Δευτέρα, 14 Απριλίου, 2025
16.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Παγκόσμια Εβδομάδα Αντιμικροβιακής Αντοχής (AMR) – Οι Ευρωπαίοι παίρνουν αντιβιοτικά χωρίς λόγο!

ΑρχικήΝέαΠαγκόσμια Εβδομάδα Αντιμικροβιακής Αντοχής (AMR) - Οι Ευρωπαίοι παίρνουν αντιβιοτικά χωρίς λόγο!
spot_img

Η AMR στα βακτήρια προκάλεσε κατ’ εκτίμηση 1,27 εκατομμύρια θανάτους το 2019.

Η αντιμικροβιακή αντοχή (AMR) εμφανίζεται όταν τα βακτήρια, οι ιοί, οι μύκητες και τα παράσιτα αλλάζουν με την πάροδο του χρόνου και δεν ανταποκρίνονται πλέον στα φάρμακα, καθιστώντας τις λοιμώξεις πιο δύσκολες στη θεραπεία και αυξάνοντας τον κίνδυνο εξάπλωσης ασθένειας, σοβαρής ασθένειας και θανάτου. Ως αποτέλεσμα της ανθεκτικότητας στα φάρμακα, τα αντιβιοτικά και άλλα αντιμικροβιακά φάρμακα καθίστανται αναποτελεσματικά και οι λοιμώξεις γίνονται όλο και πιο δύσκολο ή αδύνατον να αντιμετωπιστούν. Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι η AMR στα βακτήρια προκάλεσε κατ’ εκτίμηση 1,27 εκατομμύρια θανάτους το 2019.

- Advertisement -

Η Παγκόσμια Εβδομάδα Ευαισθητοποίησης για τα Αντιμικροβιακά 2022, του ΠΟΥ η οποία ξεκίνησε στις 18 Νοεμβρίου και διαρκεί έως τις 24 Νοεμβρίου, εστιάζει στις ενέργειες που απαιτούνται για την αντιμετώπιση της μικροβιακής αντοχής (AMR) και στην βελτίωση της ευαισθητοποίησης και της κατανόησης της AMR μέσω αποτελεσματικής επικοινωνίας , εκπαίδευσης και κατάρτισης.

Ευρωπαϊκή έρευνα για τη μικροβιακή αντοχή δείχνει ότι οι μισοί Ευρωπαίοι εξακολουθούν να πιστεύουν λανθασμένα ότι τα αντιβιοτικά σκοτώνουν τους ιούς. Η έρευνα του Ευρωβαρόμετρου πραγματοποιήθηκε σε 27 κράτη μέλη μεταξύ Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2022.

Μόνο τρεις στους 10 Ευρωπαίους γνώριζαν ότι η περιττή χρήση αντιβιοτικών τα καθιστά αναποτελεσματικά, ότι η λήψη αντιβιοτικών πρέπει να διακόπτεται μόνο μετά την ολοκλήρωση της όλης θεραπείας και ότι συχνά έχουν παρενέργειες, όπως διάρροια.

Το 23% των Ευρωπαίων έχει λάβει αντιβιοτικά σε από του στόματος μορφή το 2021. Περίπου το 8% των αντιβιοτικών ελήφθησαν χωρίς ιατρική συνταγή. Ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των Ευρωπαίων έχει λάβει αντιβιοτικά χωρίς αιτιολόγηση (δηλαδή μόνο για ιογενείς λοιμώξεις ή συμπτώματα) ή για ασθένειες όπως η πνευμονία ή η βρογχίτιδα, που χρειάζονται εξέταση για να επιβεβαιωθεί η ακριβής αιτία, και μόνο οι μισοί από τους ερωτηθέντες γνωρίζουν ότι τα αντιβιοτικά είναι αναποτελεσματικά έναντι των ιών. Οι άνθρωποι είναι πιο πιθανό να λάβουν αντιβιοτικά για ουρολοίμωξη (15%), πονόλαιμο (13%), βρογχίτιδα (12%), κρυολόγημα (11%), γρίπη (10%), πυρετό (10%) ή COVID-19 (9%).

Ο ΠΟΥ θα δημοσιεύσει μια νέα έκθεση Παγκόσμιου Συστήματος Επιτήρησης για την Αντιμικροβιακή Αντίσταση και Χρήση (GLASS) στις αρχές Δεκεμβρίου. Θα παρέχει ενημερώσεις σχετικά με τα ποσοστά AMR σε κοινά βακτήρια και διεισδυτικούς μύκητες, καθώς και δεδομένα για την κατανάλωση αντιμικροβιακών ουσιών στον άνθρωπο για πρώτη φορά.

Η Παγκόσμια Εβδομάδα Ευαισθητοποίησης για τα Αντιμικροβιακά (WAAW) είναι μια παγκόσμια εκστρατεία που γιορτάζεται κάθε χρόνο για να βελτιώσει την ευαισθητοποίηση και την κατανόηση της AMR και να ενθαρρύνει τις βέλτιστες πρακτικές μεταξύ του κοινού, των ενδιαφερομένων μερών της One Health και των υπευθύνων χάραξης πολιτικής, οι οποίοι διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στη μείωση της περαιτέρω εμφάνισης και εξάπλωσης του AMR. 

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Εκτεθήκαμε διεθνώς: Ελληνικό σκεύος ευθύνεται για δηλητηρίαση Γάλλου από μόλυβδο

Η Γαλλία ενημέρωσε το Ευρωπαϊκό RASFF για σοβαρό κίνδυνο από ελληνικό σκεύος

Ποια είναι η καλύτερη μαρινάδα για το κρέας σας – Τι αποκαλύπτει η επιστήμη για το μαρινάρισμα του κρέατος με οξέα

Μια σειρά πειραμάτων καταρρίπτει μύθους και επιβεβαιώνει ότι η επιλογή του σωστού οξέος μπορεί να κάνει τη διαφορά στην υφή, τη γεύση και τη ζουμερότητα του κρέατος.

Το φθηνό ψάρι στο “στόχαστρο” Οργανώσεων – Γιατί και ποιοι εξέδωσαν οδηγία να μην το τρώμε – Αντιδρά η ευρωπαϊκή Αλιεία

Η αλιευτική βιομηχανία της ΕΕ καταγγέλλει τη συμβουλή των ΜΚΟ προς τους καταναλωτές να σταματήσουν να αγοράζουν το ψάρι που αλιεύει ο στόλος της ΕΕ
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα