Τα ευρήματα έρευνας στην οποία συμμετέχουν 2.000 καταναλωτές κάθε μήνα.
Το Consumer Insights Tracker αποτελεί μια μηνιαία διαδικτυακή έρευνα που διεξάγεται για λογαριασμό του Οργανισμού Τυποποίησης Τροφίμων (FSA) και παρακολουθεί τις στάσεις και τη συμπεριφορά των καταναλωτών άνω των 16 ετών στην Αγγλία, την Ουαλία και τη Βόρεια Ιρλανδία σε θέματα που σχετίζονται με τα τρόφιμα.
Στην έρευνα συμμετέχουν περίπου 2.000 καταναλωτές κάθε μήνα, ενώ εξετάζονται ζητήματα όπως η διαθεσιμότητα και η οικονομική προσιτότητα των τροφίμων, οι ανησυχίες των καταναλωτών, η εμπιστοσύνη στην αλυσίδα εφοδιασμού και η αξιολόγηση του FSA ως ρυθμιστικού φορέα.
Τον Δεκέμβριο του 2024, το 26% των καταναλωτών εξέφρασε ανησυχία για το αν θα έχει τη δυνατότητα να αγοράσει τρόφιμα, ποσοστό αυξημένο από το 20% που είχε καταγραφεί τον Αύγουστο του ίδιου έτους.
Σημαντική μεταβολή σημειώθηκε και στις συνήθειες εξοικονόμησης ενέργειας, ιδιαίτερα μεταξύ των ατόμων ηλικίας 16-34 ετών, με το 24% να αναφέρει ότι είχε απενεργοποιήσει ένα ψυγείο ή καταψύκτη που περιείχε τρόφιμα, σε σύγκριση με μόλις 11% τον Δεκέμβριο του 2023. Αντίθετα, στις ηλικιακές ομάδες 35-54 και 55+, δεν διαπιστώθηκαν σημαντικές αλλαγές στις συνήθειες εξοικονόμησης ενέργειας.
Οι τιμές των τροφίμων, τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα και η διατροφική φτώχεια συνεχίζουν να αποτελούν τις κυριότερες ανησυχίες των καταναλωτών, με τα αντίστοιχα ποσοστά να διαμορφώνονται στο 87%, 79% και 74% αντίστοιχα.
Η εμπιστοσύνη στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων παρέμεινε σταθερή στο 60%, όπως είχε καταγραφεί και τους προηγούμενους δύο μήνες, ενώ συνολικά δεν υπήρξαν σημαντικές διακυμάνσεις από τον Νοέμβριο του 2023. Αναφορικά με τον FSA, το ποσοστό όσων δήλωσαν ότι τον εμπιστεύονται αυξήθηκε από 56% τον Σεπτέμβριο του 2024 σε 61% τον Οκτώβριο και 63% τον Νοέμβριο, αλλά μειώθηκε στο 57% τον Δεκέμβριο.
Όσον αφορά τις συνήθειες αποθήκευσης φαγητού κατά την εορταστική περίοδο ή άλλες ειδικές περιστάσεις, σχεδόν οι μισοί καταναλωτές (45%) δήλωσαν ότι αφήνουν το φαγητό εκτός ψυγείου για αρκετές ώρες μετά το σερβίρισμα, ενώ το 27% παραδέχτηκε ότι αποθηκεύει τρόφιμα που κανονικά θα έπρεπε να διατηρούνται στο ψυγείο σε ένα δροσερό μέρος, λόγω έλλειψης χώρου.
Τα πλήρη δεδομένα της έρευνας δημοσιεύονται στον ιστότοπο data.food.gov.uk.