Σάββατο, 28 Σεπτεμβρίου, 2024
25.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Η ζέστη και το υδατικό στρες μπορούν να προκαλέσουν επισιτιστική ανασφάλεια σε 1.36 δις. άτομα έως το 2050

ΑρχικήΝέαΠεριβάλλον / ΒιωσιμότηταΗ ζέστη και το υδατικό στρες μπορούν να προκαλέσουν επισιτιστική ανασφάλεια σε 1.36 δις. άτομα έως το 2050
spot_img

Φόβος για δραματική αλλαγή της παγκόσμιας αλλαγής τροφίμων εώς το 2050.

Η θερμική και υδατική καταπόνηση μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων κατά 6-14% έως το 2050, αυξάνοντας αντίστοιχα τον αριθμό των ανθρώπων με σοβαρή επισιτιστική ανασφάλεια έως και κατά 1,36 δισεκατομμύρια σε σύγκριση με το 2020, διαπίστωσαν ερευνητές σε νέα έρευνα.

Εξαιτίας αυτού, περιοχές όπως η Κίνα και οι χώρες της ASEAN μπορούν να γίνουν εισαγωγείς τροφίμων από καθαροί εξαγωγείς τροφίμων μέχρι το 2050.

Η έκθεση Global impacts of heat and water stress on food production and severe food insecurity που δημοσιεύθηκε στις 22 Ιουνίου 2024 στο περιοδικό Scientific Reports του επιστημονικού εβδομαδιαίου περιοδικού Nature, έδειξε μια τάση μείωσης της παραγωγής τροφίμων ως ποσοστιαία μείωση το 2050 από το 2020 για διαφορετικά σενάρια κλιματικής αλλαγής.

Η μείωση της γεωργικής παραγωγής προκαλεί μείωση της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων που με τη σειρά της αυξάνει τον αριθμό των ανθρώπων με σοβαρή επισιτιστική ανασφάλεια.

Στην Ινδία, στο χειρότερο σενάριο της κλιματικής αλλαγής, η παραγωγή τροφίμων προβλέπεται να μειωθεί κατά 16,1% το 2050 ως αποτέλεσμα τόσο της υδατικής όσο και της θερμικής καταπόνησης. Στην Κίνα, θα μειωθεί κατά 22,4% και στις Ηνωμένες Πολιτείες κατά 12,6%.

Στην Αφρική, η παραγωγή τροφίμων προβλεπόταν να μειωθεί κατά 8,2-11,8%, κατά 14,7% για την Αυστραλία και κατά 19,4% για ορισμένα τμήματα της Κεντρικής Αμερικής.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο αριθμός των πρόσθετων ατόμων με σοβαρή επισιτιστική ανασφάλεια έως το 2050, σε σχέση με το 2020, μπορεί να αυξηθεί μεταξύ 556 εκατομμυρίων και 1,36 δισεκατομμυρίων.

Ήδη, σχεδόν 282 εκατομμύρια άνθρωποι αντιμετωπίζουν υψηλά επίπεδα οξείας επισιτιστικής ανασφάλειας σε 59 χώρες το 2023, με τις ακραίες καιρικές συνθήκες να είναι ο δεύτερος σημαντικότερος παράγοντας που οδηγεί στην επισιτιστική κρίση, σύμφωνα με την Παγκόσμια Έκθεση για την επισιτιστική κρίση του 2024 που δημοσιεύθηκε τον Απρίλιο.

Μάλιστα, για τέσσερα συνεχή έτη, το ποσοστό των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν οξεία επισιτιστική ανασφάλεια παραμένει σταθερά υψηλό, σχεδόν στο 22% των ατόμων που αξιολογήθηκαν, ξεπερνώντας σημαντικά τα επίπεδα πριν από τον COVID-19.

Οι ακραίες καιρικές συνθήκες ήταν ο κύριος παράγοντας για 18 χώρες, με πάνω από 72 εκατομμύρια ανθρώπους να αντιμετωπίζουν υψηλά επίπεδα οξείας επισιτιστικής ανασφάλειας λόγω τέτοιων ακραίων καιρικών φαινομένων.

Ο Μάιος κατέληξε να είναι ο θερμότερος Μάιος που έχει καταγραφεί παγκοσμίως για τις επιφάνειες της ξηράς και των ωκεανών μαζί, ακολουθώντας την τάση των τελευταίων 11 μηνών, οι οποίοι έσπασαν όλα τα μηνιαία ρεκόρ θερμοκρασίας από την προβιομηχανική περίοδο. Μάλιστα, ο Ιούνιος αναμένεται να συνεχίσει αυτό το σερί θερμοκρασιών που σπάνε ρεκόρ- αν συμβεί αυτό, ο μήνας θα έχει σπάσει τα ρεκόρ θερμοκρασίας δύο συνεχόμενα έτη.

Όσον αφορά τις τιμές και τις εμπορικές ροές (εξαγωγές και εισαγωγές), τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν σημαντικές αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων συνολικά, ιδίως, για το πιο ακραίο σενάριο θέρμανσης και σε περιοχές με υψηλή υδατική πίεση.

«Τα αποτελέσματά μας δείχνουν μια αυξημένη ροή εμπορίου γεωργικών προϊόντων από χώρες και περιοχές με χαμηλή προς υψηλή υδατική καταπόνηση, η οποία δίνεται (εν μέρει) από τις σχετικές περιφερειακές μεταβολές των τιμών των τροφίμων», αναφέρεται στην έρευνα.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ασφάλεια τροφίμων στο σπίτι: Τα σημαντικότερα βήματα για τη πρόληψη τροφικών λοιμώξεων

Οι ανανεωμένες οδηγίες οικιακής ασφάλειας τροφίμων από το Ινστιτούτο Αξιολόγησης Κινδύνων της Γερμανίας.

Μπλε γάντι σε πίτα από σουβλάκι στον Πειραιά – Η απίθανη αντίδραση του σουβλατζίδικου

Νέα καταγγελία στο Cibum για ξένο σώμα σε τρόφιμα, αυτή τη φορά στον Πειραιά.

Το ντοκιμαντέρ ασφάλειας τροφίμων “Poisoned” κέρδισε βραβείο ΕΜΜΥ

Το βραβείο επιβεβαιώνει πως το θέμα ασφάλειας τροφίμων έχει παγκόσμιο αντίκτυπο.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο