Δευτέρα, 18 Νοεμβρίου, 2024
11.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Παρθένο ελαιόλαδο: Συσκευασία από ζελατίνη και πηκτίνη καθυστερεί τη διαδικασία φωτοοξείδωσης

ΑρχικήΕπιστήμηΠαρθένο ελαιόλαδο: Συσκευασία από ζελατίνη και πηκτίνη καθυστερεί τη διαδικασία φωτοοξείδωσης
spot_img

Μελέτη για τη χρήση μεμβρανών μείγματος ζελατίνης βοοειδών και χυμό πορτοκαλιού για ενεργή συσκευασία ελαίων.

Ο τομέας της συσκευασίας τροφίμων επικεντρώνεται στην ανάπτυξη καινοτόμων υλικών για τη βελτίωση της ασφάλειας και της ποιότητας των τροφίμων με ταυτόχρονη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Packaging Technology and Science, είχε ως στόχο την ανάπτυξη συσκευασίας με βάση τη ζελατίνη βοοειδών (G) αναμεμειγμένη με ακατέργαστη πηκτίνη από χυμό γλυκού πορτοκαλιού (SOPP) σε διαφορετικές αναλογίες (G/SOPP = 85/15, 65/35, 50/50, w/w) .

 Το λαμβανόμενο ακατέργαστο SOPP εμφάνισε αντιοξειδωτικές και αντιβακτηριακές ιδιότητες λόγω της παρουσίας γαλακτουρονικού οξέος. Υγρή χρωματογραφία υψηλής απόδοσης με ανάλυση ανίχνευσης συστοιχίας διόδων αποκάλυψε την παρουσία εσπεριδίνης, κατεχίνης και ναριγγίνης ως κύριες φαινολικές ενώσεις στο SOPP. Επιπλέον, η ενσωμάτωση του τελευταίου βελτίωσε τη δομική ομοιογένεια της συσκευασίας με βάση τη ζελατίνη, καθώς και την αδιαφάνεια, τα χαρακτηριστικά φραγμού υδρατμών, τη θερμοκρασία μετάπτωσης γυαλιού και την αντοχή σε εφελκυσμό. 

Το φιλμ G-SOPP (50/50) έδειξε αποτελεσματική αντιβακτηριακή δράση έναντι σε Escherichia coli και Bacillus subtilis και υψηλό αντιοξειδωτικό δυναμικό. Ένα άλλο ενδιαφέρον εύρημα είναι ότι ο συνδυασμός G και SOPP μείωσε τη διαλυτότητα του ελαίου των μεμβρανών G-SOPP υποδηλώνοντας μεγάλη φυσική ακεραιότητα του φιλμ για 63 ημέρες

Συμπερασματικά το φιλμ G-SOPP (50/50), σχεδιασμένο για συσκευασία θήκη, καθυστερεί τη διαδικασία φωτοοξείδωσης του παρθένου ελαιολάδου για 63 ημέρες αποθήκευσης, χωρίς να αλλοιώνει τις οργανοληπτικές του ιδιότητες. Συνολικά, αυτά τα εξαιρετικά αποτελέσματα τόνισαν την πιθανή χρήση μεμβρανών μείγματος ζελατίνης-πηκτίνης για ενεργή συσκευασία ελαίων και τροφίμων με βάση τα λιπίδια.

Για να διαβάσετε τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Νεκρό ποντίκι σε Ελληνικό κατεψυγμένο σπανάκι γνωστής εταιρείας – Επώνυμη καταγγελία στο cibum (φωτογραφίες)

O αναγνώστης του cibum αποφάσισε να κάνει επώνυμα την καταγγελία του αφού όπως εξηγεί δεν βρήκε άκρη με τις αρμόδιες υπηρεσίες

Προσοχή: Ανακαλούνται ήδη Χριστουγεννιάτικα γλυκίσματα – Ίσως είναι αποθέματα προηγούμενων ετών

Η αγορά έχει γεμίσει από τώρα με χριστουγεννιάτικες σοκολάτες, όμως ήδη άρχισαν να ανακαλούνται...

Η νέα αξιολόγηση της EFSA για την ασφάλεια της ζαχαρίνης

Πολλές μελέτες απαντούν αν η σακχαρίνη είναι ασφαλής για ανθρώπινη κατανάλωση.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο