Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου, 2024
29 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Μπέργκερ θα λέμε και θα κλαίμε…

ΑρχικήΝέαΠεριβάλλον / ΒιωσιμότηταΜπέργκερ θα λέμε και θα κλαίμε...
spot_img

Το βόειο κρέας συχνά θεωρείται αιτία της κλιματικής αλλαγής, αλλά είναι και θύμα της

Μπορεί το humburger, το cheeseburger και κάθε λογής burger να αποτελούν το ανάθεμα των διαιτολόγων απανταχού της γης, αλλά αναμφισβήτητα, έχουν αποτελέσει αρκετές φορές λύση ανάγκης εκατομμυρίων πολυάσχολων εργαζόμενων και αγαπημένο φαγητό τουλάχιστον τριών γενεών εφήβων, καθώς αποτελούν μία φθηνή και εύκολα προσβάσιμη επιλογή για να χορτάσει κανείς την πείνα του!

Ε, αυτό το «φθηνή» επιλογή μάλλον δε θα ισχύει για πολύ ακόμη!

Το δεύτερο τρίμηνο του 2024, η μέση τιμή ενός burger σε εστιατόριο γρήγορου φαγητού ήταν 8,41 δολάρια, αυξημένη κατά 16% σε σχέση με πριν από πέντε χρόνια, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ignite Menu της συμβούλου τροφίμων Technomic. Ακόμη και στα McDonald’s, η μέση τιμή ενός Big Mac (χωρίς πατάτες, χωρίς αναψυκτικό, μόνο το σάντουιτς) τον Ιούνιο ήταν 5,29 δολάρια, μία αύξηση 21% από το 2019. Τα burger έχουν γίνει πλέον αρκετά ακριβά με αποτέλεσμα οι καταναλωτές χαμηλού εισοδήματος να έχουν περιορίσει τις επισκέψεις τους στα fast food. Αυτός ήταν άλλωστε και ο λόγος που οδήγησε την πρώτη πτώση πωλήσεων της αλυσίδας McDonald’s εδώ και τέσσερα χρόνια, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του τελευταίου τριμήνου.

Ωστόσο το πρόβλημα είναι πιο βαθύ και δεν σχετίζεται με το γρήγορο φαγητό, αλλά με το βόειο κρέας, όπως επισημαίνει το Bloomberg. Η μέση τιμή για κιμά βοείου κρέατος στις πόλεις των ΗΠΑ τον Αύγουστο ήταν 5,58 δολάρια ανά λίβρα, ένα υψηλό ρεκόρ που αντανακλά το ιστορικό χαμηλό 73 ετών στον αριθμό κοπαδιών βοοειδών στις ΗΠΑ.

Όταν γίνεται όλο και πιο δύσκολο να βρεθούν βοσκοτόπια για τα κοπάδια, οι κτηνοτρόφοι στέλνουν τα ζώα για σφαγή χωρίς να τα αντικαθιστούν, συρρικνώνοντας τα κοπάδια και αυξάνοντας τις τιμές. Παρόλο που το κόστος των ζωοτροφών για τα βοοειδή έχει μειωθεί, τα υψηλότερα επιτόκια και τα λειτουργικά έξοδα σημαίνουν ότι εξακολουθεί να είναι πολύ ακριβό για τους περισσότερους κτηνοτρόφους να επιστρέψουν στην εκτροφή των κοπαδιών τους ή στην «επαναδημιουργία» τους. Έτσι, ο αριθμός των βοοειδών συνεχίζει να μειώνεται και η τιμή του βοείου κρέατος θα συνεχίσει να αυξάνεται.

Κλιματική αλλαγή και ηλικιωμένοι αγρότες

Το βόειο κρέας συχνά θεωρείται αιτία της κλιματικής αλλαγής, αλλά είναι και θύμα της. Η κλιματική αλλαγή κάνει τις ξηρασίες πιο συχνές και σοβαρές, γεγονός που οδηγεί τους παραγωγούς να διατηρούν τα κοπάδια μικρότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Οι ξηρασίες των τελευταίων 15 ετών θεωρούνταν «από τις χειρότερες των τελευταίων 100 ετών», λέει ο Lance Zimmerman, ανώτερος αναλυτής ζωικής πρωτεΐνης στη Rabobank.

Η μέση ηλικία των αγροτών και των κτηνοτρόφων στις ΗΠΑ είναι 58 ετών. Οι ηλικιωμένοι παραγωγοί βοείου κρέατος εξετάζουν τα υψηλά επιτόκια, το υψηλότερο κόστος για την καλλιέργεια των κοπαδιών τους και τις ξηρασίες και εξισορροπούν αυτούς τους παράγοντες με τις υψηλές τιμές που μπορούν να λάβουν για την εκκαθάριση των κοπαδιών τους τώρα. Είναι εύκολο να καταλάβει κανείς γιατί οι περισσότεροι ανυπομονούν να βγουν στη σύνταξη.

«Οι μέρες του μενού με τα cheeseburger του ενός δολαρίου είναι πιθανώς μετρημένες», τονίζει ο Zimmerman, προσθέτοντας ότι δεν αναμένει ότι οι τιμές θα αρχίσουν πραγματικά να πέφτουν μέχρι το 2030. Και ακόμη και τότε, λέει, οι τιμές δεν θα πάνε τόσο χαμηλά όσο ήταν κάποτε. 

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Μπλε γάντι σε πίτα από σουβλάκι στον Πειραιά – Η απίθανη αντίδραση του σουβλατζίδικου

Νέα καταγγελία στο Cibum για ξένο σώμα σε τρόφιμα, αυτή τη φορά στον Πειραιά.

Το ντοκιμαντέρ ασφάλειας τροφίμων “Poisoned” κέρδισε βραβείο ΕΜΜΥ

Το βραβείο επιβεβαιώνει πως το θέμα ασφάλειας τροφίμων έχει παγκόσμιο αντίκτυπο.

Ανακλήθηκαν εκατομμύρια τσιπς λόγω της καρκινογόνας ουσίας γλυκιδόλης

Τι είναι οι εστέρες γλυκιδόλης, πως σχηματίζονται και γιατί ανακαλούνται τα τρόφιμα που τους περιέχουν.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο