Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
19.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Η «Απάντηση» της “Χούτος Catering” στο δημοσίευμα του cibum για τη καταγγελία περί μουχλιασμένων γευμάτων στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΗ «Απάντηση» της "Χούτος Catering" στο δημοσίευμα του cibum για τη καταγγελία περί μουχλιασμένων γευμάτων στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
spot_img

Η Xούτος Catering με εξώδικο στο Cibum ζητά να… ανακαλέσουμε!

Η «Απάντηση» της “A. Χούτος – Επισιτιστικές Επιχειρήσεις Α.Ε.” (εφεξής “Χούτος Catering”) στο δημοσίευμα του Cibum της 05/04/2023 για διανομή μουχλιασμένων γευμάτων στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Η “Xούτος Catering” με εξώδικο που κοινοποιήθηκε στις 12/04/2023 στο Cibum ζητά να ανακαλέσουμε το άρθρο που δημοσιεύσαμε στις 05/04/2023 με τίτλο «Καταγγελίες για ληγμένα και μουχλιασμένα γεύματα στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας από την “Χούτος Catering”» που αφορούσε στην καταγγελία φοιτητών της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, σχετικά με ληγμένα και μουχλιασμένα γεύματα από την εν λόγω εταιρεία, που έχει αναλάβει τη σίτιση του Πανεπιστημίου.

Προ της κοινοποίησης του εξωδίκου, στέλεχος της “Χούτος Catering” είχε τηλεφωνήσει στο Cibum απαιτώντας τη διαγραφή του άνω άρθρου. Ως απάντηση στην πρόσκλησή μας να δημοσιεύσουμε ευχαρίστως την δήλωση-απάντηση της “Χούτος Catering” για το θέμα, λάβαμε μετά από μερικές ημέρες το εξώδικο.

Υπενθυμίζεται ότι το δημοσίευμα αφορούσε σε καταγγελίες φοιτητών που δημοσιεύτηκαν στην ιστοσελίδα ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ είδηση την οποία αναδημοσίευσε και το Cibum με αναφορά στην πηγή.

Nα σημειωθεί πως σύμφωνα με πληροφορίες του Cibum, η Διεύθυνση Φοιτητικής Μέριμνας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας διενεργεί έρευνα και οι εμπλεκόμενοι έχουν ήδη κληθεί για εξηγήσεις. Επισημαίνεται ότι στο πλαίσιο αυτής της έρευνας, δύο καθηγητές του Πανεπιστημίου, στελέχη της επιτροπής φοιτητικού εστιατορίου, την 24/03/2023 προέβησαν σε επιτόπιο έλεγχο στο εστιατόριο σίτισης φοιτητών στο συγκρότημα «Βιόπολις» κατά τον οποίο «…διαπιστώθηκε σειρά αποκλίσεων, με σημαντικότερη την έλλειψη σήμανσης (άρα και ιχνηλάτισης) σε αρκετά προϊόντα, ενώ βρέθηκαν και τρόφιμα (βούτυρο) με παρελθούσα ημερομηνία λήξης».

Η καταγγελία των φοιτητών από τα «Φοιτητικά Νέα» αναδημοσιεύτηκε σε δεκάδες ιστοσελίδες* με το ίδιο ακριβώς λεκτικό από την προηγούμενη ημέρα του δικού μας δημοσιεύματος. Η φράση που χρησιμοποιήθηκε από όλα τα μέσα είναι “τα συσκευασμένα επιδόρπια που μοιράστηκαν ήταν ληγμένα και βρέθηκε μούχλα σε κάποιο από αυτά. Στις συγκεκριμένες συσκευασίες είχε σβηστεί εσκεμμένα η αναγραφή της ημερομηνίας παραγωγής και λήξης. Μάλιστα όταν ρωτήσαμε γιατί είχαν αφαιρεθεί οι ετικέτες με τις ημερομηνίες λήξης πήραμε την απάντηση ότι θεωρήθηκαν λανθασμένες”,  την οποία η “Χούτος Catering” στο εξώδικό της αποδίδει – εσφαλμένα – αποκλειστικά σε εμάς.

Τι αναφέρει το εξώδικο

Η “Xούτος Catering”, στο άνω εξώδικό της κατηγορεί το Cibum, ότι μετέδωσε δήθεν αναληθή, συκοφαντικά και δυσφημιστικά για την εταιρεία γεγονότα, αποδίδοντας μας, σκοπιμότητα να προκαλέσουμε «εσφαλμένες, αβάσιμες και δυσμενείς εντυπώσεις στο καταναλωτικό κοινό». Το Cibum απαντά πως απλά δημοσίευσε στο άρθρο, την είδηση της καταγγελίας, παραθέτοντας την πηγή χωρίς να καταλήγει σε οποιοδήποτε συμπέρασμα και μάλιστα υπερασπιζόμενο το τεκμήριο της αθωότητας ανέφερε τόσο στον τίτλο όσο και στο κείμενο πως πρόκειται για καταγγελία.

Επίσης η “Xούτος Catering” μας κατηγορεί για «άκαιρους συσχετισμούς» καθώς αναφερθήκαμε και στην εμπλοκή της εταιρείας στο σκάνδαλο με το κρέας αλόγου το 2013. Μα δεν είναι δεδομένο ότι τα προϊόντα της εταιρείας δεσμεύτηκαν το 2013 από τον ΕΦΕΤ λόγω ανίχνευσής DNA αλόγου; Δεν αληθεύει ότι μετά από ένα χρόνο (2014) ο νόμιμος εκπρόσωπος της εταιρείας αθωώθηκε από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Ροδόπης, όπως ρητά αναφέρουμε στο άρθρο μας; Εξάλλου, στο δημοσίευμά μας για το εν λόγω ζήτημα αναφέραμε, μεταξύ άλλων, επί λέξει τα εξής: «Οι εταιρείες αντιμετώπιζαν κατηγορίες από τον ΕΦΕΤ οι οποίες τελικά κατά την ακροαματική διαδικασία αποδείχθηκαν αβάσιμες, καθώς διευκρινίστηκε ότι δεν έφεραν καμία ευθύνη για την παρουσία DNA αλόγου στα προϊόντα τους. Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, οι δυο εταιρείες δεν προβλέπετο να κάνουν έλεγχο ανίχνευσης DNA, ενώ τονίσθηκε πως στη χώρα μας δεν υπήρχε κρατικό πιστοποιημένο εργαστήριο, προκειμένου να γίνονται έλεγχοι DNA σε τρόφιμα ζωικής προέλευσης».

Συνεπώς, το γεγονός ανίχνευσης κρέατος αλόγου που είχε παράσχει η εν λόγω εταιρεία κατά την παροχή των υπηρεσιών της είναι δεδομένο και αναντίρρητο. Όπως δεδομένο είναι και ότι ο εκπρόσωπος της εταιρείας κρίθηκε αθώος καθώς δεν προβλεπόταν ο έλεγχος ανίχνευσης DNA σε τρόφιμα ζωικής προέλευσης.

Περαιτέρω, η “Xούτος Catering” με το άνω εξώδικό της καλεί το Cibum να διαγράψει το δημοσίευμα και ουσιαστικά να… ζητήσει συγνώμη και να προβεί άμεσα, σε καταχώριση του παρακάτω κειμένου:

“Σε συνέχεια του από 05.04.2023 δημοσιεύματος μας με τίτλο «Καταγγελίες για ληγμένα και μουχλιασμένα γεύματα στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας από την Χούτος Catering” και προς αποκατάσταση της αλήθειας, εσφαλμένα η ιστοσελίδα μας προχώρησε σε παράθεση ανακριβών γεγονότων «περί σκανδάλων» που ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματικότητα και η αβασιμότητα των οποίων έχει κριθεί με αμετάκλητες αθωωτικές αποφάσεις των ποινικών δικαστηρίων. Όπως διευκρινίζεται από μέρους της «ΧΟΥΤΟΣ Catering AE» η εταιρεία ουδέποτε διέθεσε προς κατανάλωση οποιοδήποτε προϊόν με πεπερασμένη ημερομηνία λήξης και τηρεί απαρέγκλιτα όλες τις εκ του νόμου απαιτήσεις περί ιχνηλασιμότητας των προϊόντων της».

Η απάντηση του Cibum

Το Cibum δεν παραβίασε κανέναν κώδικα δημοσιογραφικής δεοντολογίας. Δημοσίευσε την καταγγελία των φοιτητών όπως έκαναν άλλωστε και τα μεγαλύτερα site της χώρας μία ημέρα νωρίτερα από το Cibum , ενώ η “Xούτος Catering” όχι μόνο δεν εξέδωσε ανακοίνωση-απάντηση στις κατηγορίες των φοιτητών, όπως όφειλε, αλλά στοχοποίησε εμάς επειδή αποκαλύψαμε ποια είναι η εμπλεκόμενη στην καταγγελία εταιρεία, όπως εμείς δημοσιογραφικά οφείλαμε να πράξουμε.

Όσον αφορά στους «άκαιρους συσχετισμούς» που μας καταλογίζει η εταιρεία, τονίζουμε ότι για την πληρότητα του ρεπορτάζ οφείλαμε να αναφέρουμε την εμπλοκή της σε παλαιότερη έρευνα του ΕΦΕΤ, όπως και την δικαστική έκβαση της έρευνας αυτής, που κατέληξε σε αθώωση του νόμιμού εκπροσώπου της εταιρείας. Αυτό και μόνο καταδεικνύει την δημοσιογραφική προσέγγιση του θέματος και την ανυπαρξία οιασδήποτε πρόθεσης για προσβολή της φήμης της εταιρείας.

Στο Cibum, που αποτελεί site αφοσιωμένο αποκλειστικά στην έρευνα για την ποιότητα και την ασφάλεια τροφίμων, έχουμε υποχρέωση να τονίζουμε και να υπενθυμίζουμε συνεχώς τα προβλήματα διατροφικής ασφάλειας του παρελθόντος, του παρόντος και του μέλλοντος, και αυτό δεν γίνεται με σκανδαλοθηρική διάθεση, αλλά γιατί πιστεύουμε πως η ασφάλεια των τροφίμων των Ελλήνων καταναλωτών δεν είναι διαπραγματεύσιμη! Σε πολλές περιπτώσεις, όπως γνωρίζουν οι αναγνώστες μας, έχουμε δημοσιεύσει, με εγκυρότητα και αίσθημα ευθύνης, περιπτώσεις και συμβάντα που αφορούν την ασφάλεια τροφίμων κερδίζοντας την αναγνώριση καταναλωτών, επιστημόνων, επαγγελματιών και φορέων/οργανισμών. Η δέσμευσή μας στο Cibum είναι να καλλιεργούμε την καταναλωτική ευαισθησία και εγρήγορση των πολιτών και το ίδιο πιστεύουμε ότι πρέπει να κάνουν όλοι οι εμπλεκόμενοι στην παραγωγή και διακίνηση των τροφίμων, επιχειρήσεις και κρατικές αρχές!

Επομένως, το δημοσίευμα μας δεν είχε καμία πρόθεση να θίξει την εταιρεία “Xούτος Catering”, αλλά να επισημάνει την καταγγελία πιθανής παραβίασης των κανόνων ασφάλειας τροφίμων, που μάλιστα αφορά στην σίτιση νέων ανθρώπων. Για το αν υπάρχει και ποιος έχει την ευθύνη για το περιστατικό και αν η καταγγελία των φοιτητών ευσταθεί, αυτό θα καταδειχθεί από την έρευνα που είναι σε εξέλιξη, στην οποία υποθέτουμε ότι η εταιρεία έχει κάθε διάθεση – όπως και υποχρέωση-να συμβάλει.

Όπως προαναφέρθηκε, ήδη η έρευνα για τη σίτιση στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, έχει διαπιστώσει «….σειρά αποκλίσεων, με σημαντικότερη την έλλειψη σήμανσης (άρα και ιχνηλάτισης) σε αρκετά προϊόντα, ενώ βρέθηκαν και τρόφιμα (βούτυρο) με παρελθούσα ημερομηνία λήξης». Το Cibum θα παρακολουθεί τις εξελίξεις και θα ενημερώνει τους αναγνώστες για το εν λόγω ζήτημα, ενώ προφανώς αποτελεί βήμα για τη δημοσιοποίηση των απόψεων κάθε πλευράς.

 

 *Παραθέτουμε στη συνέχεια ενδεικτικά και μόνο ορισμένα site που δημοσίευσαν την ως άνω καταγγελία των φοιτητών

https://www.ethnos.gr/greece/article/254377/panepisthmiothessaliasedosanlhgmenakaimoyxliasmenatrofimastoysfoithteshetaireiaesbhsethnhmeromhnialhxhs

https://www.dikaiologitika.gr/eidhseis/koinonia/424645/panepistimio-thessalias-edosan-ligmena-kai-mouxliasmena-trofima-se-foitites

https://www.real.gr/koinonia/arthro/panepistimio_thessalias_oi_foitites_kataggelloun_oti_tous_edosan_ligmena_trofima-911223/

https://www.athensvoice.gr/epikairotita/ellada/796294/larisa-katalipsi-sto-panepistimio-thessalias-kataggelia-gia-ligmena-trofima/

https://www.mynews.gr/panepistimio-thessalias-katalipsi-foiititon-gia-ta-ligmena-trofima-poy-toys-edosan-vid/

https://www.ieidiseis.gr/ellada/192272/panepistimio-thessalias-edosan-ligmena-kai-mouxliasmena-trofima-se-foitites

https://www.typosthes.gr/koinonia/311846_katalipsi-sto-panepistimio-thessalias-edosan-ligmena-trofima-se-foitites

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Φυτοφάρμακα σε τρόφιμα: Δημοσιεύτηκε η έκθεση της EFSA για το 2022

Συστάσεις στους διαχειριστές κινδύνου για την αύξηση της αποτελεσματικότητας των ευρωπαϊκών συστημάτων ελέγχου.

ΠΡΟΣΟΧΗ στο ραβέντι σε συνταγές – Σοβαρός κίνδυνος

Το υπουργείο τροφίμων, γεωργίας και αλιείας της Δανίας προειδοποιεί: Μη τρώτε τα φύλλα από ραβέντι.

«Θα σε συναντήσω στο Greeks»: Πως η Ελληνική γαστρονομία και τα προϊόντα μας κυριαρχούν στις διεθνείς αγορές

Τα Ελληνικά προϊόντα γίνονται mainstream στον κόσμο κερδίζοντας τους καταναλωτές πολύ πέρα από την Ελληνοαμερικανική αγορά.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα