Τετάρτη, 9 Οκτωβρίου, 2024
18.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

ΣΕΑΟΠ: Αλλάζει το ρυθμιστικό πλαίσιο παραγωγής και επισήμανσης των αλκοολούχων ποτών της Ευρώπης

ΑρχικήΝέαΣΕΑΟΠ: Αλλάζει το ρυθμιστικό πλαίσιο παραγωγής και επισήμανσης των αλκοολούχων ποτών της Ευρώπης
spot_img

cibum team


  «Οι διατάξεις του Κανονισμου (ΕΕ) 2019/787 σχετικά με την παραγωγή την παρουσίαση την περιγραφή και την επισήμανση των αλκοολούχων ποτών, την προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων για τα αλκοολούχα ποτά, εφαρμόζονται, συνολικά, στις 25 Μαΐου 2021, ημερομηνία από την οποία καταργείται οριστικά ο κανονισμός (ΕΚ) 110/2008». Τα παραπάνω επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Ελλήνων Παραγωγών Αποσταμάτων & Αλκοολούχων Ποτών.

Για να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία της αγοράς αλκοολούχων ποτών στο νέο νομικό πλαίσιο, από την ημέρα που δημοσιεύτηκε ο βασικός κανονισμός του κλάδου (στις 17 Μαΐου 2019), τα όργανα της ΕΕ έχουν ξεκινήσει και συνεχίζονται να εργάζονται, προκειμένου να θεσπιστούν οι εφαρμοστικοί κανόνες που θα ρυθμίζουν/ απλουστεύουν, τα θέματα που σχετίζονται με αυτό το νέο πλαίσιο των αλκοολούχων ποτών.

Στο πλαίσιο αυτό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε συνεργασία με εμπειρογνώμονες των κρατών μελών, κατέθεσε σχέδιο κανονισμού για τη θέσπιση κανόνων εφαρμογής όσον αφορά τις αιτήσεις καταχώρισης των γεωγραφικών ενδείξεων των αλκοολούχων ποτών, τη διαδικασία ένστασης, τις τροποποιήσεις των προδιαγραφών προϊόντος, την ακύρωση της καταχώρισης, τη χρήση συμβόλου και τον έλεγχο. Στόχος του κανονισμού αυτού η απλούστευση ο εξορθολογισμός και η διαφάνεια της λειτουργίας του συστήματος γεωγραφικών ενδείξεων για τα αλκοολούχα ποτά. Αναγνωρίζοντας ότι η προστιθέμενη αξία μιας γεωγραφικής ένδειξης βασίζεται στην εμπιστοσύνη των καταναλωτών, προβλέπει ελέγχους και ουσιαστική επαλήθευση από τις αρμόδιες αρχές του κράτους μέλους.

Επίσης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προετοιμάζει σχέδιο με κατευθυντήριες οδηγίες εφαρμογής των βασικών διατάξεων επισήμανσης του κανονισμού για τα αλκοολούχα ποτά. Στόχος των οδηγιών είναι να αποσαφηνίσουν με αναλυτικά παραδείγματα τις διατάξεις που ρυθμίζουν τις μνείες, τους σύνθετους όρους, τα μείγματα και τα blends, διευκολύνοντας την εφαρμογή τους από τους παραγωγούς αλκοολούχων ποτών και από τις αρμόδιες αρχές των κρατών μελών. Ωστόσο, το σχέδιο δεν αναμένεται να οριστικοποιηθεί καθώς είναι σε εξέλιξη διαβούλευση κειμένων με ειδικές τεχνικές διατάξεις για την επισήμανση των αλκοολούχων ποτών, σχετικά με τις μνείες και τους σύνθετους όρους. Στόχος τους είναι η σαφέστερη ενημέρωση του καταναλωτή, σχετικά με την πραγματική ονομασία του ποτού που προκύπτει.

Ο ΣΕΑΟΠ παρακολουθεί τις εξελίξεις προκειμένου να καταθέσει τις προτάσεις του κατά περίπτωση, υποστηρίζοντας ρυθμίσεις που θα είναι ουσιαστικές, χωρίς να δημιουργούν πρόσθετες επιβαρύνσεις για τους παραγωγούς π.χ. με τη μορφή αλλαγών στην ετικέτα που δεν έχουν σαφές όφελος για τον καταναλωτή.

Σημειώνεται ότι τα αλκοολούχα ποτά που δεν πληρούν τις απαιτήσεις του εν λόγω κανονισμού αλλά τα οποία πληρούν τις απαιτήσεις του κανονισμού (ΕΚ) 110/2008 και παράγονταν πριν από την 25η Μαΐου 2021 μπορούν να συνεχίσουν να διατίθενται στην αγορά μέχρις εξάντλησης των σχετικών αποθεμάτων.

Δείτε και κατεβάστε τον πλήρη Κανονισμού (ΕΕ) 2019/787 ΕΔΩ.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ελλάδα: Δηλητηρίαση από συσκευασμένη σαλάτα μεγάλου σουπερμάρκετ – Καταγγελία στο Cibum

Στο νοσοκομείο Έλληνας καταναλωτής μετά την κατανάλωση συσκευασμένη σαλάτας - Ευρωπαϊκός συναγερμός.

Ποντίκια σε αποθήκες τροφίμων: Χρήσιμες συμβουλές και έξυπνα κόλπα

Μην αφήνετε την αποθήκη σας να μετατραπεί σε θέρετρο τρωκτικών. Ενώ μια αποθήκη χωρίς ποντίκι φαίνεται αδύνατη, εδώ είναι μερικοί τρόποι για να τα καταφέρετε

Alert! Και στην Ελλάδα πωλείται η μολυσμένη σαλάτα που έχει προκαλέσει 138 τροφικές δηλητηριάσεις

Σπάνιος τύπος σαλμονέλας, σε σαλάτα που διανέμεται σε 21 χώρες μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο