Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
9.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Τα “κομάντο” της ελληνικής Ασφάλειας Τροφίμων – ΕΦΕΤ, Φορείς Πιστοποίησης και εργαστήρια “ανοίγουν τα χαρτιά” τους…

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΤα "κομάντο" της ελληνικής Ασφάλειας Τροφίμων - ΕΦΕΤ, Φορείς Πιστοποίησης και εργαστήρια "ανοίγουν τα χαρτιά" τους...
spot_img

Η σημερινή Παγκόσμια Ημέρα για την Ασφάλεια Τροφίμων, στάθηκε αφορμή να μάθουμε από την “πολιτοφυλακή” της ασφάλειας τροφίμων των Ελλήνων καταναλωτών τι συμβαίνει και τι πρέπει να γίνει.

Από το χωράφι στο ράφι και από εκεί στο τραπέζι μας… χιλιάδες είδη τροφίμων καταναλώνουν σήμερα δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον πλανήτη και τόσο η ευημερία τους όσο και η υγεία τους εξαρτάται από τα πρότυπα ασφάλειας των τροφίμων. Αλλά όταν τρώμε, πώς ξέρουμε ότι τηρούνται αυτά τα πρότυπα και ότι το φαγητό μας είναι ασφαλές; Η ευθύνη για την ασφάλεια των καταναλωτών βαραίνει την βιομηχανία τροφίμων αλλά και τις υπηρεσίες που την ελέγχουν. Γιατί ας μη γελιόμαστε… πολλοί θα προτιμούσαν να μην ελεγχθούν, να μην πιστοποιηθούν, να μην χρειαστεί να προετοιμαστούν για τίποτα, να μην ξενυχτάνε περιμένοντας την τακτική επιθεώρηση, να μην πανικοβάλλονται στην έκτακτη.

Ευτυχώς για τους καταναλωτές, ο ποιοτικός έλεγχος είτε εθελοντικός για πιστοποίηση είτε αναγκαστικός από τις επίσημες αρχές, μπορεί να εντοπίζει κινδύνους στα τρόφιμα που σχετίζονται με την ποιότητα ή/και την ασφάλειά τους. Και δυστυχώς λίγοι στον κλάδο των τροφίμων έχουν συνειδητοποιήσει ότι οι έλεγχοι δεν ωφελούν μόνο τους καταναλωτές και την υγεία τους, αλλά προστατεύουν και την ίδια επιχείρηση, την φήμη της και την ανάπτυξή της. Τον άχαρο αλλά απαραίτητο ρόλο των ελέγχων, έχουν τόσο οι δημόσιες αρχές, όσο και οι φορείς πιστοποίησης αλλά και τα εργαστήρια αναλύσεων τροφίμων.

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα ασφάλειας τροφίμων που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 7 Ιουνίου και που φέτος έχει θέμα «Προετοιμαστείτε για το Απροσδόκητο», μίλησαν στο Cibum, ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ Αντώνης Ζαμπέλας καθώς και εκπρόσωποι των μεγαλύτερων φορέων πιστοποίησης που καθημερινά διεξάγουν ελέγχους σε επιχειρήσεις τροφίμων, αλλά και εκπρόσωποι εργαστηρίων ανάλυσης τροφίμων, που επίσης καθημερινά και εντατικά, εξασφαλίζουν μέσω εργαστηριακών αναλύσεων να έχουμε ασφαλή τρόφιμα στο τραπέζι μας.

Αντώνης Ζαμπέλας Πρόεδρος του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων

Ο Πρόεδρος του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων Αντώνης Ζαμπέλας στο δικό του μήνυμα μέσω του Cibum, τονίζει τη σημασία της συνεργασίας όλων όσων εμπλέκονται στην τροφική αλυσίδα για την αντιμετώπιση του “απροσδόκητου”.

«Η Παγκόσμια Ημέρα Ασφάλειας Τροφίμων, που εορτάζεται κάθε χρόνο στις 7 Ιουνίου στοχεύει στην ευαισθητοποίηση των πολιτών ως προς το γεγονός, ότι το τρόφιμο είναι ένα πολύτιμο αγαθό και η ασφάλεια του μας αφορά όλους. Τo φετινό μήνυμα του εορτασμού της Παγκόσμια Ημέρα Ασφάλειας Τροφίμων, είναι η προετοιμασία όλων μας, των συστημάτων ασφάλειας τροφίμων, των επιχειρήσεων τροφίμων αλλά και των πολιτών για το απρόβλεπτο. Καθένας στο μέτρο που του αναλογεί, μπορεί να συμβάλλει προς την κατεύθυνση της εξάλειψης των παραγόντων κινδύνου που σχετίζονται με τα τρόφιμα. Η πιθανότητα ενός απρόσμενου γεγονότος μικρής (όπως, για παράδειγμα, μία τοπική διακοπή ρεύματος) ή πολύ μεγάλης έκτασης (όπως μία φυσική καταστροφή) δεν μπορεί ποτέ να αποκλειστεί και μπορεί να επηρεάσει την ασφάλεια των τροφίμων. Στις περιπτώσεις αυτές, για να αποφύγουμε την ανάπτυξη μίαw τροφιμογενούς νόσου, καθοριστικό ρόλο παίζει η ετοιμότητα και αυτή είναι που αναδεικνύεται στο φετινό μήνυμα της καμπάνιας του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (Food and Drug Administration, FAO), που υποστηρίζεται τόσο από τον Codex Alimentarius όσο και την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (European Food Safety Authority, EFSA) με τίτλο: “Προετοιμαστείτε για το απρόβλεπτο”.
Γι’ αυτό απαιτούνται (i) συνεργασία σε κάθε επίπεδο ανάλογα την έκταση του συμβάντος (παγκόσμιο, περιφερειακό, εθνικό και τοπικό), (ii) σχέδια αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης για την ασφάλεια των τροφίμων και (iii) αποτελεσματική επικοινωνία μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων μερών στην διατροφική αλυσίδα, συμπεριλαμβανομένων και των καταναλωτών. Όσο πιο ενημερωμένοι είναι οι πολίτες σε θέματα ασφάλειας τροφίμων, τόσο περισσότερο θα είναι σε θέση να ανταποκριθούν σε απρόβλεπτα περιστατικά.
Ο ΕΦΕΤ σε συνεργασία και με άλλες αρμόδιες αρχές, συμβάλλει διαχρονικά στη προστασία της δημόσιας υγείας μέσω επίβλεψης της παραγωγής και διάθεσης ασφαλών τροφίμων στη χώρα, καθώς και στην διαρκή ενημέρωση των καταναλωτών με έγκυρα και αξιόπιστα επιστημονικά δεδομένα προετοιμάζοντας τους και για το απρόβλεπτο
».

Αντώνης Τσακαλίδης, Γενικός Διευθυντής των εργαστηρίων Tsakalidis Analysis & Testing.


Από την δική του πλευρά ο Αντώνης Τσακαλίδης, Γενικός Διευθυντής, των εργαστηρίων Tsakalidis Analysis & Testing, τονίζει όπως και ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ, τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ όλων των εμπλεκομένων.

«Η Παγκόσμια Ημέρα Ασφάλειας Τροφίμων τονίζει την ανάγκη της ετοιμότητας για την διαχείριση απρόβλεπτων συμβάντων, όπως φυσικές καταστροφές, πανδημίες και άλλες υγειονομικές έκτακτες κρίσεις. Η ασφάλεια των τροφίμων είναι συλλογική ευθύνη, γι’ αυτό η πρόληψη και η προετοιμασία στα στάδια της αλυσίδας τροφίμων, από την παραγωγή μέχρι τη διανομή και την κατανάλωση είναι ζωτικής σημασίας για την αντιμετώπιση των προκλήσεων. Κρίνεται απαραίτητο να καταρτιστούν σχέδια δράσης και να διευρυνθεί η συνεργασία μεταξύ κυβερνήσεων, οργανισμών και ιδιωτικού τομέα για ανταλλαγή πληροφοριών. Η χρήση τεχνολογικών λύσεων μπορεί να βελτιώσει τον εντοπισμό και την αντιμετώπιση των απειλών. Η εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση στα θέματα υγιεινής και ασφάλειας πρέπει να είναι συνεχής καθώς και η ενίσχυση της εφαρμογής των συστημάτων διασφάλισης ποιότητας και της διεξαγωγής των απαραίτητων εργαστηρικών ελέγχων. Είναι μάλλον απίθανο να αποφύγουμε κάθε κρίση, ωστόσο με την κατάλληλη προετοιμασία, ενεργώντας από κοινού και με ευθύνη του ρόλου μας στην αλυσίδα τροφίμων, μπορούμε να μειώσουμε τις επιπτώσεις».

Η Βάσια Καζάζη, Διευθύνων Σύμβουλος της TÜV HELLAS, Head of BE Mediterranean TÜV NORD μίλησε στο Cibum για την αναγκαιότητα διαχείρισης των κρίσεων και του… απροσδόκητου από τις επιχειρήσεις τροφίμων.

Βασιλική Καζάζη Διευθύνουσα Σύμβουλος ΤÜV HELLAS Head of BE Mediterranean | ΤÜV NORD

«Το χαρακτηριστικό μιας κρίσης είναι ότι κανείς δεν την περιμένει. Και όταν συζητάμε για ασφάλεια των τροφίμων, μία διατροφική κρίση μπορεί να στοιχήσει ακόμα και ανθρώπινες ζωές. Σε ένα περιβάλλον που η πληροφορία μεταφέρεται με ταχύτατους ρυθμούς και τις περισσότερες φορές χωρίς έλεγχο, η διαχείριση κρίσεων απαιτεί έγκαιρη και αποτελεσματική ανταπόκριση. Είναι απαραίτητο οι επιχειρήσεις να έχουν ένα σχέδιο δράσης που να περιλαμβάνει την ταχεία αναγνώριση των κινδύνων και των πιθανών επιπτώσεων, την άμεση ενημέρωση του κοινού και τη συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές. Η σωστή προετοιμασία και η εκπαίδευση του προσωπικού μπορούν να μειώσουν τις επιπτώσεις μιας κρίσης. Επιπλέον, η πιστοποίηση από αξιόπιστους Φορείς συμβάλλει στη συμμόρφωση με τους κανονισμούς και τις νομικές απαιτήσεις, αλλά και εξασφαλίζει την ασφάλεια των τροφίμων σε όλες τις φάσεις της αλυσίδας εφοδιασμού. Με αυτά τα μέτρα, μπορούμε να προστατεύσουμε την υγεία μας και να είμαστε έτοιμοι για κάθε απρόβλεπτη κατάσταση. Προετοιμαστείτε για το απρόβλεπτο και διασφαλίστε την ασφάλεια των τροφίμων σας με την κατάλληλη πιστοποίηση.»

Η Μαρία Αγαπητού, Διευθύντρια Πιστοποίησης Συστημάτων Διαχείρισης & Προϊόντων, TÜV Austria μίλησε στο Cibum για τη σημασία της πιστοποίησης η οποία εξασφαλίζει ότι οι επιχειρήσεις τηρούν αυστηρές διαδικασίες παραγωγής.

Μαρία Αγαπητού, Διευθύντρια Πιστοποίησης Συστημάτων Διαχείρισης & Προϊόντων, TÜV Austria

«Η παγκόσμια κοινότητα λαμβάνει μέτρα για την ασφάλεια των τροφίμων μέσω ανταλλαγής πληροφοριών για περιστατικά. Καθημερινά, περίπου 1.600.000 άνθρωποι αρρωσταίνουν από μη ασφαλή τρόφιμα μολυσμένα με βακτήρια, ιούς, παράσιτα ή χημικές ουσίες. Το ζήτημα είναι πολύπλοκο και εξαρτάται από την ακεραιότητα όλων των εμπλεκομένων στην τροφική αλυσίδα, όπως παραγωγούς, διανομείς, σημεία πώλησης και καταναλωτές. Η ευαισθητοποίηση των καταναλωτών, οι αυστηροί έλεγχοι και η διάχυση πληροφοριών αποτελούν κρίσιμους παράγοντες. Η πιστοποίηση των συστημάτων διαχείρισης ασφάλειας των τροφίμων, διασφαλίζουν ότι οι επιχειρήσεις τηρούν αυστηρές διαδικασίες και συνθήκες παραγωγής, ενώ οι εργαστηριακές δοκιμές/αναλύσεις εντοπίζουν αποκλίσεις από τις προδιαγραφές, πριν τα προϊόντα φθάσουν στον τελικό καταναλωτή. Οι τακτικοί έλεγχοι προστατεύουν την υγεία των καταναλωτών και ενισχύουν την εμπιστοσύνη στα προϊόντα.»

Η Μαρία Λουίζα Μανούσου, Managing Director, Eurofins Athens Analysis Laboratories υποστήριξε πως η αντιμετώπιση του “απροσδόκητου” είναι η πρόληψη.

Μαρία Λουίζα Μανούσου, Managing Director, Eurofins Athens Analysis Laboratories.

«Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Ασφάλειας Τροφίμων σηματοδοτεί την επαγρύπνηση όλων μας για το αναπάντεχο στην Ασφάλεια των Τροφίμων. Το πιο αποτελεσματικό μέτρο ενάντια σε αυτό το «αναπάντεχο», είναι η ορθή πρόληψη σε όλα τα στάδια του κύκλου ζωής ενός τροφίμου, από τον παραγωγό της πρώτης ύλης, μέχρι τον ίδιο τον καταναλωτή. Επιλογή αξιόπιστων προμηθευτών, τήρηση των καλών πρακτικών υγιεινής, ορθή ανάλυση επικινδυνότητας, εκπαίδευση προσωπικού, συμμόρφωση με τα νομοθετικά όρια και τις αυστηρές προδιαγραφές ποιότητας, επικοινωνία, συνεργασία εταιρειών και φορέων.. Η λίστα είναι ατελείωτη.Η Eurofins Athens Analysis Laboratories είναι υπερήφανη που αποτελεί έναν σημαντικό κρίκο της μεγάλης αλυσίδας της ασφάλειας των τροφίμων, ως αξιόπιστος συνεργάτης της βιομηχανίας».

Ο Κωνσταντίνος Σιαφαρίκας Αναπληρωτής Τεχνικός Δ/ντης, FSMS Expert, του φορέα πιστοποίησης ΕQA HELLAS A.E στο μήνυμα του εστιάζει στη σημασία της κουλτούρας ασφάλειας τροφίμων για την αντιμετώπιση του «απροσδόκητου».

Κωνσταντίνος Σιαφαρίκας Αναπληρωτής Τεχνικός Δ/ντης, FSMS Expert, του φορέα πιστοποίησης ΕQA HELLAS A.E

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, ότι τα τελευταία χρόνια έχει κυλήσει πολύ νερό στο μύλο της Ασφάλειας των Τροφίμων και όλοι όσοι την υπηρετούμε είμαστε προετοιμασμένοι για το μη αναμενόμενο. Ένας χώρος με πολλές προκλήσεις, έκτακτα περιστατικά, αστοχίες, ανακλήσεις, αποσύρσεις, φυσικές καταστροφές ή και ατυχήματα που επηρεάζουν την ασφάλεια των τροφίμων. Η καλλιέργεια της κουλτούρας για την ασφάλεια τροφίμων αποτελεί ένα μέσο για την αντιμετώπιση των παραπάνω.
Η κουλτούρα για την ασφάλεια των τροφίμων αφορά το πώς ένας οργανισμός εκτιμά την ασφάλεια των τροφίμων του. Οι αξίες μοιράζονται τόσο στη διοίκηση όσο και στους εργαζομένους. Ένας οργανισμός με ισχυρή θετική κουλτούρα για την ασφάλεια των τροφίμων αποδεικνύει πάντα ότι η παραγωγή ασφαλών τροφίμων είναι μια σημαντική δέσμευση για τους υπαλλήλους και τους πελάτες του
».

Η Σύλβια Μαραντίδου, ISO 22000 &FSSC 22000 Scheme Manager, TÜV Austria, τόνισε ότι τα συστήματα διαχείρισης ποιότητας είναι προϋπόθεση ασφάλειας τροφίμων.

Σύλβια Μαραντίδου, ISO 22000 &FSSC 22000 Scheme Manager, TÜV Austria.

«Η ασφάλεια των τροφίμων και ο περιορισμός των διατροφικών κρίσεων αποτελούν σημαντικές προκλήσεις της σύγχρονης εποχής. Η επίλυση αυτών των προβλημάτων και η ενίσχυση της ασφάλειας των τροφίμων μπορούν να επιτευχθούν μέσω της υιοθέτησης μιας εταιρικής κουλτούρας και της εφαρμογής συστημάτων διαχείρισης ποιότητας. Τα συγκεκριμένα συστήματα εξασφαλίζουν την ασφαλή κατανάλωση τροφίμων και ενισχύουν την εμπιστοσύνη των καταναλωτών. Η συνεργασία και η δέσμευση όλων των εμπλεκόμενων μερών, από την παραγωγή μέχρι και την κατανάλωση, είναι κρίσιμες για την καθιέρωση ενός ισχυρού πλαισίου ασφάλειας. Έτσι, μπορούμε να προλαμβάνουμε και να διαχειριζόμαστε αποτελεσματικά τις διατροφικές κρίσεις».

Η Γιάννα Δαλακούρα, Διευθύντρια Τομέα Πιστοποίησης του Φορέα Πιστοποίησης ΛΕΤΡΙΝΑ ΑΕ – N.B.I.S. καθησυχάζει μέσω της δήλωσής της τους καταναλωτές για τα αυστηρά πρότυπα που εφαρμόζονται στην ΕΕ, αλλά και για τα “εργαλεία” που έχει στη διάθεσή της ο Τομέας της Πιστοποίησης ώστε να απομακρύνει τους κινδύνους.

Γιάννα Δαλακούρα, Διευθύντρια Τομέα Πιστοποίησης του Φορέα Πιστοποίησης ΛΕΤΡΙΝΑ ΑΕ – N.B.I.S.

«Η Ασφάλεια των Τροφίμων είναι, πλέον, μια έννοια ευρύτερα γνωστή τόσο στους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στον Τομέα Τροφίμων & Ποτών όσο και στους καταναλωτές. Η παγκοσμιοποίηση έχει δώσει πλέον τη δυνατότητα στους καταναλωτές να επιλέγουν τρόφιμα από όλο τον κόσμο. Οι ταχύτατες, όμως, κοινωνικές, πολιτικές και οικονομικές αλλαγές προκαλούν μια σειρά διατροφικών κρίσεων που έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην ασφάλεια των τροφίμων και στην ανθρώπινη υγεία! Με βάση λοιπόν το γεγονός ότι η Ασφάλεια των Τροφίμων δεν γνωρίζει πλέον σύνορα, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αναπτύξει ένα νομικό πλαίσιο «from farm to fork» με στόχο τη διασφάλιση του επιθυμητού επιπέδου ασφάλειας σε όλα τα στάδια της διαδικασίας παραγωγής και διανομής των τροφίμων. Παράλληλα, ο Τομέας της Πιστοποίησης αναπτύσσει διαρκώς μια σειρά από σύγχρονα, απαιτητικά, αλλά ευέλικτα πρότυπα πιστοποίησης που «εφαρμόζονται» στο σύνολο της αλυσίδας παραγωγής «από τον παραγωγό-μέχρι τον καταναλωτή» και «απομακρύνουν» τους κινδύνους που μπορούν να προκαλέσουν μία μικρή ή μεγαλύτερη διατροφική κρίση. Εξειδικευμένοι επιστήμονες τόσο στο χώρο ελέγχου και πιστοποίησης, αλλά και στην παραγωγή τροφίμων, ακολουθούν τις απαιτήσεις των συγκεκριμένων προτύπων, ώστε να διαχειριστούν αλλά και να ελαχιστοποιήσουν τον πιθανό κίνδυνο που θα επηρεάσει την ασφάλεια των τροφίμων».

Ο Θωμάς Αραπογιάννης, Διευθυντής Αγροδιατροφικού Τομέα TÜV HELLAS (TÜV NORD) – Vice President Agriculture TÜV NORD, υποστήριξε σε επικοινωνία με το cibum για τις επερχόμενες πολλαπλές κρίσεις και τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

Θωμάς Αραπογιάννης,  Διευθυντής Αγροδιατροφικού Τομέα TÜV HELLAS (TÜV NORD) Vice President Agriculture TÜV NORD

«Οι ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις, σε συνδυασμό με τις πολλαπλές κρίσεις αλλά και τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής έχουν δημιουργήσει ένα πρωτόγνωρο περιβάλλον στον κλάδο των τροφίμων. Το απρόσμενο αποτελεί πλέον κανονικότητα και η λήψη προληπτικών μέτρων είναι επιβεβλημένη. Οι φορείς πιστοποίησης έχουν ρόλο και υποχρέωση να συμβάλλουν στην προστασία όλων των κρίκων της τροφικής αλυσίδας, αναγνωρίζοντας κινδύνους, διαπιστώνοντας αδυναμίες και προσφέροντας λύσεις αλλά και βέλτιστες πρακτικές έναντι κάθε πιθανής κρίσης. Η αξιοπιστία, η διεθνής εμπειρία και αξιοποίηση όλων των τεχνολογιών αιχμής αποτελεί το τρίπτυχο που χαρακτηρίζει το φορέα μας, λειτουργώντας ως «ασπίδα» απέναντι στο αναπάντεχο και προσφέροντας πολύτιμη αρωγή στους συνεργάτες μας, τους πελάτες μας και τους καταναλωτές.»

Γεωργία Καρβούνη, ΚΕΥ ΑCCOUNT MANAGER, INSTITUTIONAL GREECE, της ECOLAB

Η Γεωργία Καρβούνη, ΚΕΥ ΑCCOUNT MANAGER, INSTITUTIONAL GREECE, της ECOLAB επικεντρώνεται στην “πρόληψη κι όχι στην θεραπεία”. «Οι ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις, σε συνδυασμό με τις πολλαπλές κρίσεις αλλά και τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής έχουν δημιουργήσει ένα πρωτόγνωρο περιβάλλον στον κλάδο των τροφίμων. Το απρόσμενο αποτελεί πλέον κανονικότητα και η λήψη προληπτικών μέτρων είναι επιβεβλημένη. Οι φορείς πιστοποίησης έχουν ρόλο και υποχρέωση να συμβάλλουν στην προστασία όλων των κρίκων της τροφικής αλυσίδας, αναγνωρίζοντας κινδύνους, διαπιστώνοντας αδυναμίες και προσφέροντας λύσεις αλλά και βέλτιστες πρακτικές έναντι κάθε πιθανής κρίσης. Η αξιοπιστία, η διεθνής εμπειρία και αξιοποίηση όλων των τεχνολογιών αιχμής αποτελεί το τρίπτυχο που χαρακτηρίζει το φορέα μας, λειτουργώντας ως «ασπίδα» απέναντι στο αναπάντεχο και προσφέροντας πολύτιμη αρωγή στους συνεργάτες μας, τους πελάτες μας και τους καταναλωτές .Μπροστά σε απρόβλεπτες προκλήσεις, η ασφάλεια των τροφίμων, είναι το προπύργιο μας ενάντια στις αόρατες απειλές που παραμονεύουν στα γεύματά μας. Έχει να κάνει με την πρόληψη και όχι μετην θεραπεία. Με την εφαρμογή των κατάλληλων προγραμμάτων υγιεινής, την χρήση της τεχνολογίας και ψηφιακών εργαλείων, την συνεχή εκπαίδευση και επιμόρφωση μπορούμε να μετατρέψουμε το απρόβλεπτο σε μία προβλέψιμη βεβαιότητα, προβλέποντας και εξουδετερώνοντας τους κινδύνους πριν εκδηλωθούν. Και αυτή θα πρέπει να είναι η δέσμευση μας : μια υπόσχεση να προσφέρουμε όχι μόνο τροφή, αλλά και σιγουριά, σε κάθε μπουκιά στο πιάτο μας».

Η Εύη Κολίτσα, Χημικός Μηχανικός, Food Safety Management Systems Lead Auditor, του Φορέα πιστοποίησης Q-CERT SA κάνει λόγο για έλλειψη ενημέρωσης και εκπαίδευσης των επιχειρήσεων, των αγροτών αλλά και των καταναλωτών.

Εύη Κολίτσα, Χημικός Μηχανικός, Food Safety Management Systems Lead Auditor, του Φορέα πιστοποίησης Q-CERT SA.

«Πόλεμοι, πανδημία, κλιματική αλλαγή, νέοι αναδυόμενοι κίνδυνοι, καθημερινές ανακλήσεις προϊόντων, μαζικές τροφικές δηλητηριάσεις, ανιχνεύσεις υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων και απαγορευμένων χημικών ουσιών, νοθεία, η λίστα αναπάντεχων περιστατικών που επηρεάζουν την ασφάλειας τροφίμων είναι ατελείωτη. Μετά από τόσα χρόνια εφαρμογής συστημάτων ασφάλειας τροφίμων, αυστηρού νομοθετικού πλαισίου, ελέγχων και πιστοποιήσεων οι κρίσεις ασφάλειας τροφίμων σε παγκόσμιο επίπεδο παραμένουν και αυξάνουν. Κυβερνήσεις και επιχειρήσεις φαίνονται ανέτοιμες να προλάβουν και να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τα έκτακτα περιστατικά. Και ενώ η νομοθεσία υπάρχει, λείπει η συστηματική και ευρεία ενημέρωση και εκπαίδευση των επιχειρήσεων, αγροτών, καταναλωτών. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με τη συνεργασία κυβερνήσεων , επιχειρήσεων, επιστημόνων , ελεγκτικών φορέων στην ανταλλαγή πληροφοριών, δημιουργίας βάσεων δεδομένων, υποστήριξη στη κατάστρωση σχεδίων πρόληψης και αντιμετώπισης κινδύνων και εκτάκτων καταστάσεων ασφάλειας τροφίμων και εφαρμογή ολοκληρωμένων συστημάτων διαχείρισης. Σε ένα ασταθές παρόν και μέλλον αυτό που πρέπει να μείνει σταθερό είναι η υπόσχεσή μας και το χρέος μας στον καταναλωτή να απολαμβάνει με ασφάλεια τα βασικότερα των αγαθών. Όλοι μας σε όποιο κομμάτι εμπλεκόμαστε να συμβάλουμε στη θεμελίωση ενός ασφαλούς διατροφικού περιβάλλοντος»..

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Προσοχή: Τα φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν εκατομμύρια μικροπλαστικά στο τσάι σας – Νέα επιστημονικά ευρήματα

Τα εμπορικά φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν δισεκατομμύρια μικροπλαστικά, που εισέρχονται στα ανθρώπινα εντερικά κύτταρα.

Η φωτεινή πλευρά του κουρκουμά

Ώρα να αναδειχθούν τα πλεονεκτήματα του υποτιμημένου αυτού μπαχαρικού.

Μήνυση στον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ για τη μη απαγόρευση των φθαλικών ενώσεων

Οι φθαλικές ενώσεις διαρρέουν από τις συσκευασίες και άλλα προϊόντα στα τρόφιμα και τα ποτά.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο