cibum team
Η προσπάθεια που ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια και η επιμονή των αγροτών Πλατυκάμπου που όπως φάνηκε από το αποτέλεσμα αποδίδει τα μέγιστα, έφτασε το τοπικό προϊόν, το σκόρδο της μοναδικής ποικιλίας Πλατυκάμπου eNtopio στην κορυφή.
Το eNtopio Platikampou έλαβε το σήμα πιστοποίησης AFQ*, συγκρίθηκε με σκόρδα απ’ όλο τον κόσμο, υποβλήθηκε στα αυστηρά πρωτόκολλα του κανονισμού AFQ και απέσπασε την ανώτερη βαθμολογία που δίνει το σήμα, γεγονός που αποδεικνύει την μεγάλη διατροφική αξία του. Πήρε 20 στα 20 ως το καλύτερο στην αντιοξειδωτική ικανότητα, καταπολέμηση ελεύθερων ριζών, ευεργετική επίδραση στον μεταβολισμό καθώς και ως το πιο δυνατό, και αναδείχθηκε το καλύτερο σκόρδο παγκοσμίως.
Ότι ήξεραν οι αγρότες της περιοχής για την ποιότητα και τη δράση του eNtopio, τώρα αποδείχθηκε πλέον και επιστημονικά και για τον Συνεταιρισμό ανοίγουν νέοι ορίζοντες. Μιλώντας στο cibum o πρόεδρος του Συνεταιρισμού κ. Γιάννης Κουκούτσης δεν έκρυψε τον ενθουσιασμό του:
« οι κόποι μας ανταμείφθηκαν. Και οι κόποι των παππούδων μας επίσης. Γιατί η καλή του ποιότητα δεν οφείλεται μόνο στο μικροκλίμα της περιοχής αλλά και στην ποικιλία που χρησιμοποιούμε, και την κληρονομήσαμε από τους παππούδες μας. Οπτικά δεν υπάρχει διαφορά με άλλα σκόρδα. Η ανωτερότητά του για τον καταναλωτή, φαίνεται στο φαγητό. Είναι πιο δραστικό, πιο δυνατό στη γεύση. Μία σκελίδα του eNtopio ισοδυναμεί με δύο-τρεις σκελίδες από άλλες ποικιλίες» είπε ο κ. Κουκούτσης.
“Τώρα αυτό που όλοι ξέραμε αποδείχθηκε και εργαστηριακά. Το σήμα μας κατοχυρώθηκε και από το
Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, και τον Καθηγητή Δημήτρη Κουρέτα και την ομάδα της FoodOxys” είπε ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού ο οποίος αποκάλυψε ότι εντός του Μαϊου αναμένεται στον Πλατύκαμπο ομάδα Ιαπώνων επιχειρηματιών. «Τον Φεβρουάριο του 2020 είχαν έρθει Ιάπωνες επιχειρηματίες της Wakunaga που παρασκευάζει συμπληρώματα διατροφής. Το σκόρδο χρησιμοποιείται πολύ στα συμπληρώματα. Πήραν δείγμα από εμάς όπως και από παραγωγούς απ’ όλο τον κόσμο. Μετά από έρευνες και συγκρίσεις με ανάλογα προϊόντα του εξωτερικού κατέληξαν ότι το σκόρδο Πλατυκάμπου είναι το καλύτερο».
Ο συνεταιρισμός που αριθμεί περίπου 115 μέλη και μετρά έναν αιώνα δραστηριότητας, αποτελείται από τέσσερις ομάδες παραγωγών, εκ των οποίων η μια ασχολείται με την καλλιέργεια του επώνυμου σκόρδου eNtopio Platikampou, η παραγωγή του οποίου ανέρχεται περίπου στους 200 τόνους ετησίως με τη δυνατότητα εκ μέρους του Συνεταιρισμού να πολλαπλασιάσει την παραγωγή ανάλογα με τη ζήτηση.
*Το AFQ (Activity FoodOxys Quality) είναι το πρώτο ευρωπαϊκό σήμα, Ελληνικής προέλευσης, που πιστοποιεί αγροτικά προϊόντα. Κάθε προϊόν υποβάλλεται σε μία λεπτομερή αξιολόγηση της ποιοτικής εγγενούς σύστασής του, που έχει ως γνώμονα την υγεία και ευεξία του ανθρώπου. Στα αυστηρά πρωτόκολλα ελέγχου που υποβάλλεται, γίνεται εκτίμηση της ικανότητάς του να εξουδετερώνει ένα πλήθος τόσο συνθετικών όσο και φυσικών ελεύθερων ριζών. Παράλληλα ελέγχεται η ικανότητα προστασίας που παρέχει το προϊόν στο DNA από θραύσεις που μπορούν να οδηγήσουν σε μεταλλάξεις. Συγκεκριμένα αφορά στη σύγκριση μιας ευρείας γκάμας προϊόντων κατηγοριοποιημένων με βάση των κώδικα τροφίμων και ποτών της ευρωπαϊκής ένωσης και του αμερικάνικου FDA. Τέλος, το προϊόν δοκιμάζεται ως προς την δυνατότητά του να προστατεύει σημαντικά βιομόρια του οργανισμού, όπως τα λιπίδια, από οξειδωτικές βλάβες που συνδέονται με τον σύγχρονο τρόπο ζωής και τους ρυθμούς του και σχετίζονται σε μελέτες με καρδιοπάθειες, νευρολογικές παθήσεις και καρκίνο.