Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
20.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Περιβάλλον: Εταιρείες που αντιπροσωπεύουν το 20% της παγκόσμιας αγοράς πλαστικού αποτυγχάνουν στις δεσμεύσεις τους για βιωσιμότητα

ΑρχικήΝέαΠεριβάλλον: Εταιρείες που αντιπροσωπεύουν το 20% της παγκόσμιας αγοράς πλαστικού αποτυγχάνουν στις δεσμεύσεις τους για βιωσιμότητα
spot_img

Αφερέγγυες στις δεσμεύσεις τους να μειώσουν το πλαστικό ως το 2025 φαίνονται να είναι μεγάλες εταιρείες, όπως η Coca Cola που αύξησε τη χρήση πλαστικού της κατά 100.000 μετρικούς τόνους.

Οι μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες μπορεί να παρουσιάζουν ένα οικολογικό πρόσωπο και ένα σωρό δεσμέυσεις σχετικά με τη μείωση του πλαστικού, ακόμα και να χορηγούν “πράσινες” πρωτοβουλίες, όπως η Coca Cola την επερχόμενη διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα (COP27), αλλά σύμφωνα με νέα έκθεση του Περιβαλλοντικού Προγράμματος του ΟΗΕ και του Ιδρύματος Ellen Macarthur, μάλλον οι στόχοι τους δεν θα έχουν υλοποιηθεί ως το έτος- σημείο αναφοράς 2025.

Σύμφωνα με την έκθεση, οι δεσμευόμενοι (στο Παγκόσμιο Σύμφωνο Δέσμευσης για τη βιωσιμότητα) , μεταξύ των οποίων η Nestlé και η Mars, Inc, μαζί με κυβερνήσεις και άλλους οργανισμούς, αντιπροσωπεύουν περίπου το 20% της παγκόσμιας αγοράς πλαστικών συσκευασιών. Και παρά τις υποσχέσεις τους, έχουν σημειώσει ελάχιστη πρόοδο προς τον στόχο, αυξάνοντας το ποσοστό των υλικών συσκευασίας τους που δεν θα έπρεπε να πετιούνται σε χωματερές από 63,2% σε 65,4% μεταξύ του 2019 και 2021.

Ταυτόχρονα, η χρήση των αποκαλούμενων «παρθένων» πλαστικών, που προέρχονται από νέο πετρέλαιο και φυσικό αέριο και όχι από ανακυκλωμένα υλικά, αυξάνεται. Αυτό το περασμένο έτος σημειώθηκε ένα παγκόσμιο άλμα στη χρήση παρθένων πλαστικών, διαγράφοντας μια μείωση περίπου 2,5% από τα δύο προηγούμενα χρόνια. 

Η φετινή έκθεση αναφέρει μια οικονομική ανάκαμψη από την πανδημία COVID-19 ως ένα μικρό μέρος της αιτίας για την αυξημένη χρήση πλαστικών. Εξίσου ανησυχητικό είναι πως οι εταιρείες ορυκτών καυσίμων έχουν επίσης επενδύσει πολλά δις δολάρια σε νέες εγκαταστάσεις για την παραγωγή πλαστικών.

Πιο σημαντικό, ίσως, είναι το γεγονός ότι έχει σημειωθεί “ανησυχητικά μικρή” πρόοδος από τις εταιρείες προς το σχεδιασμό συστημάτων που εξαλείφουν την ανάγκη για συσκευασία μιας χρήσης. “Χωρίς να περιοριστεί η ανάπτυξη στη συνολική χρήση πλαστικών συσκευασιών, είναι απίθανο η κατανάλωση παρθένων πλαστικών να μειωθεί σημαντικά”, ανέφερε η έκθεση.

Οι εταιρείες έχουν, φυσικά, διαφορετικό μερίδιο ευθύνης η καθεμία για την παραβίαση των δεσμεύσεών τους. Χαρακτηριστικά, η Coca-Cola αύξησε τη χρήση παρθένου πλαστικού κατά σχεδόν 100.000 μετρικούς τόνους μεταξύ 2019 και 2021, ενώ αντίθετα η Unilever μείωσε τη χρήση κατά 15%.

Τα πλαστικά απόβλητα αποτελούν ολοένα και πιο σημαντική περιβαλλοντική ανησυχία τα τελευταία χρόνια λόγω των επιπτώσεων στα οικοσυστήματα, αλλά και στην ανθρώπινη υγεία. Η παρουσία τους είναι πια τόσο λέντονη στο περιβάλλον που μικροπλαστικά έχουν βρεθεί μέχρι και στο ανθρώπινο αίμα, αλλά και στο γάλα και το αίμα εκτρεφόμενων ζώων.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

spot_img

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Νέος κανονισμός για τις ειδικές απαιτήσεις υγιεινής για ορισμένα κρέατα, ψάρια, γαλακτοκομικά και αυγά

Ο νέος Καν. (ΕΕ) 2024/1141 που τροποποιεί τα παραρτήματα II και III του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 853/2004.

ΕΕ: Μελέτη για το παρόν και το μέλλον των εναλλακτικών πρωτεϊνών στην Ευρώπη

Οι αυξημένες ανάγκες επισιτισμού στο μέλλον μπορεί να φέρουν νέα προϊόντα από φύκια, έντομα και κρέας εργαστηρίου στη διατροφή μας.

Ασφαλή από παθογόνα τα ψάρια υδατοκαλλιέργειας σύμφωνα με την EFSA

Η Ελλάδα στην πρώτη πεντάδα των χωρών που κοινοποίησαν στο RASFF μολυσμένα εισαγόμενα ψάρια.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα