Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
13.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Οινοποιία: Θανατηφόρα ατυχήματα από τις αναθυμιάσεις – Ο εύκολος τρόπος για να ελέγξετε την ποιότητα του αέρα στο κελάρι

ΑρχικήΝέαΟινοποιία: Θανατηφόρα ατυχήματα από τις αναθυμιάσεις - Ο εύκολος τρόπος για να ελέγξετε την ποιότητα του αέρα στο κελάρι
spot_img

Ο πιο απλός και δοκιμασμένος τρόπος για να ελέγξετε εάν ο αέρας στο κελάρι, έχει διοξείδιο του άνθρακα σε επιβλαβή για την υγεία επίπεδα.

Οι εργαζόμενοι στη βιομηχανία κρασιού βρίσκονται συνεχώς αντιμέτωποι με μία σειρά κινδύνων για τη υγεία, όπως μυοσκελετικά προβλήματα ιδιαίτερα στους καρπούς και τα χέρια από το κλάδεμα, αλλεργικά συμπτώματα, έκθεση σε φυτοφάρμακα καθώς και οδοντιατρικά προβλήματα καθώς αναγκάζονται να δοκιμάζουν κρασί πολλές φορές σε μία ημέρα, λόγω της οξύτητας του. Σημαντικότατοι όμως είναι και οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν από εργασία σε περιορισμένους χώρους  με χαμηλό οξυγόνο και υψηλά επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα που μπορεί να προκαλέσουν θάνατο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο θάνατος δύο εργαζομένων σε οινοποιείο στη βόρεια Ισπανία, που έχασαν τη ζωή τους από τις αναθυμιάσεις.

Υποξικά περιβάλλοντα συχνά εμφανίζονται στην αποθήκευση κρασιού και σε δεξαμενές ζύμωσης ως αποτέλεσμα της βιολογικής δραστηριότητας των κρασιών ζύμωσης. Τα δυστυχήματα έχουν συμβεί μόνο σε περιπτώσεις που αγνοήθηκαν τα κατάλληλα μέτρα και διαδικασίες ασφαλείας.

Γι αυτό με την έναρξη της φετινής συγκομιδής, συνιστάται η προσοχή των οινοποιών στους κινδύνους του αερίου μούστου που παράγεται κατά τη ζύμωση του νέου κρασιού. Οι υψηλές συγκεντρώσεις αερίου μούστου μπορούν να προκαλέσουν θανατηφόρα ατυχήματα εάν το κελάρι δεν αερίζεται σωστά. Η χρήση κεριών καθιστά γρήγορο και εύκολο τον έλεγχο της ποιότητας του αέρα, ο οποίος μπορεί ακόμη και να σώσει ζωές.

Όλοι οι οινοποιοί πρέπει να ελέγχουν προσεκτικά την ποιότητα του αέρα στο κελάρι. Από όλες τις μεθόδους αιώνων, η χρήση ενός κεριού είναι η πιο δοκιμασμένη. Αυτός είναι ένας απλός και αποτελεσματικός τρόπος για να βεβαιωθείτε ότι υπάρχει αρκετό οξυγόνο στον αέρα. Κρατώντας το κερί στο επίπεδο της μέσης ή χαμηλότερα, ελέγξτε τον αέρα στο κελάρι. Εάν η φλόγα του κεριού καίει σταθερά, τότε ο αέρας είναι καθαρός και ασφαλής. Εάν σβήσει, είναι απαραίτητο να φύγετε αμέσως από το δωμάτιο και να εξασφαλίσετε την εισροή καθαρού αέρα.

Πληροφορίες από το Εθνικό Γραφείο Ασφάλειας της Τροφικής Αλυσίδας (Nébih) της Ουγγαρίας.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο