ΑρχικήΝέαΠαγκόσμια κατοχύρωση τεσσάρων ελληνικών ελαιολάδων ΠΟΠ – ΠΓΕ

Παγκόσμια κατοχύρωση τεσσάρων ελληνικών ελαιολάδων ΠΟΠ – ΠΓΕ

1 λεπτά ανάγνωσης

Στην κατοχύρωση τεσσάρων βασικών για το ελληνικό ελαιόλαδο ΠΟΠ και ΠΓΕ και στο Διεθνές Μητρώο της Πράξης της Γενεύης (Παγκόσμιος Οργανισμός Πνευματικής Ιδιοκτησίας – WIPO) για τις ονομασίες που προστατεύονται στην ΕΕ προχώρησε ο ΣΕΒΙΤΕΛ με σχετικές αιτήσεις του και τις καταβολές των απαιτούμενων τελών.

   Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΣΕΒΙΤΕΛ, πρόκειται για τα διακινούμενα ελαιόλαδα «ΠΟΠ Καλαμάτα», «ΠΟΠ Σητεία Λασιθίου Κρήτης», «ΠΟΠ Κολυμβάρι Χανίων Κρήτης» και «ΠΓΕ Λακωνίας» τα οποία πλέον έχουν και διεθνή κατοχύρωση.

- Advertisement -

   Για τα εν λόγω προστατευμένα ελληνικά ελαιόλαδα υπεβλήθησαν από πλευράς ΣΕΒΙΤΕΛ, στοιχεία για την ποιότητα, τη φήμη και τα λοιπά χαρακτηριστικά τους.

   Όπως τονίζεται μεταξύ άλλων στην ίδια ανακοίνωση, η Συμφωνία της Λισαβόνας είναι μια συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με την προστασία των ονομασιών προέλευσης και τη διεθνή τους καταχώριση. Η Πράξη της Γενεύης είναι μια συνθήκη, με την οποία επεκτείνεται το πεδίο εφαρμογής της Συνθήκης της Λισαβόνας ώστε να καλύπτει όχι μόνο τις ονομασίες προέλευσης αλλά και τις γεωγραφικές ενδείξεις.

- Advertisement -

Επιπλέον, νομιμοποιεί διεθνείς οργανισμούς (όπως η ΕΕ) να καταστούν συμβαλλόμενα μέρη στην Πράξη αυτή, την οποία διαχειρίζεται ο Παγκόσμιος Οργανισμός Διανοητικής Ιδιοκτησίας (WIPO). Κάθε συμβαλλόμενο μέρος της Πράξης της Γενεύης υποχρεούται να προστατεύει στο έδαφός του τις ονομασίες προέλευσης και τις γεωγραφικές ενδείξεις των προϊόντων, που προέρχονται από άλλα συμβαλλόμενα μέρη.

- Advertisement -

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα.


Google news

Ακολουθήστε μας για την άμεση ενημέρωση σας στο google news.

Must read

Παρθένο ελαιόλαδο: Ελλάδα και Γαλλία στις χώρες με ευρήματα φυτοφαρμάκων, σύμφωνα με την EFSA

Αυξημένα τα ευρήματα υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων στο παρθένο ελαιόλαδο σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων

Ελλάδα: Ποιος φταίει για την ακρίβεια στα τρόφιμα; Τι απαντούν οι εκπρόσωποι του κλάδου

Η βιομηχανία και το λιανεμπόριο αποδίδουν τις ανατιμήσεις στο υψηλό ενεργειακό κόστος, τις διεθνείς πιέσεις και τις αυξήσεις στα νωπά προϊόντα, απορρίπτοντας τις κατηγορίες περί υπερβολικών κερδών

Διαιτολόγος, σύμβουλος διατροφής, «ολιστικός διατροφολόγος» – Τι σημαίνει κάθε τίτλος στην Ελλάδα και σε ποιον να απευθυνθείτε

Στο διαδίκτυο κυκλοφορούν δεκάδες τίτλοι που ακούγονται επιστημονικοί. Μόνο ένας είναι νομικά κατοχυρωμένος