Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024
14.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Συνθήκες «σύγχρονης δουλείας» σε αγροκτήματα της Βρετανίας – Καταγγελίες από Ουκρανούς εργαζόμενους

ΑρχικήΝέαΔιεθνήΣυνθήκες «σύγχρονης δουλείας» σε αγροκτήματα της Βρετανίας - Καταγγελίες από Ουκρανούς εργαζόμενους
spot_img

Εκατοντάδες Ουκρανοί πιστεύεται ότι ζουν και εργάζονται ανεπίσημα στη Βρετανία αφού δραπέτευσαν από αγροκτήματα στα οποία εργάζονταν, με πολλούς να ισχυρίζονται ότι έχουν υποστεί συνθήκες σύγχρονης δουλείας.

Οι Ουκρανοί αποτελούσαν μακράν το μεγαλύτερο ποσοστό εργαζομένων στο Ηνωμένο Βασίλειο με εποχιακές visa εργαζομένων για το 2021. Από τις 29.631 βίζες που εκδόθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος εποχιακής εργασίας Τ5, τα δύο τρίτα (οι 19.920) χορηγήθηκαν στους Ουκρανούς. Το Σκωτσέζικο Συμβούλιο Προσφύγων εκτιμά ότι υπάρχουν έως και 6.000 Ουκρανοί στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο Guardian έχει μιλήσει με μια Ουκρανή εργαζόμενη η οποία βρίσκεται σε κατάσταση έντονου στρες ακόμα και μετά την δραπέτευσή της από Βρετανικό αγρόκτημα όπως ισχυρίστηκε η κατάσταση που επικρατεί είναι “παρόμοια με τη σύγχρονη δουλεία“. Είναι ειδικός πληροφορικής με δύο πανεπιστημιακά πτυχία και ήρθε στο Ηνωμένο Βασίλειο με τον σύντροφό της, ο οποίος έχει σχεδόν ολοκληρώσει την εκπαίδευσή του για να γίνει γιατρός, με την ελπίδα να κερδίσει χρήματα.

Έχει παράσχει μια έκθεση σχεδόν 3.000 λέξεων στο Κέντρο Εργασιακών Δικαιωμάτων, μια φιλανθρωπική οργάνωση που βοηθά τους μετανάστες να έχουν πρόσβαση στη δικαιοσύνη για την απασχόληση. Αναφέρει λεπτομερώς τις συνθήκες εργασίας στα αγροκτήματα που δούλεψε η ίδια και ο σύντροφός της από τον Αύγουστο του 2021 μέχρι που “δραπέτευσε” τον Οκτώβριο του 2021. Αυτή και ο σύντροφός της κάνουν πλέον εργασίες καθαρισμού και κατασκευής αντίστοιχα στην “υπόγεια οικονομία”.

“Έχουμε συναντήσει πολλούς, Ουκρανούς οι οποίοι, όπως και εμείς, έχουν φύγει από αγροκτήματα, δεν μπορούν να επιστρέψουν στην Ουκρανία και έτσι έχουν αναγκαστεί να εργαστούν εδώ παράνομα”, ανέφερε. “Νιώθω σαν να είμαι όμηρος στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οι γονείς μου μου είπαν ότι δεν πρέπει να επιστρέψω στην Ουκρανία σε καμία περίπτωση, επειδή η πόλη μας βομβαρδίζεται. Νιώθω παγιδευμένη.

Πρόσθεσε: “Κανείς δεν νοιάζεται για το τι θα συμβεί στους εποχιακούς εργαζόμενους. Πίστευα ότι τα δικαιώματά μας θα προστατεύονταν στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά αυτό δεν συνέβη. Η εργασία στο αγρόκτημα είναι ίσως μια από τις χειρότερες εμπειρίες της ζωής μου.”

Η ίδια και ο φίλος της εργάζονταν σε μια φάρμα κερασιών, όπου δεν τους επιτρεπόταν να φορούν γάντια, με αποτέλεσμα τα χέρια τους να αιμορραγούν και το δέρμα να αρχίζει να ξεφλουδίζει.

Ανέφερε ότι οι εργαζόμενοι σε μια φάρμα πραγματοποίησαν διαμαρτυρία για τις κακές συνθήκες και τιμωρήθηκαν με αναστολή για μια εβδομάδα.

“Θέτουν ανυπόφορους στόχους”, ανέφερε. “Οι εργάτες αναγκάζονται μέσω απειλών και ταπείνωσης, να εργάζονται ακούραστα, σκίζοντας το δέρμα στα χέρια και τα πόδια τους μέχρι να αιμορραγήσουν.

Στο τεράστιο κάμπινγκ των εργατών της φάρμας όπου ζούσε με τον σύντροφό της, όλοι εκτός από 38 εργάτες τράπηκαν σε φυγή. Η αγανακτισμένη γυναίκα είπε πως, οι άνθρωποι έφυγαν για να εργαστούν παράνομα στις πόλεις για να λύσουν τα οικονομικά τους προβλήματα και να προστατεύσουν την ευημερία τους. Δεν θα πάω ποτέ ξανά να δουλέψω σε καμία από τις φάρμες. Δεν υπάρχουν χαρούμενες ιστορίες εκεί, όλοι το σκάνε.”

Μια ανασκόπηση του Υπουργείου Εσωτερικών και του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Τροφίμων και Αγροτικών Υποθέσεων (Defra) του Ηνωμένου Βασιλείου που δημοσιεύθηκε στα τέλη του περασμένου έτους, επιβεβαιώνει τους ισχυρισμούς της γυναίκας καθώς διαπίστωσε ότι οι εποχιακοί εργαζόμενοι σε ένα πιλοτικό πρόγραμμα – μετά το Brexit – που ξεκίνησε το 2019 για τη συγκομιδή φρούτων και λαχανικών υποβλήθηκαν σε «απαράδεκτες» συνθήκες ευημερίας. Τα ζητήματα που αναφέρθηκαν από ορισμένους εργαζόμενους περιελάμβαναν έλλειψη εξοπλισμού υγείας και ασφάλειας, ρατσισμό και διαμονή σε δομές χωρίς μπάνια, χωρίς τρεχούμενο νερό ή κουζίνες.

Ο Graham O’Neill, διευθυντής πολιτικής στο Σκωτσέζικο Συμβούλιο Προσφύγων, δήλωσε: «Είναι τρομερό το γεγονός ότι εκατοντάδες Ουκρανοί που βρίσκονται στη χώρα μας, ανήσυχοι για την οικογένεια, τους φίλους και τα εγκλήματα πολέμου στη δική τους χώρα τους, είναι αυτή τη στιγμή άποροι, ενώ οι εποχιακές βίζες τους έληξαν λόγω του ότι έπρεπε να εγκαταλείψουν τα αγροκτήματα».

Μάλιστα κάλεσε τον υπουργό Εσωτερικών να δώσει στους εποχιακούς εργαζόμενους το δικαίωμα να παραμείνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο και να φέρουν τα μέλη της οικογένειας τους σε ασφαλές μέρος στη χώρα.

Εκπρόσωπος της κυβέρνησης δήλωσε: «Οι Ουκρανοί με εποχιακές βίζες εργαζομένων, μπορούν να υποβάλουν αίτηση για τριετή άδεια στο πλαίσιο του προγράμματος παράτασης για την Ουκρανία. Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει οι εποχιακοί εργαζόμενοι στον γεωργικό τομέα να αναγκάζονται να εργάζονται υπό συνθήκες εκμετάλλευσης. Συμβουλεύουμε θερμά κάθε άνθρωπο υπό αυτές τις συνθήκες να αναφέρει τα ζητήματα στην αστυνομία, ώστε να μπορούν να ληφθούν μέτρα για τη διασφάλιση και την ευημερία τους”.

Πηγή: Guardian

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Βιταμίνη D: Ερευνητές ζητούν την ανάπτυξη εξατομικευμένων συστάσεων

Νεα ευρήματά πιστεύεται πως θα έχουν σημαντικές επιπτώσεις για την ανάπτυξη προσαρμοσμένων συστάσεων για τη χορήγηση της βιταμίνης D.

Η χορτοφαγική διατροφή μπορεί να σταματήσει την επιδείνωση του καρκίνου του προστάτη

Σύμφωνα με μελέτη, οι άνδρες που καταναλώνουν μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, έχουν βραδύτερη εξέλιξη του καρκίνου του προστάτη σε σχέση με όσους τρώνε περισσότερο κρέας.

Η Οδύσσεια μίας μικρής ελληνικής επιχείρησης από την αγκύλωση των Εθνικών αρχών – Του Δημήτρη Γεωργαντέλη

Το ''παιχνίδι'' με την τεράστια διαφορά στο ανώτατο επιτρεπτό όριο της κουμαρίνης σε παραδοσιακά και μη κουλουράκια κανέλας!
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα