Οι φυτικές πρώτες ύλες των Vegan τυριών όπως τα αμύγδαλα και τα κάσιους μπορεί να περιέχουν επιβλαβή βακτήρια που παράγουν τοξίνες.
Το vegan φυτικό τυρί είναι μια κατηγορία μη γαλακτοκομικών, που μπορεί να παρασκευαστεί κυρίως από πρωτεΐνες, λίπη, σπόρους όπως σουσάμι, ξηρούς καρπούς (κάσιους, αμύγδαλο) και σόγια. Από το 2018, η αγορά για vegan τυριού αναπτύχθηκε σε παγκόσμια κλίμακα, με την Ευρώπη να κατέχει το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς της τάξεως του 43%, σύμφωνα με έρευνα αγοράς, ενώ η πρόβλεψη είναι η παγκόσμια αγορά τυριών vegan πρόκειται να ξεπεράσει τα 4 δισεκατομμύρια έως το 2030.
Όπως όλα τα τρόφιμα όμως, ενέχει μικροβιολογικούς κινδύνους, καθώς οι φυτικές πρώτες ύλες όπως τα αμύγδαλα και τα κάσιους μπορεί να περιέχουν επιβλαβή βακτήρια που παράγουν τοξίνες. Για παράδειγμα, το βακτήριο Bacillus cereus προκαλεί διάρροια και ναυτία και το Clostridium botulinum προκαλεί παράλυση. Αυτοί οι δύο τύποι βακτηρίων είναι ιδιαίτερα επικίνδυνοι επειδή σχηματίζουν σπόρια, έναν τύπο αδρανούς κυττάρου που μπορεί να αντέξει ακραίες συνθήκες όπως η ζέστη και το κρύο. Υπενθυμίζεται πως μετά την κατανάλωση εναλλακτικών τυριών vegan, υπήρξαν κρούσματα ασθενειών που σχετίζονται με τη Listeria στη Γαλλία το 2022, οι οποίες επηρέασαν επίσης έγκυες γυναίκες.
- Δείτε επίσης: Τα δικαιώματά σας σε ένα σούπερ μάρκετ
Το θέμα της μόλυνσης εναλλακτικών τυριών αξιολόγησε η αρχή ασφάλειας τροφίμων της Γερμανίας και κυρίως των τυριών που έχουν ως πρώτη ύλη τους ξηρούς καρπού, αναλύοντας 375 δείγματα εναλλακτικών τυριών vegan με βάση αμύγδαλα, κάσιους, καρύδια και μείγματα ξηρών καρπών. Τα καλά νέα είναι πως τα παθογόνα βρέθηκαν μόνο σε λίγα προϊόντα. Πιο συγκεκριμένα το Bacillus cereus ήταν ανιχνεύσιμο σε οκτώ από τα 357 δείγματα που εξετάστηκαν (2,2%) και το Clostridium perfringens ήταν ανιχνεύσιμο σε ένα από τα 339 δείγματα που εξετάστηκαν (0,3%). Σαλμονέλα, σταφυλόκοκκοι και λιστέρια δεν ανιχνεύθηκαν σε κανένα δείγμα.
«Τα αποτελέσματα αυτής της πανεθνικής έρευνας δείχνουν ότι οι παθογόνοι μικροοργανισμοί ήταν ανιχνεύσιμοι μόνο σε σπάνιες περιπτώσεις. Αυτό είναι ενθαρρυντικό, καθώς τέτοια μοντέρνα vegan προϊόντα γίνονται όλο και πιο δημοφιλή», δήλωσε ο Friedel Cramer, Πρόεδρος του Ομοσπονδιακού Γραφείου Προστασίας Καταναλωτών και Ασφάλειας Τροφίμων (BVL). «Ωστόσο, οι καταναλωτές θα πρέπει πάντα να γνωρίζουν ότι τα vegan εναλλακτικά τυριά μπορεί επίσης να περιέχουν παθογόνα μικρόβια, και οι έγκυες γυναίκες και οι ηλικιωμένοι ή ανοσοκατεσταλμένοι, θα πρέπει να αποφεύγουν τα προϊόντα υποκατάστασης του τυριού vegan» συνέστησε ο Friedel Cramer.