμοποιήσετε ένα προϊόν.
  • Διαβάστε και συμμορφωθείτε αυστηρά με τις συστάσεις στη συσκευασία και στις οδηγίες χρήσης, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στις χρησιμοποιούμενες δόσεις και αερίζοντας το δωμάτιο στο οποίο χρησιμοποιήθηκε το προϊόν, εάν αυτό υποδεικνύεται.
  • Κρατήστε τα προϊόντα μακριά από παιδιά και ενήλικες με νοητική ανεπάρκεια.
  • Μην μεταφέρετε αυτά τα προϊόντα σε άλλα δοχεία εκτός από τα αρχικά ή ειδικά ειδικά δοχεία.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ποια τρόφιμα έχουν τα περισσότερα βαρέα μέταλλα και ποια χώρα μας “στέλνει” τα πιο πολλά

Συγκριτική μελέτη μεταξύ των έξι κορυφαίων βαρέων μετάλλων που εμπλέκονται στις κοινοποιήσεις RASFF της ΕΕ από το 2000 έως τος 2022.

Κατάσχεση “μαμούθ” γαλακτοκομικών στην Ιταλία – Νοθεία με καυστική σόδα και υπεροξείδιο του υδρογόνου

Κατασχέθηκαν 200 τόνοι γάλακτος και γαλακτοκομικών - Χρησιμοποιούσαν καυστική σόδα και υπεροξείδιο του υδρογόνου για τη διόρθωση της οξύτητας του χαλασμένου γάλακτος.

Τα «φάουλ» της Ελληνικής βιομηχανίας Τροφίμων το 2023 – Κατασχέθηκαν 128,8 τόνοι μη ασφαλών τροφίμων

Απολογισμός ελέγχων του ΕΦΕΤ για το 2023 - Οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών είχαν το υψηλότερο ποσοστό μη συμμορφούμενων εγκαταστάσεων.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα