Δευτέρα, 14 Απριλίου, 2025
17 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Η τιμές των τροφίμων θα αυξάνονται κάθε χρόνο έως 3,2% λόγω της κλιματικής αλλαγής

ΑρχικήΝέαΗ τιμές των τροφίμων θα αυξάνονται κάθε χρόνο έως 3,2% λόγω της κλιματικής αλλαγής
spot_img

Τι έδειξε Γερμανική μελέτη.

    Η κλιματική αλλαγή οδηγεί σε ένα δρόμο χωρίς επιστροφή, με την άνοδο της θερμοκρασίας, ως έκφανση του φαινομένου El Nino που φέτος γίνεται πιο αισθητό από ποτέ, να φτάνει πρωτόγνωρα επίπεδα. Μάλιστα νέα έρευνα από Γερμανούς ερευνητές αποκαλύπτει πως η άνοδος της θερμοκρασίας, μπορεί να προκαλέσει αύξηση των τιμών των τροφίμων κατά 3,2% ετησίως. Καθώς η κλιματική αλλαγή συνεχίζει να επιδεινώνεται, αυτός ο πληθωρισμός των τιμών θα σημαίνει ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο δεν έχουν ποικίλη και υγιεινή διατροφή ή απλώς δεν έχουν αρκετό φαγητό.

- Advertisement -

   Η ανάλυση δείχνει πως οι τιμές των τροφίμων θα μπορούσαν να αυξάνονται μεταξύ 0,9 και 3,2 ποσοστιαίες μονάδες ετησίως έως το 2035. Η άνοδος της θερμοκρασίας αναμένεται να προκαλέσει άνοδο του συνολικού πληθωρισμού (μεταξύ 0,3 και 1,2 ποσοστιαίες μονάδες), επομένως μεγαλύτερο ποσοστό του εισοδήματος των νοικοκυριών θα πρέπει να δαπανηθεί για την αγορά τροφίμων. Οι συνέπειες αυτής της αλλαγής θα γένους αισθητές παγκοσμίως, τόσο από χώρες υψηλού όσο και χαμηλού εισοδήματος.

   Η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή περιγράφει τη δυτική Αφρική ως το πιο «καυτό σημείο» της κλιματικής αλλαγής, με μοντέλα να προβλέπουν ακραία άνοδο της θερμοκρασίας και μειωμένες βροχοπτώσεις. Με περισσότερο από το ήμισυ του πληθυσμού να εξαρτάται άμεσα από τη γεωργία, η Γκάνα, που σημειωτέον είναι από τους μεγαλύτερους παραγωγούς κακάο στον κόσμο, είναι ιδιαίτερα ευάλωτη στην κλιματική αλλαγή. 

   Ο πληθωρισμός των τροφίμων που σχετίζεται με το κλίμα μπορεί να αναλυθεί σε δύο αλληλένδετα προβλήματα. Το πρώτο είναι ότι οι ίδιες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής που προκαλούν τον πληθωρισμό κάνουν ήδη δυσκολότερο να αποκτήσει κανείς τα τρόφιμα. Για παράδειγμα, οι υψηλότερες θερμοκρασίες μπορούν να προκαλέσουν μετατόπιση των μακροχρόνιων και προβλέψιμων καλλιεργητικών περιόδων και έτσι μπορεί να εμποδίσουν την παραγωγή καλλιεργειών. Άλλες συνέπειες μπορεί να περιλαμβάνουν περισσότερες επιδημίες παρασίτων και ασθενειών που εξαντλούν τα ζωικά αποθέματα και τα αποθέματα τροφίμων και το θερμικό στρες σε ήδη φτωχούς δρόμους που καθιστά δυσκολότερη την πρόσβαση στις αγροτικές κοινότητες.

   Όλοι αυτοί οι παράγοντες ωθούν τις τιμές υψηλότερα και μειώνουν την αγοραστική δύναμη των επηρεαζόμενων νοικοκυριών. Οι κινητήριες δυνάμεις του πληθωρισμού των τροφίμων επιδεινώνουν ήδη την επισιτιστική ανασφάλεια. Το δεύτερο μέρος αυτού του προβλήματος είναι η ίδια η άνοδος του πληθωρισμού. Μια ετήσια αύξηση της τιμής κατά 3% θα σήμαινε ότι τα νοικοκυριά είναι λιγότερο σε θέση να αγοράσουν αυτό που χρειάζονται.

   Πιθανότατα θα χρειαστεί να συμβιβαστούν ως προς την ποιότητα ή ίσως ακόμη και τα πολιτιστικά σημαντικά τρόφιμα. Αυτό με τη σειρά του κάνει τους ανθρώπους πιο ευάλωτους σε ασθένειες και άλλα θέματα υγείας, μιας και ο υποσιτισμός είναι η κύρια αιτία ανοσοανεπάρκειας παγκοσμίως.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Λιναρόσπορος: Απαγορευτικός για τα παιδιά λένε επιστήμονες

Γιατί ο λιναρόσπορος που είναι τόσο ωφέλιμος, δεν πρέπει να καταναλώνεται από μωρά και μικρά παιδιά, ούτε ως πασπάλισμα σε άλλα τρόφιμα

Εκτεθήκαμε διεθνώς: Ελληνικό σκεύος ευθύνεται για δηλητηρίαση Γάλλου από μόλυβδο

Η Γαλλία ενημέρωσε το Ευρωπαϊκό RASFF για σοβαρό κίνδυνο από ελληνικό σκεύος

Ποια είναι η καλύτερη μαρινάδα για το κρέας σας – Τι αποκαλύπτει η επιστήμη για το μαρινάρισμα του κρέατος με οξέα

Μια σειρά πειραμάτων καταρρίπτει μύθους και επιβεβαιώνει ότι η επιλογή του σωστού οξέος μπορεί να κάνει τη διαφορά στην υφή, τη γεύση και τη ζουμερότητα του κρέατος.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα