Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
13.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Οι τεράστιες δυνατότητες της καλλιέργειας κινόα

ΑρχικήΝέαΟι τεράστιες δυνατότητες της καλλιέργειας κινόα
spot_img

Ένα σίγουρο “στοίχημα” για αγρότες και καταναλωτές.

Το 2013, η κινόα ανακηρύχθηκε η καλλιέργεια της χρονιάς παγκοσμίως, επειδή είναι ένα έξυπνο φυτό για το κλίμα που μπορεί να αντέξει τις δύσκολες καιρικές συνθήκες και να προσφέρει στους αγρότες καλές αποδόσεις.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα του businee Daily Africa, η κινόα είναι ένα δημητριακό χωρίς γλουτένη που πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν για καρύκευμα, με τη δημοτικότητά του να αυξάνεται τα τελευταία χρόνια. Ενισχύει το ανοσοποιητικό καθώς είναι πλούσιο σε ασβέστιο και όλες τις άλλες απαραίτητες βιταμίνες, καθιστώντας το βασικό συστατικό για την καταπολέμηση ασθενειών. Έχει επίσης υψηλά επίπεδα φυτικών ινών.

Με τις τρέχουσες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής που έχουν επηρεάσει τις περισσότερες καλλιέργειες, η κινόα είναι ένα σίγουρο στοίχημα για τους αγρότες καθώς τα μοτίβα βροχής γίνονται ακανόνιστα.

Ορισμένα φυτά μπορούν να αποδώσουν ένα έως και δύο κιλά και το γεγονός ότι είναι ανθεκτικά στην ξηρασία, το καθιστά το καλύτερο στοίχημα για τους αγρότες, καθώς θα έχουν αποδόσεις καθ ‘όλη τη διάρκεια του έτους χωρίς απαραίτητα να βασίζονται στις βροχές.

Η κινόα συλλέγεται κυρίως ως σιτηρό, ενώ το θρεπτικό κοτσάνι της μπορεί να δοθεί ως ζωοτροφή όταν είναι πράσινη ή αποξηραμένη και μεταποιηθεί ως ζωοτροφή. Όταν είναι πράσινα, τα φύλλα του μπορούν να καταναλωθούν ως λαχανικά καθώς ανήκει στην ίδια κατηγορία με τον αμάρανθο.

Ο Οργανισμός Έρευνας Γεωργίας και Κτηνοτροφίας της Κένυας (Kalro) ξεκίνησε τώρα την εμπορευματοποίηση της κινόα αφού οι ποικιλίες που δοκιμάστηκαν τοπικά αποδείχθηκαν βιώσιμες, ανοίγοντας το δρόμο για την εισαγωγή αυτής της υψηλής αξίας καλλιέργειας με απαράμιλλες αποδόσεις. Ο Kalro θα εισάγει την κινόα σε μεγάλες εκτάσεις από φέτος για να προωθήσει την επισιτιστική ασφάλεια.

Η διευθύντρια έρευνας του Kalro, Lusike Wasilwa, λέει ότι ο FAO εισήγαγε πέντε ποικιλίες στο Embu, όπου κατέγραψαν εντυπωσιακά αποτελέσματα, τα οποία έχουν πλέον ενημερώσει την απόφαση για επέκταση σε εμπορική κλίμακα.

«Από τις δοκιμές αγρού που πραγματοποιήσαμε, η ποικιλία πήγε πολύ καλά καθώς πήραμε από 2,8 έως πέντε τόνους κινόα από ένα στρέμμα», είπε ο Δρ Wasilwa.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

spot_img

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Νέος κανονισμός για τις ειδικές απαιτήσεις υγιεινής για ορισμένα κρέατα, ψάρια, γαλακτοκομικά και αυγά

Ο νέος Καν. (ΕΕ) 2024/1141 που τροποποιεί τα παραρτήματα II και III του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 853/2004.

ΕΕ: Μελέτη για το παρόν και το μέλλον των εναλλακτικών πρωτεϊνών στην Ευρώπη

Οι αυξημένες ανάγκες επισιτισμού στο μέλλον μπορεί να φέρουν νέα προϊόντα από φύκια, έντομα και κρέας εργαστηρίου στη διατροφή μας.

Ασφαλή από παθογόνα τα ψάρια υδατοκαλλιέργειας σύμφωνα με την EFSA

Η Ελλάδα στην πρώτη πεντάδα των χωρών που κοινοποίησαν στο RASFF μολυσμένα εισαγόμενα ψάρια.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα