Επιστημονική μελέτη για την επίδραση των μεμβρανών από πρόπολη στη διάρκεια ζωής και στη αισθητηριακές ιδιότητες τυριού.
Καινοτομίες δημιουργούνται συνεχώς στις συσκευασίες τροφίμων, πάντα με στόχο τη δημιουργία ενός πιο αποτελεσματικού συστήματος συντήρησης ποιότητας που, ταυτόχρονα, βελτιώνει την ελκυστικότητα και την εμπορευσιμότητα των τροφίμων. Επί του παρόντος, η ανάπτυξη της ενεργής συσκευασίας τροφίμων έχει επικεντρωθεί σε λειτουργικά υλικά βιολογικής βάσης που ενσωματώνουν ενώσεις και φυσικά ενεργά συστατικά, όπως αιθέρια έλαια, βοτανικά εκχυλίσματα και πρόπολη, που ξεχωρίζουν για την υψηλή ικανότητά τους να αναστέλλουν την ανάπτυξη και τον πολλαπλασιασμό διάφορων μικροοργανισμών.
Επιστημονική έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Foods του mdpi στο Ειδικό τεύχος Προηγμένα Υλικά Συσκευασίας για την Ασφάλεια των Τροφίμων, την αποθήκευση και τη μεταφορά έδειξε πως η πρόπολη έχει μεγάλες δυνατότητες να χρησιμοποιηθεί ως δραστικός παράγοντας σε προστατευτικές μεμβράνες τροφίμων, λόγω του αριθμού των πολυφαινολών με πολλαπλές βιολογικές δράσεις.
Η μελέτη στόχευε να αναπτύξει και να χαρακτηρίσει ένα φιλμ αλγινικού νατρίου με αιθανολικό εκχύλισμα πρόπολης (EEP) για την πιθανή χρήση του ως προστατευτική ενεργή συσκευασία έναντι νηματωδών μυκήτων σε ώριμο τυρί. Οι κύριοι μύκητες που εμπλέκονται στην αλλοίωση των γαλακτοκομικών προϊόντων είναι οι ζύμες του γένους Candida , Galactomyces και Yarrowia και οι μούχλες του γένους Penicillium , Alternaria , Fusarium , Mucor , Talaromyces και Cladosporium. Αυτοί οι οργανισμοί παράγουν ένζυμα που διασπούν τα λιπίδια, τις πρωτεΐνες και τους υδατάνθρακες, οδηγώντας σε μια ποικιλία ανεπιθύμητων αισθητηριακών ιδιοτήτων.
Η μελέτη έδειξε πως η ενσωμάτωση του EEP επηρέασε σημαντικά το χρώμα και το πάχος του φιλμ. Επιπλέον, το EEP παρείχε μεγαλύτερη θερμική σταθερότητα έναντι της απώλειας βάρους. Όσον αφορά τη λειτουργικότητα ως ενεργού φιλμ, παρατηρήθηκε μυκητοστατικός τρόπος δράσης σε δοκιμές in vitro, καθώς η ανάπτυξη μυκήτων σταμάτησε όταν ήρθαν σε άμεση επαφή με φιλμ EEP.
Η δοκιμή στο τυρί έδειξε ότι το ενεργό μείγμα που εφαρμόστηκε στη μήτρα τροφίμων (τυρί) ως φιλμ (με εμβάπτιση ή βαφή με πινέλο) ήταν σε θέση να αποτρέψει την ανάπτυξη νηματωδών μυκήτων σε περίοδο αποθήκευσης 30 ημερών σε θερμοκρασία δωματίου. Οι συνολικές τιμές χρώματος (ΔΕ) των μεμβρανών επηρεάστηκαν από την ενσωμάτωση των διαφορετικών συγκεντρώσεων EEP.
Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τα εργοστάσια επεξεργασίας που αναζητούν εναλλακτικές στρατηγικές για τον μετριασμό της μόλυνσης των γαλακτοκομικών προϊόντων από μικροοργανισμούς. Περαιτέρω μελέτες θα πρέπει επίσης να επικεντρωθούν σε άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα και στον τρόπο καταπολέμησης του βιοφίλμ που προκαλείται από μικροοργανισμούς στη βιομηχανία, αποφεύγοντας έτσι τη μόλυνση στις γραμμές επεξεργασίας. Τέλος, πρέπει να δοθεί προσοχή, καθώς οι χημικές ιδιότητες της πρόπολης μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με τον τόπο παραγωγής της και συνιστάται περαιτέρω έρευνα για τη σύγκριση της πρόπολης από διαφορετικές τοποθεσίες.
Για να διαβάσετε τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.