Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
18.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Παγκόσμια μελέτη: Ανεπαρκής η πληροφόρηση για τη vegan διατροφή – Αξιολόγηση 100 χωρών

ΑρχικήΟικιακάVEGANismΠαγκόσμια μελέτη: Ανεπαρκής η πληροφόρηση για τη vegan διατροφή - Αξιολόγηση 100 χωρών
spot_img

Στην κορυφή της κατάταξης για επαρκείς διατροφικές πληροφορίες η Ολλανδία – Χαμηλή η βαθμολογία για την Ελλάδα.

Νέα μελέτη που διεξήχθη με την υποστήριξη της ProVeg International, και παρουσιάστηκε στην διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα την περασμένη εβδομάδα, ταξινόμησε τις χώρες ως προς το πόσο ισορροπημένες είναι οι διατροφικές τους οδηγίες. 

 Κύριος στόχος της μελέτης ήταν να αξιολογήσει και να συγκρίνει τις κατευθυντήριες οδηγίες για τη διατροφή (FBDGs ) σε 100 χώρες, δηλαδή εάν και σε ποιο βαθμό οι χώρες καλύπτουν το ευρύ φάσμα των φυτικών διατροφών, εάν έχουν θεσπίσει πολιτικές για τις χορτοφαγικές δίαιτες (συμπεριλαμβανομένης της δίαιτας vegan) και αν αναφέρουν συγκεκριμένες φυτικές εναλλακτικές γάλακτος, γαλακτοκομικών προϊόντων και κρέατος. Ο κύριος στόχος της ανασκόπησης ήταν να προσδιοριστεί εάν και πώς οι FBDG παρέχουν τέτοιες πληροφορίες. 

Αξιολογήθηκαν 95 κατευθυντήριες γραμμές σε 100 αντίστοιχες χώρες, χρησιμοποιώντας μια διερευνητική διαδοχική μικτή μέθοδο ενώ δημιουργήθηκε ο Δείκτης Ισορροπημένης Επιλογής Τροφίμων (BFCI), ο οποίος μετρά τον βαθμό στον οποίο οι FBDG παρέχουν συστάσεις που καλύπτουν το ευρύ φάσμα της φυτικής διατροφής (με ορισμένα ή καθόλου προϊόντα ζωικής προέλευσης). 

Η έρευνα διαπίστωσε ότι οι περισσότερες χώρες δεν παρέχουν στους πολίτες τους πληροφορίες που καλύπτουν το ευρύ φάσμα των φυτικών διατροφών, που υποδεικνύεται από τη μέση βαθμολογία του BFCI (33,58 στους 100 βαθμούς). Συνολικά 38 κατευθυντήριες γραμμές (40%) περιέχουν μια θέση για τις χορτοφαγικές δίαιτες. Σχεδόν οι μισοί (45%) όλων των FBDG αναφέρουν ήδη φυτικές εναλλακτικές λύσεις για το κρέας ή το ζωικό γάλα. Οι παλινδρομήσεις έδειξαν ότι το BFCI συσχετίζεται θετικά με τις οικολογικές προσπάθειες των χωρών και αρνητικά με τη σημασία των ζωικών προϊόντων στην οικονομία τους. 

Αυτή η μελέτη καταδεικνύει μια σημαντική ανεπάρκεια πληροφοριών στα τρέχοντα FBDG παγκοσμίως. Η Ολλανδία βρίσκεται στην κορυφή της κατάταξης με τις πιο ισορροπημένες κατευθυντήριες γραμμές, υποδεικνύοντας ισχυρή υποστήριξη για βιώσιμες υγιεινές επιλογές τροφίμων και παρέχοντας διατροφικές πληροφορίες που καλύπτουν το ευρύ φάσμα των φυτικών διατροφών. Ακολουθούν η Αυστραλία και η Ελβετία. Η Ελλάδα βρίσκεται περίπου τη μέση της κατάταξης (57) μαζί με την Ινδία την Ιαπωνία και τη Ρωσία τις οποίες ακολουθεί η Γαλλία. Η Μογγολία, οι Σεϋχέλλες, οι Μπαχάμες και ο Παναμάς  από την άλλη πλευρά, μοιράζονται τη χαμηλότερη κατάταξη.

Συμπερασματικά οι FBDGs θα πρέπει να παρέχουν συστάσεις για το ευρύ φάσμα των διατροφών με βάση τα φυτά και να εξισορροπούν τις ηθικές, οικολογικές, θρησκευτικές και οικονομικές πτυχές που παίζουν ρόλο στις επιλογές τροφίμων και διατροφής.

«Ελπίζουμε ότι τα ευρήματά μας θα δώσουν στις κυβερνήσεις μια συνολική επισκόπηση των διατροφικών πληροφοριών που πρέπει να παρέχουν οι χώρες στους πολίτες τους, επειδή αυτές οι οδηγίες δεν έχουν μόνο αντίκτυπο στην υγεία αλλά έχουν και περιβαλλοντικές και κοινωνικές διαστάσεις», δήλωσε η επικεφαλής της μελέτης Anna-Lena Klapp.

Σχετικά με την ProVeg International

Ο ProVeg είναι ένας διεθνής οργανισμός ευαισθητοποίησης για τα τρόφιμα που εργάζεται για να μεταμορφώσει το παγκόσμιο σύστημα τροφίμων αντικαθιστώντας τα συμβατικά προϊόντα ζωικής προέλευσης με εναλλακτικές λύσεις φυτικής προέλευσης και καλλιέργειας.

Ο ProVeg συνεργάζεται με διεθνείς φορείς λήψης αποφάσεων, κυβερνήσεις, παραγωγούς τροφίμων, επενδυτές, μέσα ενημέρωσης και το ευρύ κοινό για να βοηθήσει την παγκόσμια μετάβαση σε μια κοινωνία και οικονομία που εξαρτώνται λιγότερο από τη γεωργία των ζώων και πιο βιώσιμες για τους ανθρώπους, τα ζώα και πλανήτης.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Νέος κανονισμός για τις ειδικές απαιτήσεις υγιεινής για ορισμένα κρέατα, ψάρια, γαλακτοκομικά και αυγά

Ο νέος Καν. (ΕΕ) 2024/1141 που τροποποιεί τα παραρτήματα II και III του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 853/2004.

ΕΕ: Μελέτη για το παρόν και το μέλλον των εναλλακτικών πρωτεϊνών στην Ευρώπη

Οι αυξημένες ανάγκες επισιτισμού στο μέλλον μπορεί να φέρουν νέα προϊόντα από φύκια, έντομα και κρέας εργαστηρίου στη διατροφή μας.

Ασφαλή από παθογόνα τα ψάρια υδατοκαλλιέργειας σύμφωνα με την EFSA

Η Ελλάδα στην πρώτη πεντάδα των χωρών που κοινοποίησαν στο RASFF μολυσμένα εισαγόμενα ψάρια.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα