Το μολυσμένο με E. coli τυρί που προκάλεσε 9 κρούσματα νεφρικής ανεπάρκειας.
Έντεκα χώρες ενημερώθηκαν μέσω της Ευρωπαϊκής πλατφόρμας ανταλλαγής πληροφοριών για επικίνδυνα τρόφιμα (RASFF) για δυνητικά σοβαρό κίνδυνο από γαλλικό τυρί. Τα μολυσμένα τυριά διανέμονται σε Καναδά, Χιλή, Δανία, Γαλλία, Ιρλανδία, Ιταλία, Πολωνία, Σουηδία, Ελβετία, Ουκρανία και Ηνωμένο Βασίλειο.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Σαμπουάν ευρείας κατανάλωσης: Τα καλύτερα και τα χειρότερα σύμφωνα με test του Que Choisir
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Πατατάκια Lay’s: Σε υψηλότερη κατηγορία κινδύνου – Το προϊόν θα μπορούσε να προκαλέσει ακόμη και θάνατο
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ξένο σώμα σε φάρμακο για την αρτηριακή πίεση – Μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλικό επεισόδιο ή θάνατο
Το μολυσμένο τυρί όπως διαπιστώθηκε από τη Santé publique France, το Εθνικό Κέντρο Αναφοράς για το E. coli, τη Γενική Διεύθυνση Τροφίμων (DGAL) και τη Γενική Διεύθυνση Υγείας (DGS) βρίσκεται πίσω από έντεκα ασθένειες με E. coli (STEC) που παράγει την τοξίνη Shiga. Οι 9 από αυτούς παρουσίασαν αιμολυτικό ουραιμικό σύνδρομο (HUS) μια σοβαρή επιπλοκή που σχετίζεται με λοιμώξεις από E. coli που προκαλεί νεφρική ανεπάρκεια.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Δικηγόρος και ο 8χρονος γιος της, πέθαναν από τροφική δηλητηρίαση – Έφαγαν φαγητό από μπουφέ ξενοδοχείου
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Νοθεία στο μέλι – Μεγάλης κλίμακας απάτη στην ΕΕ – 9 στα 10 βάζα τίγκα στο σιρόπι και τα πρόσθετα
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Coca Cola: «Σταματήστε την κατανάλωση» – Η μία μετά την άλλη οι χώρες ανακαλούν αναψυκτικά του αμερικάνικου κολοσσού
Πρόκειται για το τυρί Morbier που παράγεται από το τυροκομείο Perrin-Vermot και διανέμεται μέσω πολλών σουπερμάρκετ. Στη Γαλλία σήμερα ανακοινώθηκαν και ανακλήσεις τυριών Molbier ιδιωτικής ετικέτας πx Casino Franprix, LECLERC. Σε εξέλιξη βρίσκονται μικροβιολογικές έρευνες στα προϊόντα του τυροκομείου. Οι υγειονομικές αρχές δήλωσαν ότι το νωπό γάλα και τα τυριά που παρασκευάζονται από νωπό γάλα δεν πρέπει να καταναλώνονται από παιδιά, ιδιαίτερα κάτω των 5 ετών, έγκυες γυναίκες και άτομα με ανοσοκαταστολή.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Απίστευτη απάτη: Εργαζόμενοι σε fast food φωτογραφίζουν πιστωτικές κάρτες και pin πελατών
Σαλμονέλα, εντεροαιμορραγικό E. coli, Listeria monocytogenes – ένα ευρύ φάσμα βακτηρίων μπορεί να βρεθεί στα τυριά με νωπό γάλα και σε άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα με νωπό γάλα που καταναλώνουμε. Αμ και πολλοί ισχυρίζονται ότι το νωπό γάλα και τα προϊόντα του είναι πιο θρεπτικά από τα παστεριωμένα, στην πραγματικότητα, το νωπό γάλα είναι ένα από τα πιο επικίνδυνα τρόφιμα στον κόσμο, που ευθύνεται για σχεδόν τρεις φορές περισσότερες νοσηλεύσεις από οποιαδήποτε άλλη πηγή τροφιμογενούς ασθένειας σύμφωνα με το IFT. Οι κύριες πηγές αυτών των κινδύνων είναι τα μαλακά τυριά με επιφανειακή μούχλα (όπως το Camembert, το Brie και το Crottin) και τα σύντομης ωρίμανσης άψητα τυριά συμπίεσης (όπως τα Morbier, Reblochon και Saint-Nectaire). Ακολουθούν τα μαλακά τυριά με πλυμένη φλούδα όπως το Munster και το Maroilles. Οι ανθρώπινες εστίες λόγω της κατανάλωσης τυριών νωπού γάλακτος έχουν αναφερθεί παγκοσμίως, αλλά η πλειονότητα σχετιζόταν ειδικά με τυριά από αγελαδινό γάλα.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Νεκροί μαθητές από φυτοφάρμακα σε πατατάκια – Κρατική εντολή σφράγισης των σημείων πώλησης
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Το φαγητό που αύξησε τις ουρολοιμώξεις κατά 60%
Το τοξογόνο Shiga Escherichia coli (STEC) μπορεί να προκαλέσει διάρροια, μερικές φορές αιματηρή διάρροια, κοιλιακό άλγος και έμετο, συνοδευόμενο ή όχι από πυρετό, την εβδομάδα μετά την κατανάλωση μολυσμένων προϊόντων. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να ακολουθούνται (5 έως 8% των περιπτώσεων) από σοβαρές νεφρικές επιπλοκές, κυρίως στα παιδιά.
Οι αρχές κάλεσαν όσους έχουν καταναλώσει αυτά τα προϊόντακαι παρουσιάζουν τέτοιου είδους συμπτώματα να συμβουλευτούν τον γιατρό τους χωρίς καθυστέρηση, ενημερώνοντάς τον για την κατανάλωση αυτή καθώς και για τον τόπο και την ημερομηνία αγοράς. Εάν δεν υπάρχουν συμπτώματα εντός 15 ημερών από την κατανάλωση των σχετικών προϊόντων, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Σε γενικές γραμμές, οι υγειονομικές αρχές υπενθυμίζουν ότι ως προφύλαξη για πιο ευαίσθητους πληθυσμούς όπως παιδιά, ηλικιωμένους ή ανοσοκατεσταλμένους, έγκυες γυναίκες, συνιστάται να μαγειρεύετε καλά τον κιμά και τα προϊόντα (70°C). Θα πρέπει επίσης να αποφεύγετε την κατανάλωση νωπού γάλακτος και προϊόντων νωπού γάλακτος. Θα πρέπει να προτιμάτε μαγειρεμένα πατημένα τυριά (όπως Emmental, Comté κ.λπ.), επεξεργασμένα τυριά για επάλειψη και παστεριωμένα τυριά γάλακτος. Θα πρέπει επίσης να αποφεύγετε την κατανάλωση ωμών ή ανεπαρκώς μαγειρεμένων προϊόντων με βάση το αλεύρι (ζύμη μπισκότων, ζύμη πίτσας κ.λπ.). Τα λαχανικά, πρέπει να πλένονται καλά ή να ξεφλουδίζονται ή να μαγειρεύονται πριν από το φαγητό.