Έκθεση της Κομισιόν για τους ελέγχους ασφάλειας τροφίμων στη Βιομηχανία το 2021 – 500.000 κυρώσεις.
Οι ελλείψεις σε πόρους και η πανδημία του COVID-19 στάθηκαν εμπόδιο στη διενέργεια επίσημων ελέγχων, σύμφωνα με έκθεση της Κομισιόν για το 2021.
Όπως φαίνεται από την έκθεση, το 2021 από τις 16,9 εκατομμύρια τοποθεσίες στο πεδίο εφαρμογής των ελέγχων, πραγματοποιήθηκαν οι 5 εκατομμύρια, ενώ εντοπίστηκαν περίπου 1 εκατομμύριο περιπτώσεις μη συμμόρφωσης– που προέκυψαν από άγνοια τις νομοθεσίας ή από σκόπιμες ενέργειες- για τις οποίες επιβλήθηκαν σχεδόν 500.000 διοικητικές κυρώσεις (πρόστιμα, προειδοποιήσεις, προσωρινή ή μόνιμη αφαίρεση άδειας) και 8.000 δικαστικές ενέργειες.
Πανδημία, ανεπαρκείς πόροι και Brexit τα εμπόδια των ελέγχων
Οι περισσότερες κυρώσεις επεβλήθησαν στον τομέα των υπηρεσιών τροφίμων, ενώ ακολουθούσε το λιανικό εμπόριο τροφίμων.
Η παρακώλυση των εγχώριων ελέγχων οφειλόταν πρώτα από όλα στην πανδημία, ενώ οι ανεπάρκεια σε πόρους, όπως χρήματα και εξοπλισμός, ή ζητήματα που αφορούσαν ζωικές ασθένειες (πχ γρίπη των πτηνών), φυτοϋγειονομικά θέματα και το Brexit συνεισέφεραν επίσης στις καθυστερήσεις.
Οι περισσότερες μη συμμορφώσεις και κυρώσεις αφορούσαν το νωπό κρέας, ενώ σε λαχανικά και φρούτα εντοπίστηκαν οι περισσότερες κυρώσεις για φυτοφάρμακα.
Επιπλέον, 18 περιπτώσεις μη συμμόρφωσης με τους κανονισμούς αφορούσαν στην ακτινοβόληση τροφίμων, 254 στα νέα τρόφιμα και 99 στη χρήση μη εγκεκριμένων γενετικά τροποποιημένων οργανισμών (ΓΤΟ).
Ορισμένες χώρες ανέφεραν μειωμένο προσωπικό για τη διεξαγωγή ελέγχων, αναγκάζοντας τους εργαζομένους τους σε υπερωρίες, αλλά και μη σύγχρονο εξοπλισμό, όπως εν προκειμένω η Βουλγαρία. Αλλά μιας και οι απαιτήσεις για την κατάθεση εκθέσεων άλλαξαν από το προηγούμενο έτος (2020), δεν υπήρχαν λεπτομερή στοιχεία από όλες τις χώρες, ενώ κάποιες κατατέθηκαν με καθυστέρηση.
Οι εθνικές αρχές παρείχαν πολύ περιορισμένες πληροφορίες σχετικά με τους ελέγχους για παράνομες πρακτικές, όπως παράνομη σφαγή και πώληση αδήλωτου κρέατος και διάθεση τροφίμων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης χρησιμοποιώντας ψεύτικα προφίλ.
Όσον αφορά στις υποθέσεις της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF), αυτές αφορούσαν κυρίως σε συγκεκριμένα είδη, όπως αφρώδες κρασί, βότκα και ουίσκι, ενώ αναφορικά με το πρώτο, εντύπωση κάνει μια περίπτωση στη Μολδαβία, όπου κατασχέθηκαν 421.000 φιάλες πλαστού κρασιού διαφόρων εμπορικών σημάτων .
83 εξ αποστάσεως έλεγχοι από την Κομισιόν
Η Επιτροπή της ΕΕ διενήργησε 98 ελέγχους, εκ των οποίων οι 83 ήταν εξ αποστάσεως, και κατέληξαν σε περίπου 400 συστάσεις.
Αν και στους ελέγχους για μικροβιολογικούς κινδύνους στην πρωτογενή παραγωγή παρατηρήθηκαν βελτιώσεις, στα έτοιμα προς κατανάλωση αλιευτικά προϊόντα φάνηκε η ανάγκη να αποδεικνύεται ότι τα προϊόντα πληρούν τα σχετικά κριτήρια ασφάλειας των τροφίμων σε όλες τις φάσεις.
Στον γαλακτοκομικό τομέα, η Κομισιόν εντόπισε κενά στον ποιοτικό έλεγχο- ειδικά για το βόειο γάλα- και πολλές μη συμμορφώσεις σε πρότυπα. Τέλος, σε ελέγχους που έγιναν στον τομέα του κρέατος, εντοπίστηκαν κενά στα επίσημα συστήματα ελέγχου σχετικά με την εκπαίδευση, τις επιθεωρήσεις προ της σφαγής και την σφαγή στο αγρόκτημα.