Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
14.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Κουίζ: Κάντε το τεστ και μάθετε γιατί αισθάνεστε αηδία σε κάποια φαγητά

ΑρχικήΝέαΚουίζ: Κάντε το τεστ και μάθετε γιατί αισθάνεστε αηδία σε κάποια φαγητά
spot_img

Από που προέρχεται και πως δημιουργείται η αποστροφή μας για ορισμένα φαγητά;

Τη Βιργινίας Κιμπουροπούλου

Γενικά δεν μου αρέσουν πολλά πράγματα στο φαγητό που θεωρούνται περίεργα. Αλλά κάνοντας το viral τεστ  του IDRlabs, Food Disgust Sensitivity Test, μου έδωσε ένα σκορ 47%, το οποίο σημαίνει πως ενώ το υπόλοιπο 60% θα θεωρούσε κάποια πράγματα αηδιαστικά, ίσως τελικά έχω λίγη περισσότερη αντοχή από ότι περίμενα.

Τα ερεθίσματα που μου προκαλούν αυτή την αποστροφή σε μερικά πιάτα αφορούν πρωτίστως την σάρκα των κρεάτων, την υγιεινή των καταστημάτων εστίασης, την μούχλα, την ανθρώπινη μόλυνση και τα λαχανικά σε αποσύνθεση. Ωστόσο, ένας παράγοντας με τον οποίο είμαι πολύ εξοικειωμένη είναι το ψάρι και δη το ωμό ψάρι, που πολλοί απεχθάνονται ακόμα και να σκέφτονται.

Τι είναι αυτό που προκαλεί την αηδία στον κάθε άνθρωπο για συγκεκριμένα φαγητά;

Το τεστ IRDlabs δεν είναι επιστημονικά πιστοποιημένο, αλλά πρόκειται για ένα διαδικτυακό κουίζ σε έναν ιστότοπο. Ωστόσο, αναφέρεται στο έργο των καθηγητών καταναλωτικής συμπεριφοράς Δρ. Christina Hartmann και Dr. Michael Siegrist, εξηγώντας παράλληλα τη θεωρία πίσω από κάθε ερέθισμα και από που μπορεί να προέρχεται.

Το αίσθημα αηδίας στο φαγητό έχει τις ρίζες του πρώτα από τον πολιτισμό κάθε ανθρώπου και συνδυάζεται με τις ατομικές προτιμήσεις και τυχόν τραυματικές εμπειρίες που βιώνει. Για παράδειγμα, στην Ελλάδα τρώμε πολύ ψάρι, οπότε είμαστε στην πλειοψηφία μας εκτεθειμένοι σε αυτό, όπως και με το κρέας. Αλλά ενώ στην περίπτωση του ψαριού το τρώμε ψητό και ολόκληρο πολλές φορές, δεν είναι στην κουλτούρα όλων να το τρώνε ωμό, σε αντίθεση με τους Ιάπωνες και τους Ασιάτες εν γένει.

Επιπλέον, κάποιος κάποια στιγμή στη ζωή του μπορεί να έπαθε τροφική δηλητηρίαση από ένα φαγητό και έκτοτε να μην μπορεί να το καταναλώσει. Οι γευστικές προτιμήσεις παίζουν σημαντικό ρόλο και καθορίζονται από τις υφές και τους γευστικούς κάλυκες του ανθρώπου. Άλλες αποστροφές προέρχονται από την ενστικτώδη ανάγκη του εγκεφάλου να αποφεύγει πράγματα που μπορεί να σας κάνουν να αρρωστήσετε σωματικά, όπως βακτήρια, μούχλα ή ορισμένα είδη εντόμων.

Φυσικά, πολλά από αυτά αλλάζουν στην πορεία με την εξοικείωση ή την αλλαγή συνηθειών. Αλλά αν οι φίλοι σας σας λένε “περίεργους” στο φαγητό, μην νιώθετε άσχημα, είμαστε πολλοί.

Μπορείτε να κάνετε κι εσείς το τεστ εδώ.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

spot_img

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Νέος κανονισμός για τις ειδικές απαιτήσεις υγιεινής για ορισμένα κρέατα, ψάρια, γαλακτοκομικά και αυγά

Ο νέος Καν. (ΕΕ) 2024/1141 που τροποποιεί τα παραρτήματα II και III του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 853/2004.

ΕΕ: Μελέτη για το παρόν και το μέλλον των εναλλακτικών πρωτεϊνών στην Ευρώπη

Οι αυξημένες ανάγκες επισιτισμού στο μέλλον μπορεί να φέρουν νέα προϊόντα από φύκια, έντομα και κρέας εργαστηρίου στη διατροφή μας.

Ασφαλή από παθογόνα τα ψάρια υδατοκαλλιέργειας σύμφωνα με την EFSA

Η Ελλάδα στην πρώτη πεντάδα των χωρών που κοινοποίησαν στο RASFF μολυσμένα εισαγόμενα ψάρια.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα