Δήλωση της Επιτρόπου Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων Στέλλας Κυριακίδου.
Σήμερα 14 Νομεβρίου γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη. Μ’ αυτή την αφορμή, η επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων, κ. Στέλλα Κυριακίδου, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
«Σήμερα, περισσότερα από 32 εκατομμύρια άτομα ζουν με διαβήτη στην ΕΕ, δηλαδή ένας στους δέκα ενήλικες από όλα τα κοινωνικά στρώματα. Ακόμη πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι ο αριθμός αυτός διπλασιάστηκε μέσα σε μόλις μία δεκαετία.
Πρέπει να κάνουμε περισσότερα για να αντιμετωπίσουμε αυτή τη χρόνια επιβάρυνση για την υγεία των ανθρώπων, την ποιότητα ζωής τους και τα συστήματά μας υγειονομικής περίθαλψης συνολικά. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, η Επιτροπή εργάζεται σκληρά προκειμένου να ενισχυθεί η πρόληψη, η διάγνωση και η διαχείριση του διαβήτη και να μειωθούν οι ανισότητες στον τομέα της υγείας σε ολόκληρη την ΕΕ. Η πρόληψη είναι πάντα προτιμότερη από τη θεραπεία και γι’ αυτό εστιάζουμε σε μέτρα που καθιστούν εφικτές τις παρεμβάσεις σε πρώιμο στάδιο και εντοπίζουν τις παθήσεις όσο το δυνατόν ταχύτερα.
Η πρωτοβουλία μας«Υγιέστεροι μαζί» — Η πρωτοβουλία της ΕΕ για τις μη μεταδοτικές νόσους είναι το όραμά μας και το πλαίσιο που παρέχεται στα κράτη μέλη για τη βελτίωση της υγείας και της ευημερίας των πολιτών, μέσω συντονισμένων δράσεων που μειώνουν τις επιπτώσεις των μη μεταδοτικών νόσων, συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη, καθώς και τις ανισότητες στον τομέα της υγείας.
Με ενίσχυση ύψους 53 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο του προγράμματος EU4Health —τη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα χρηματοδοτική στήριξη της ΕΕ σε δράσεις σχετικά με τον διαβήτη και τα καρδιαγγειακά νοσήματα— αυτή η πρωτοβουλία έχει ως στόχο να αλλάξει τα δεδομένα τόσο για τα άτομα που κινδυνεύουν να αναπτύξουν διαβήτη όσο και για εκείνα που ζουν με διαβήτη και άλλες χρόνιες παθήσεις, όπως καρδιαγγειακά νοσήματα.
Επιπλέον, ο διαβήτης μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικότερα με τη συνεργασία και την ανταλλαγή γνώσεων και εμπειρογνωσίας. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο στηρίζουμε και τη συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών με 75 εκατ. ευρώ για τη βελτίωση της συλλογής δεδομένων και πληροφοριών σχετικά με παράγοντες κινδύνου, όπως το κάπνισμα και το αλκοόλ, η έλλειψη σωματικής άσκησης και η ανθυγιεινή διατροφή. Οι πληροφορίες αυτές θα χρησιμοποιηθούν για την εφαρμογή στοχευμένων προγραμμάτων πρόληψης, για παράδειγμα εκστρατείες ευαισθητοποίησης στον τομέα της υγείας και βέλτιστες πρακτικές.
Επενδύουμε επίσης σημαντικά ποσά στην έρευνα, με πάνω από 296 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα «Ορίζων Ευρώπη» για τη στήριξη σχεδόν 120 έργων που σχετίζονται με τον διαβήτη.
Εξακολουθούμε να συνεργαζόμαστε στενά με τα κράτη μέλη και να τα στηρίζουμε μέσω τηςομάδας εμπειρογνωμόνων για τη δημόσια υγεία με σκοπό την επέκταση των δραστηριοτήτων για την προαγωγή της υγείας και την πρόληψη των ασθενειών. Μέσω τηςπλατφόρμας για την πολιτική υγείας της ΕΕ, στηρίζουμε τα ενδιαφερόμενα μέρη στην ανταλλαγή γνώσεων και πληροφοριών σχετικά με τον διαβήτη και άλλα νοσήματα, οι οποίες μπορούν να ενισχύσουν περαιτέρω το έργο των κρατών μελών για τη μείωση των επιπτώσεων αυτών των χρόνιων παθήσεων.
Θα πρέπει επίσης να θυμόμαστε ότι ο ρόλος των πολιτών στην αντιμετώπιση του διαβήτη έχει καθοριστική σημασία. Για παράδειγμα, ο κίνδυνος και η επιβάρυνση του διαβήτη τύπου 2 μπορούν να μειωθούν με υγιέστερες επιλογές όσον αφορά τον τρόπο ζωής —όπως η υγιεινή διατροφή, η σωματική άσκηση και η αποφυγή του καπνίσματος—, αποφάσεις τις οποίες μπορεί να πάρει ο καθένας και η καθεμία. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να διαμορφωθεί ένα περιβάλλον που θα δίνει στους πολίτες μας τη δυνατότητα να κάνουν εύκολα τις υγιεινές επιλογές.
Στη σύγχρονη εποχή ο διαβήτης είναι μία από τις βασικές προκλήσεις του τομέα της υγείας, η οποία θα συνεχίσει να επιτείνεται αν δεν συνεργαστούμε όλοι και όλες μας και αν δεν λάβουμε μέτρα αμέσως. Με την ευκαιρία της σημερινής Παγκόσμιας Ημέρας Διαβήτη, καλώ τα κράτη μέλη και τα ενδιαφερόμενα μέρη να εντείνουν τη συνεργασία τους, ώστε να μπορέσουμε να βελτιώσουμε τη ζωή των εκατομμυρίων Ευρωπαίων που ζουν με διαβήτη. Η ώρα για να αναλάβουμε δράση είναι τώρα.»