Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
22.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Opson Χ: στοιχεία για απάτες στα τρόφιμα από Ισπανία και Γερμανία

ΑρχικήΝέαOpson Χ: στοιχεία για απάτες στα τρόφιμα από Ισπανία και Γερμανία
spot_img

cibum team

Οι αρχές στην Ισπανία και τη Γερμανία έδωσαν πρόσθετες λεπτομέρειες σχετικά με τη συμμετοχή τους στην επιχείρηση Opson X της Interpol και της Europol με τη συμμετοχή αστυνομίας, τελωνείων, εθνικών αρχών τροφίμων και ιδιωτικές εταιρείες.

 Από τον Δεκέμβριο του 2020 έως τον Ιούνιο του 2021, το επίκεντρο ήταν το κρασί και τα αλκοολούχα ποτά, το μέλι, το κρέας αλόγου καθώς επίσης οι σπόροι και τα φυτά.

Το La Guardia Civil στην Ισπανία συνέλαβε και ερεύνησε 120 άτομα σε 16 επιχειρήσεις για  απάτη σε τρόφιμα.

Στοχευμένες δράσεις στην Ισπανία και τη Γερμανία

Κατασχέθηκαν πάνω από 600 τόνοι σπόρων και φυτών και 116.000 λίτρα οινοπνευματωδών ποτών.

Σε μια επιχείρηση, οκτώ άτομα συνελήφθησαν και επτά εταιρείες ερευνήθηκαν καθώς οι αρχές αποκάλυψαν εμπόριο δίθυρων, όπως μύδια και στρείδια, ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση. Αυτό αφορούσε κατασχέσεις 120.000 €, 25 οχήματα και 12 σκάφη από την Guardia Civil και την Πορτογαλική Εθνοφρουρά με την Europol και την Eurojust.

Άλλες επιχειρήσεις  αφορούσαν μια ομάδα που εμπορευόταν κρέας αλόγου που κρίθηκε ακατάλληλο για ανθρώπινη κατανάλωση και είχε ψευδή έγγραφα.

Μια άλλη επιχείρηση σε ουίσκι και αλκοόλ είχε ως αποτέλεσμα 14 άτομα να συλληφθούν ή να ερευνηθούν. Οι αξιωματούχοι βρήκαν επίσης τρία οινοποιεία που εμπλέκονται σε παράνομη εμφιάλωση και επισήμανση κρασιών και κατασχέθηκαν περισσότερα από 25.000 μπουκάλια.

Το Ομοσπονδιακό Γραφείο για την Προστασία των Καταναλωτών και την Ασφάλεια των Τροφίμων (BVL) στη Γερμανία αποκάλυψε ότι το επίκεντρο των ερευνών ήταν τα έγγραφα σε προϊόντα κρέατος και εισαγόμενου μελιού.

Στη Γερμανία, ζάχαρη εντοπίστηκε σε τρία από τα 73 μέλια που εξετάστηκαν. Σε επτά από 264 δείγματα προϊόντων κρέατος, βρέθηκαν εσφαλμένες πληροφορίες για το είδος.

Κατά τη διάρκεια των ελέγχων στο μέλι, τα εμπορεύματα κατασχέθηκαν σε δύο περιπτώσεις και έχει κινηθεί ποινική διαδικασία. Οι νοθείες κυμαίνονταν από υψηλές ποσότητες προστιθέμενης ζάχαρης σε μέλι έως ψευδή δήλωση της σύνθεσης των προϊόντων κρέατος και αντικατάσταση του δηλωμένου τύπου κρέατος με άλλο τύπο.

Τα ευρωπαϊκά τελωνεία και η αστυνομία κατέσχεσαν επίσης σχεδόν 1,8 εκατομμύρια λίτρα κρασιού και αλκοόλ σε επιχείρηση που συμμετείχαν 22 χώρες με επικεφαλής την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF).

Οι αξιωματούχοι κατέσχεσαν περισσότερα από 215.000 λίτρα πλαστών αλκοολούχων ποτών, κυρίως κρασί και βότκα. Απάτες για την ασφάλεια των τροφίμων αποκαλύφθηκαν επίσης από την επιχείρηση υπό την ηγεσία της OLAF, με αποτέλεσμα κατασχέσεις 460.000 λίτρων αλκοολούχων ποτών και κρασιού και πάνω από 1 εκατομμύριο λίτρα μπύρας.

Ο Ville Itälä, Γενικός Διευθυντής της OLAF, δήλωσε ότι το παράνομο, παραποιημένο και νοθευμένο αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει πραγματική ζημιά στους νομοταγείς κατασκευαστές και εμπόρους στην Ευρωπαϊκή Ένωση και να θέσει σε κίνδυνο την υγεία των καταναλωτών.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Καρκινογόνες ουσίες σε λαδόκολλα ψησίματος – Ευρήματα νέας μελέτης

Επιβραδυντικά φλόγας και καρκινογόνες ουσίες πάνω από τα ρυθμιστικά όρια σε ορισμένα «οικολογικά» χαρτιά ψησίματος.

Φυτοφάρμακα σε τρόφιμα: Δημοσιεύτηκε η έκθεση της EFSA για το 2022

Συστάσεις στους διαχειριστές κινδύνου για την αύξηση της αποτελεσματικότητας των ευρωπαϊκών συστημάτων ελέγχου.

ΠΡΟΣΟΧΗ στο ραβέντι σε συνταγές – Σοβαρός κίνδυνος

Το υπουργείο τροφίμων, γεωργίας και αλιείας της Δανίας προειδοποιεί: Μη τρώτε τα φύλλα από ραβέντι.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα