Σάββατο, 4 Ιανουαρίου, 2025
10.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Οι παγκόσμιες αποδόσεις τροφίμων έχουν αυξηθεί σταθερά τις τελευταίες έξι δεκαετίες

ΑρχικήΝέαΟι παγκόσμιες αποδόσεις τροφίμων έχουν αυξηθεί σταθερά τις τελευταίες έξι δεκαετίες
spot_img

Ευρήματα μελέτης δείχνουν ότι οι αποδόσεις καλλιεργειών, αυξάνονταν ετησίως με ρυθμό που ισοδυναμεί με περίπου 33 κιλά σίτου ανά εκτάριο.

Σε αντίθεση με τις διαδεδομένες ανησυχίες ότι οι παγκόσμιες αποδόσεις των καλλιεργειών έχουν μείνει στάσιμες τις τελευταίες δεκαετίες, μια ολοκληρωμένη μελέτη της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων διαπιστώνει ότι οι αποδόσεις συνέχισαν να αυξάνονται περίπου με τον ίδιο ρυθμό από τη δεκαετία του 1960. Ο John Baffes της Παγκόσμιας Τράπεζας και ο Xiaoli Etienne του Πανεπιστημίου του Idaho, ΗΠΑ, ανέφεραν αυτά τα ευρήματα στις στο περιοδικό ανοιχτής πρόσβασης PLOS ONE. 

Σχεδόν 10 δισεκατομμύρια άνθρωποι αναμένεται να κατοικήσουν στη Γη μέχρι το 2050, επομένως η αγροτική παραγωγή θα γίνεται όλο και πιο κρίσιμη για τη διατροφή του αυξανόμενου πληθυσμού. Τις τελευταίες έξι δεκαετίες, μεγάλο μέρος της αύξησης της παραγωγής τροφίμων προήλθε από την τεχνολογική πρόοδο, συμπεριλαμβανομένης της ευρείας ανάπτυξης και χρήσης καλύτερων ποικιλιών καλλιεργειών. Ωστόσο, ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι η αύξηση της παραγωγής έχει ισοπεδωθεί, εγείροντας ανησυχίες για τη μελλοντική διαθεσιμότητα τροφίμων, ειδικά στις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος με τη μεγαλύτερη αύξηση πληθυσμού.

Στη νέα μελέτη, οι ερευνητές ανέπτυξαν τυποποιημένα μέτρα για την παραγωγή και την απόδοση για 144 καλλιέργειες, που καλύπτουν το 98 τοις εκατό της παγκόσμιας γεωργικής γης. Αυτά τα μέτρα επιτρέπουν στους επιστήμονες και τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να συγκρίνουν την αγροτική παραγωγικότητα σε διαφορετικές χώρες και περιοχές. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι δεν υπήρξε αισθητή επιβράδυνση στην παγκόσμια αύξηση των αποδόσεων των καλλιεργειών κατά τις τελευταίες έξι δεκαετίες – οποιαδήποτε παρατηρούμενη επιβράδυνση σε συγκεκριμένες καλλιέργειες, περιοχές ή χώρες έχει αντισταθμιστεί από κέρδη σε άλλες. Τα ευρήματά τους δείχνουν ότι οι αποδόσεις αυξάνονταν ετησίως με ρυθμό που ισοδυναμούσε με περίπου 33 κιλά σίτου ανά εκτάριο.

Ενώ τα ευρήματα της μελέτης είναι καθησυχαστικά από την άποψη του παγκόσμιου εφοδιασμού τροφίμων, οι ερευνητές προειδοποιούν ότι η βιώσιμη παραγωγή τροφίμων και η οικονομική προσιτότητα των τροφίμων θα συνεχίσουν να αποτελούν προκλήσεις για την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια. Τονίζουν ότι αυτές οι ανησυχίες είναι ιδιαίτερα σημαντικές ενόψει της εντεινόμενης κλιματικής αλλαγής και της αυξημένης ζήτησης για τρόφιμα λόγω της αύξησης του πληθυσμού και του εισοδήματος.

Οι συγγραφείς προσθέτουν: «Χρησιμοποιώντας έναν ολοκληρωμένο δείκτη παραγωγής και απόδοσης με βάση τις θερμίδες για 144 καλλιέργειες, που καλύπτει το 98% της παγκόσμιας γεωργικής γης και της παραγωγής τροφίμων, αυτό το έγγραφο αποκαλύπτει ότι, σε συνολικό επίπεδο, η παγκόσμια αύξηση της απόδοσης—ένας ζωτικός δείκτης της γεωργικής παραγωγικότητα—δεν έχει επιβραδυνθεί τις τελευταίες έξι δεκαετίες. Αυτή η σταθερή ανάπτυξη ισοδυναμεί με ετήσια αύξηση περίπου 33 κιλών σίτου ανά εκτάριο, υπογραμμίζοντας τη συνεχιζόμενη αύξηση της παραγωγικότητας παγκοσμίως».

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Το νέο ποτό που χαρακτηρίστηκε ως “αναδυόμενος κίνδυνος” από τις Ευρωπαϊκές Αρχές

Τι αναφέρει η ετήσια έκθεση της EFSA για το νέο ποτό χωρίς αλκοόλ που στοχεύει όμως, να έχει τις ίδιες επιδράσεις με τα αλκοολούχα ποτά.

Ελληνικό τυρί με καρκινογόνες ουσίες προκάλεσε ευρωπαϊκό συναγερμό – Eξάγεται σε 6 χώρες (φωτο)

Συστατικά ορυκτελαίων (MOAH) που ταξινομούνται από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων ως δυνητικά καρκινογόνα, σε φέτες vegan τυριού που παράγεται στην Ελλάδα.

3+1 αλήθειες για τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα

Τι γνωρίζουμε και τι όχι για τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο