Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
17.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Νέα δράση από τις Ευρωπαϊκές εταιρείες κακάο για διαφάνεια

ΑρχικήΝέαΠεριβάλλον / ΒιωσιμότηταΝέα δράση από τις Ευρωπαϊκές εταιρείες κακάο για διαφάνεια
spot_img

Το φετινό Ευρωπαϊκό φόρουμ του ECA, ανέδειξε την προθυμία μεγάλων “παικτών” στη βιομηχανία κακάο να παρέχουν δεδομένα για την καλύτερη ιχνηλασιμότητα του κακάο

Την προθυμία τους να μοιραστούν δεδομένα των καλλιεργητών κακάο τους με τις αρχές της Ελεφαντοστού και της Γκάνας δήλωσαν, μεταξύ άλλων, οι μεγάλες εταιρείες κακάο στην εκδήλωση φόρουμ της Ευρωπαϊκής Ένωσης Κακάο (ECA: European Cacao Association) στη Ρώμη. Με την κίνησή τους αυτή καθιστούν δυνατή την ενίσχυση της ιχνηλασιμότητας, καθώς και τη δημιουργία ενός ακόμα πιο βιώσιμου κλάδου.

Το φετινό φόρουμ του ECA προσέλκυσε περισσότερους από 400 βασικούς ενδιαφερόμενους από όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων περιβαλλοντικών επιστημόνων, εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς και ηγέτες του κλάδου του κακάο και της βιομηχανίας σοκολάτας, μαζί με ομάδες της κοινωνίας των πολιτών.

Σύμφωνα με τους όρους της τελευταίας συμφωνίας μεταξύ του ECA και της Caobisco, της ένωσης των βιομηχανιών σοκολάτας, μπισκότων και ζαχαροπλαστικής της Ευρώπης, δεδομένα από καθένα από τα μέλη του οργανισμού θα τροφοδοτούνται σε μια κεντρική βάση δεδομένων. Οι χώρες παραγωγής θα συγκεντρώνουν αυτά τα δεδομένα, τα οποία θα συμμορφώνονται με τη νομοθεσία της ΕΕ και της εθνικής νομοθεσίας περί απορρήτου δεδομένων, με σκοπό την επίτευξη ενός ισχυρού συστήματος ιχνηλασιμότητας σε εθνικό επίπεδο.

Η Ακτή Ελεφαντοστού έχει χάσει συνολικά 80 % της δασικής κάλυψης από τη δεκαετία του 1960 λόγω εν μέρει της βιομηχανικής και εμπορικής δραστηριότητας. Σε κεντρική ομιλία που παρέδωσε ο Laurent Tchagba, υπουργός υδάτων και αποψίλωσης της Ακτής, παρουσίασε την προσέγγιση της χώρας για τη διαχείριση  της αποψίλωσης των δασών και την ευρύτερη βιωσιμότητα της βιομηχανίας. Αυτό περιλαμβάνει μια επένδυση για την υλοποίηση περιβαλλοντικών μέτρων (κόστος περίπου 1 εκατ. ευτρώ), συμπεριλαμβανομένης της ενισχυμένης ιχνηλασιμότητας στις αλυσίδες εφοδιασμού της.

Σε ομιλία, ο Άλαν Μπέλγουορντ, του Κοινού Κέντρου Ερευνών της Επιτροπής της ΕΕ, αξιολόγησε θετικά τη συνεισφορά του ευρωπαϊκού συστήματος Copernicus στην αξιολόγηση των επιπέδων αποψίλωσης των δασών, η οποία με τη σειρά της θα μπορούσε να ωφελήσει τα γεωργικά περιβάλλοντα, εάν η γη αξιοποιείται με περισσότερη σύνεση.

Σύμφωνα με την ECA, τα τελευταία χρόνια, οι εταιρείες παραγωγής κακάο και σοκολάτας έχουν χαρτογραφήσει πολλές από τις γεωγραφικές τοποθεσίες των αγροκτημάτων από τις οποίες προμηθεύονται κακάο, προκειμένου να διασφαλίσουν ότι δεν προέρχεται από αποψιλωμένες περιοχές. Οπότε, η συγκέντρωση μεμονωμένων συνόλων δεδομένων εταιρείας σε μια γενική βάση δεδομένων και η διάθεση της στις αρχές των χωρών παραγωγής, θα είναι μια σημαντική προσθήκη για την καθιέρωση ισχυρής ιχνηλασιμότητας κακάο στην Ακτή Ελεφαντοστού και την Γκάνα.

Για μια πλήρως ανιχνεύσιμη αλυσίδα εφοδιασμού κακάο, θα απαιτείται από την Ακτή Ελεφαντοστού και τη Γκάνα να επιβάλλουν την ιχνηλασιμότητα σε όλες τις εταιρείες προμήθειας κακάο που δραστηριοποιούνται στις αγορές τους.

Ο Πρόεδρος του ECA ,Paul Davis, και ο Πρόεδρος της Caobisco, Aldo Cristiano σημείωσαν -αναφορικά με την τελευταία τους συνεργασία- πως το έργο τους έρχεται σε ένα πλαίσιο σημαντικών νομοθετικών εξελίξεων για την ιχνηλασιμότητα. Αυτό περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων τον Κανονισμό της ΕΕ για προϊόντα χωρίς αποψίλωση, την Οδηγία της ΕΕ για την Εταιρική Βιωσιμότητα Due Diligence,  τη Συμμαχία για το Βιώσιμο Κακάο Οδικός Χάρτης, που εγκρίθηκε από φορείς από την Ευρώπη, Γκάνα και Ακτή Ελεφαντοστού, καθώς και τη θέσπιση Οικονομικού Συμφώνου για το Αειφόρο Κακάο από την Ακτή Ελεφαντοστού Πρωτοβουλία Κακάο, η οποία συλλογικά υποστηρίζει ότι τέτοια μέτρα θα βοηθήσουν περιβαλλοντικούς, κοινωνικούς και οικονομικούς στόχους.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Καρκινογόνες ουσίες σε λαδόκολλα ψησίματος – Ευρήματα νέας μελέτης

Επιβραδυντικά φλόγας και καρκινογόνες ουσίες πάνω από τα ρυθμιστικά όρια σε ορισμένα «οικολογικά» χαρτιά ψησίματος.

Φυτοφάρμακα σε τρόφιμα: Δημοσιεύτηκε η έκθεση της EFSA για το 2022

Συστάσεις στους διαχειριστές κινδύνου για την αύξηση της αποτελεσματικότητας των ευρωπαϊκών συστημάτων ελέγχου.

ΠΡΟΣΟΧΗ στο ραβέντι σε συνταγές – Σοβαρός κίνδυνος

Το υπουργείο τροφίμων, γεωργίας και αλιείας της Δανίας προειδοποιεί: Μη τρώτε τα φύλλα από ραβέντι.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα