Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
22.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τους κλάδους του κρέατος και του γάλακτος, αλλά όχι τόσο ώστε να αναλάβουν δράση

ΑρχικήΝέαΠεριβάλλον / ΒιωσιμότηταΗ κλιματική αλλαγή επηρεάζει τους κλάδους του κρέατος και του γάλακτος, αλλά όχι τόσο ώστε να αναλάβουν δράση
spot_img

Περισσότερο από το 80% των επενδυτών κεφαλαίων στους τομείς του κρέατος και των γαλακτοκομικών προϊόντων ανησυχούν για την κλιματική αλλαγή και πώς θα επηρεάσει τις επενδύσεις τους.

Όλοι συμφωνούν ότι απαιτείται επειγόντως δράση για την κλιματική αλλαγή, αλλά μόλις το 33% των κλάδων αναλαμβάνει δράση για τους κινδύνους αυτούς.

«Πάνω από τους μισούς επενδυτές γνωρίζουν για την αδράνεια, όσον αφορά την αντιμετώπιση του κλιματικού κινδύνου στον τομέα του κρέατος και των γαλακτοκομικών προϊόντων. Αν και αυτός είναι ένας από τους τομείς που ήδη βλάπτονται από το κλίμα θέρμανσης, υπάρχει μικρή δράση για την αντιμετώπιση της τεράστιας συμβολής του στην κλιματική αλλαγή”, δήλωσε στο Food Ingredients First η Νούσα Ούρμπαντσιτς, διευθύντρια εκστρατειών στο Ίδρυμα Μεταβαλλόμενων Αγορών.

Έκθεση του Ιδρύματος Μεταβαλλόμενων Αγορών πραγματοποίησε έρευνα σε 201 ερωτηθέντες από την επενδυτική κοινότητα και διαπίστωσε απόκλιση μεταξύ των προσδοκιών των επενδυτών και των προσδοκιών των επιστημόνων του κλίματος.

Η έκθεση αναφέρει πως η υπόθεση είναι ότι η παραγωγή κρέατος θα αυξηθεί κατά 40 τόνους σε 366 τόνους έως το 2029. Η παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων αναμένεται να αυξηθεί κατά 1,6% ετησίως έως το 2029. Η EAT-Lancet προβλέπει ότι η παραγωγή κόκκινου κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων θα αυξηθεί κατά περισσότερο από 50% έως το 2050 σε σύγκριση με το βασικό σενάριο του 2010.

Η έκθεση διαπιστώνει ότι τα ζώα ενδέχεται να μειωθούν κατά 7% έως 10% εάν οι παγκόσμιες θερμοκρασίες αυξηθούν κατά 2°C έως το 2050, δείχνοντας μια επερχόμενη οικονομική απώλεια μεταξύ 9,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ και 12,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ.

Η ίδια έκθεση αναφέρει ότι η βιομηχανία προβλέπει αύξηση 50% στην παραγωγή κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων, κάτι που έρχεται σε αντίθεση με την κλιματική επιστήμη.

Το μεθάνιο στο επίκεντρο

Οι εκπομπές μεθανίου του ζωικού κεφαλαίου ευθύνονται για έως και το 32% των εκπομπών μεθανίου παγκοσμίως και η μείωσή τους στον γεωργικό τομέα κατά 45% έως το 2030 μπορεί να μεταφραστεί στην αποφυγή της αύξησης της θερμοκρασίας κατά 0,3°C έως το 2040.

Το μεθάνιο έχει 82,5 φορές μεγαλύτερο δυναμικό θέρμανσης από το CO2 σε μια περίοδο 20 ετών. Ωστόσο, οι εκπομπές μεθανίου συνεχίζουν να αυξάνονται ακόμη πιο γρήγορα από το CO2 και το 2021 σημειώθηκε αύξηση ρεκόρ στα επίπεδα μεθανίου για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, όπως επισημαίνει η μελέτη.

Ορισμένες χώρες αρχίζουν να προσπαθούν να περιορίσουν τις εκπομπές μεθανίου σταθεροποιώντας την πολιτική τους. Για παράδειγμα, το Υπουργείο Περιβάλλοντος της Νέας Ζηλανδίας αποκάλυψε ένα σχέδιο τον περασμένο μήνα για να γίνει η πρώτη χώρα στον κόσμο που θα φορολογεί τους αγρότες για τις εκπομπές μεθανίου από τα ζώα τους.

Επιπλέον, το 94% των επενδυτών που συμμετείχαν στην έρευνα αναγνώρισαν τη σημασία της μείωσης των εκπομπών μεθανίου από τις εταιρείες, με το 72% να συμφωνεί ότι οι επιχειρήσεις θα πρέπει να αναφέρουν τις εκπομπές αερίων παράλληλα με αυτές του άνθρακα.

Επενδύσεις.. “χαμηλών πτήσεων” σε εναλλακτικές λύσεις

Η μελέτη υποδεικνύει ότι οι επενδυτές βάζουν κάποια χρήματα σε εναλλακτικές λύσεις κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων. Το 2021, ένα ποσό-ρεκόρ των 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ επενδύθηκε σε εναλλακτικές πρωτεΐνες, μια σημαντική αύξηση της χρηματοδότησης στον τομέα.

«Υπάρχουν ενδείξεις ότι ένας αυξανόμενος αριθμός μεγάλων επενδυτών γίνεται όλο και πιο σκληρός με εταιρείες στις οποίες επενδύουν για την κλιματική αλλαγή. Μερικοί από αυτούς ανακοινώνουν επίσης σχέδια εκποίησης εάν η πιο παραδοσιακή δέσμευση δεν αποφέρει αποτελέσματα”, τονίζουν οι ειδικοί.

«Αν και αυτό επί του παρόντος επικεντρώνεται κυρίως σε εταιρείες ορυκτών καυσίμων, σύντομα θα επηρεάσει τις εταιρείες τροφίμων, ειδικά καθώς γίνεται σαφέστερο ότι και αυτές οι εταιρείες είναι υπεύθυνες για ένα σημαντικό κομμάτι των εκπομπών. Η πίεση προέρχεται επίσης από τις ρυθμιστικές αρχές και τους πολίτες».

Ενώ μόνο το 9% των επενδυτών αναφέρουν σημαντικές επενδύσεις σε εναλλακτικές λύσεις κρέατος, το 36% των επενδυτών δεσμεύονται για μέτριες επενδύσεις και το 28% για μικρές επενδύσεις, σύμφωνα με την έκθεση του Changing Markets Foundation.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

spot_img

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πλαστικά καλαμάκια: Ποιος κοροϊδεύει ποιον; – Της Άννας Λεκατσά*

Επέμβαση διάσωσης του πλανήτη ξεκινώντας από τα πλαστικά καλάμια: "Η εγχείρηση πέτυχε αλλά ο ασθενής πέθανε..."

Ο κίνδυνος για την υγεία των καταναλωτών από απάτη τροφίμων – Περίπτωση χρήσης θειωδών στο κρέας

Διαχείριση κινδύνου παράνομης χρήσης θειωδών αλάτων σε παρασκευάσματα κρέατος.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα