Το παραπλανητικό δίλημμα μεταξύ «ωριμασμένου» και «μη ωριμασμένου» μπέικον και η ασφαλέστερη απάντηση.
Λατρεύετε το μπέικον και δεν μπορείτε να αντισταθείτε σε αυτό και τη γεύση του. Αλλά από την άλλη πλευρά έχετε τύψεις για το λίπος και τις θερμίδες που επιφυλάσσει η κατανάλωσή του.
Έτσι, επειδή, όπως είχαμε αναφέρει και σε παλαιότερο δημοσίευμα, η κατανάλωσή του μπέικον χωρίς τηγάνισμα ή ψήσιμο είναι πολύ επικίνδυνη, προκύπτει πια το εξής δίλημμα: «Ωριμασμένο» ή «Μη ωριμασμένο» μπέικον;
Το δίλημμα υπάρχει από τότε που στις συσκευασίες του μπέικον εμφανίστηκαν οι ετικέτες «μη ωριμασμένο» μπέικον, και «χωρίς προσθήκη νιτρικών ή νιτρωδών αλάτων». Αυτές οι ετικέτες σημαίνουν ότι το προϊόν είναι έτσι πιο φυσικό και υγιεινό, γιατί τα νιτρώδη και το νιτρικό άλας στα επεξεργασμένα κρέατα είναι δυνητικά καρκινογόνα, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).
Ωστόσο, η απουσία τους από τα επεξεργασμένα κρέατα, όπως τα αλλαντικά, τα χοντ ντογκ ή το μπέικον θα τα καθιστούσε επικίνδυνα για τους καταναλωτές. Επομένως, ο διαχωρισμός «ωριμασμένο» και «μη ωριμασμένο» μπέικον στις ετικέτες των προϊόντων μπορεί να αποδειχθεί παραπλανητικός.
Η αλήθεια είναι ότι και οι δυο κατηγορίες προϊόντων απαιτούν προσεκτική συντήρηση και υπόκεινται σε διάρκειες ασφαλούς κατανάλωσης.
Ειδικά γΙα το μπέικον, που είναι κομμάτια χοιρινού από την κοιλιά, την πλάτη ή τα πλευρά του ζώου με μεγάλη ποσότητα λίπους, η διαδικασία ωρίμανσης, ξηρής- με αλάτι, καρευκεύματα, ξέπλυμα, στέγνωμα, αρωμάτισμα, κάπνισμα- ή υγρής – σε άλμη που περιέχει αλάτι, ζάχαρη, νιτρώδη, καρυκεύματα και άλλες χημικές ουσίες-, γίνεται για να παραταθεί η διάρκεια ασφαλούς διατήρησης του κρέατος. Χωρίς αυτή τη διαδικασία ωρίμανσης, που αναστέλλει τη δράση παθογόνων οργανισμών που προκαλούν ακόμη και αλλαντίαση, το κρέας θα χαλούσε,
Θα έλεγε, λοιπόν, κανείς ότι η ωρίμανση του μπέικον με τις παραδοσιακές μεθόδους είναι μονόδρομος από άποψη διατροφικής ασφάλειας και ένα «μη ωριμασμένο» μπέικον είναι απλώς ένα κομμάτι φρέσκου χοιρινού που πρέπει να μαγειρευτεί το συντομότερο δυνατό.
Ωστόσο, το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA) έχει επιτρέψει ένα παραπλανητικό διαχωρισμό: Επειδή τα νιτρώδη και τα νιτρικά άλατα μπορούν να προέλθουν από φυσικές πηγές, όπως το σέλινο (αλάτι σέλινου σε σκόνη ή χυμό), η χρήση τους στη διαδικασία ωρίμανσης του κρέατος μεταφράζεται στην ένδειξη «μη ωριμασμένο» και «χωρίς προσθήκη νιτρικών ή νιτρωδών αλάτων» στις ετικέτες των προϊόντων. Αλλά οι ειδικοί των τροφίμων αντιδρούν και αναφέρουν το εξής: «Τα νιτρώδη είναι νιτρώδη, ανεξάρτητα από την πηγή τους». Και μάλιστα, όπως έχει διαπιστωθεί σε δοκιμές, τα «μη ωριμασμένα αλλαντικά», περιέχουν τις ίδιες ποσότητες νιτρωδών και νιτρικών αλάτων με τα συμβατικά ωριμασμένα.
Το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ έχει από το 2020 προαναγγείλει ότι σχεδιάζει να απαγορεύσει τους παραπλανητικούς όρους επισήμανσης, αλλά δεν το έχει κάνει μέχρι σήμερα. Ετσι, στο δίλημμα «ωριμασμένο» ή «μη ωριμασμένο» μπέικον- όπως και κάθε άλλου είδους αλλαντικό ή επεξεργασμένο κρέας- η απάντηση είναι σαφής: τα νιτρικά και τα νιτρώδη, χημικά ή φυσικής προέλευσης- κάνουν τα προϊόντα ασφαλή για κατανάλωση και αποτρέπουν επικίνδυνες δηλητηριάσεις.
Από την άλλη πλευρά, οι ίδιες ενώσεις, όταν διασπώνται στο σώμα μας και συναντούν ενώσεις που βρίσκονται στις πρωτεΐνες, μπορούν να σχηματίσουν νιτροζαμίνες, καρκίνου του μαστού, του παχέος εντέρου, του ορθού και του καρκίνου του πνεύμονα. Το επεξεργασμένο κρέας με νιτρικά άλατα και νιτρώδη, επίσης, αυξάνει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 και συνδέεται με καρδιαγγειακές παθήσεις. Φυσικά, τα νιτρικά και νιτρώδη που περιέχει το σέλινο και άλλα λαχανικά (ρόκα, παντζάρια, σπανάκι) δεν καθιστούν την κατανάλωση των λαχανικών επιβλαβή, γιατί περιέχουν ελάχιστη πρωτεΐνη και δεν μετατρέπονται εύκολα σε νιτροζαμίνες.
Το συμπέρασμα; «Ωριμασμένο» ή «μη ωριμασμένο» το μπέικον είναι μια ένοχη απόλαυση που δεν πρέπει να αποτελεί καθημερινό μέρος της διατροφής μας.