Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
11 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Πατάτες: Πως επηρεάζονται οι αποδόσεις πατάτας από τη ζέστη και τη ξηρασία

ΑρχικήΝέαΑγρότεςΠατάτες: Πως επηρεάζονται οι αποδόσεις πατάτας από τη ζέστη και τη ξηρασία
spot_img

Ερευνητικό έργο για την επίδραση της ζέστης και της ξηρασίας στις αποδόσεις της πατάτας.

Η πατάτα είναι μια από τις πιο σημαντικές βασικές τροφές, αλλά υποφέρει ιδιαίτερα από τη ζέστη και την ξηρασία. Αυτό καθιστά ακόμη πιο σημαντικό να γίνουν οι πατάτες φιλικές προς το κλίμα. Το έργο ADAPT (Accelerated Development of multiple-stress tolerantAnt PoTato) διερεύνησε πώς μπορεί να επιτευχθεί αυτό στο μέλλον. Στην έρευνα αυτή συμμετείχαν γεωργοί πατάτας από 22 χώρες. Σχεδόν το 90% των ερωτηθέντων είπε ότι οι κλιματικές αλλαγές την τελευταία δεκαετία επηρέασαν την παραγωγή πατάτας τους. Σχεδόν το 50% των ερωτηθέντων θεώρησαν τις κλιματικές αλλαγές ως απειλή για τη διατήρηση της παραγωγής πατάτας στο αγρόκτημά τους. 

Πραγματοποιήθηκαν δοκιμές πεδίου που έδειξαν πώς η ζέστη και η ξηρασία επηρεάζουν τις αποδόσεις της πατάτας. Τα δύο πειραματικά έτη 2022 και 2023 ήταν πολύ διαφορετικά όσον αφορά τις καιρικές συνθήκες: το 2022 ήταν πολύ ξηρό, ενώ το 2023 έφερε καλή παροχή νερού μέσω βροχοπτώσεων μέχρι το καλοκαίρι. Αυτό σήμαινε ότι έπρεπε να γίνει λιγότερη άρδευση το 2023. Ωστόσο, οι συγκριτικά χαμηλές θερμοκρασίες την άνοιξη του 2023 καθυστέρησαν την ανάπτυξη των νέων κόνδυλων.

Πώς αντέδρασαν οι πατάτες σε αυτά τα διαφορετικά χρόνια; Από τη μία πλευρά, η απόδοση θα μπορούσε να αυξηθεί μέσω της άρδευσης, ειδικά το ξηρό έτος του 2022. Ωστόσο, οι λεπτομερείς παρατηρήσεις της μελέτης, έδειξαν ότι οι υψηλότερες αποδόσεις μπορούν να συνοδεύονται από μειωμένη ποιότητα. Η περιεκτικότητα σε άμυλο μπορεί να είναι χαμηλότερη και αλλάζει επίσης η αναλογία των κονδύλων που ζητούν οι καταναλωτές, η «εμπορεύσιμη απόδοση». Αυτό μπορεί να μειώσει τα κέρδη για τους αγρότες παρά την υψηλότερη συνολική απόδοση. Σε μια καλά ποτισμένη χρονιά όπως το 2023, δεν θα σχηματιστούν άλλοι κόνδυλοι ακόμη και μέσω της άρδευσης. Αυτό υπογραμμίζει πόσο σημαντική είναι η καλή ανάπτυξη των νέων.

Αποδείχθηκε ξεκάθαρα ότι η πατάτα είναι πιο ευαίσθητη σε παθογόνα όπως ο κάνθαρος της πατάτας του Κολοράντο κάτω από στρεσογόνες συνθήκες. Το αντίθετο μπορεί να συμβεί στην περίπτωση προσβολής από ιούς, καθώς οι αφίδες που μεταδίδουν τον ιό προτιμούν τα πράσινα, ζωτικά μέρη του φυτού. Η επαγγελματική διαχείριση αποθεμάτων είναι ιδιαίτερα σημαντική, ειδικά υπό συνθήκες βιολογικής γεωργίας, εάν πρόκειται να επιτευχθεί καλή απόδοση στο τέλος του έτους.

Το έργο ADAPT χρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα χρηματοδότησης της ΕΕ για την έρευνα και την καινοτομία Horizon 2020, Συμφωνία Επιχορήγησης Αρ. GA 2020 862-858.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πόσο επικίνδυνα είναι τα γαριδάκια – Εργαστηριακή ανάλυση

Γαριδάκια και σνακ καλαμποκιού: Τα μισά περιέχουν τοξικές και καρκινογόνες ουσίες.

Τα φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν εκατομμύρια μικροπλαστικά στο τσάι σας – Νέα επιστημονικά ευρήματα

Τα εμπορικά φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν δισεκατομμύρια μικροπλαστικά, που εισέρχονται στα ανθρώπινα εντερικά κύτταρα.

Η φωτεινή πλευρά του κουρκουμά

Ώρα να αναδειχθούν τα πλεονεκτήματα του υποτιμημένου αυτού μπαχαρικού.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο