Δευτέρα, 6 Ιανουαρίου, 2025
11 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ο νέος φόρος στα γυάλινα μπουκάλια προκαλεί έντονες αντιδράσεις

ΑρχικήΝέαΠεριβάλλον / ΒιωσιμότηταΟ νέος φόρος στα γυάλινα μπουκάλια προκαλεί έντονες αντιδράσεις
spot_img

Οργανώσεις καταγγέλουν τη βρετανική κυβέρνηση πως καταστρέφει τη βιομηχανία γυαλιού στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η British Glass, το αντιπροσωπευτικό όργανο της βρετανικής βιομηχανίας γυαλιού κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «διαλύει τον τομέα του γυαλιού στο Ηνωμένο Βασίλειο» μετά την ψήφιση από το Κοινοβούλιο ενός αμφιλεγόμενου νέου φόρου συσκευασίας.

Σύμφωνα με το νέο σύστημα διευρυμένου παραγωγού συσκευασιών (pEPR), το οποίο μεταφέρει το κόστος συλλογής και διαλογής από τις τοπικές αρχές στους παραγωγούς, οι βαρύτεροι περιέκτες, όπως το γυαλί, θα επιβαρύνονται με υψηλότερες εισφορές, πράγμα που σημαίνει ότι τα προϊόντα σε γυάλινα μπουκάλια και βάζα θα μπορούσαν να έχουν πρόσθετο κόστος άνω των 10 λεπτών, ενώ τα προϊόντα σε πλαστικούς ή μεταλλικούς περιέκτες θα έχουν μόνο οριακό κόστος.

Τα τέλη γυαλιού για τη συσκευασία ποτών θα είναι περίπου 49 φορές υψηλότερα από άλλα υλικά, λιγότερο ανακυκλώσιμα υλικά, αφήνοντας στις μάρκες καμία άλλη επιλογή από το να απομακρυνθούν από τη χρήση 100% ανακυκλώσιμων γυάλινων προϊόντων.

Η British Glass, η οποία εκπροσωπεί τη βιομηχανία γυαλιού του Ηνωμένου Βασιλείου, αναφέρει ότι η κίνηση αυτή θα οδηγήσει σε απώλεια θέσεων εργασίας σε έναν τομέα που απασχολεί 120.000 άτομα στην αλυσίδα εφοδιασμού του.

Ο νέος φόρος στις συσκευασίες, που πρόκειται να εφαρμοστεί από τον Απρίλιο του 2025, θα ανεβάσει επίσης την τιμή πολλών ειδών και θα μπορούσε αντίστροφα να οδηγήσει σε περισσότερο πλαστικό για απόρριψη, προειδοποιεί η British Glass.

Ο διευθύνων σύμβουλος της British Glass, Dave Dalton, δήλωσε: «Η κυβέρνηση απέτυχε να ακούσει τις ανησυχίες των παραγωγών και των εμπορικών φορέων και συνεχίζει να εφαρμόζει αυτό το κακοσχεδιασμένο σύστημα, το οποίο αποτελεί πλήγμα-σφυρί για τον τομέα του γυαλιού και τη βρετανική μεταποίηση.

«Η British Glass υποστηρίζει την αρχή του pEPR και ότι η συλλογή και η ανακύκλωση των αποβλήτων συσκευασίας πρέπει να μεταρρυθμιστεί ώστε να επιτευχθεί μια κυκλική οικονομία για το Ηνωμένο Βασίλειο. Ωστόσο, αυτό το σύστημα θα έχει βαθύτατο αντίκτυπο στην ανταγωνιστικότητα έναντι άλλων μορφών συσκευασίας, οδηγώντας σε απώλειες θέσεων εργασίας κυρίως στις κεντρικές περιοχές της μεταποίησης του Ηνωμένου Βασιλείου».

Η British Glass και αρκετοί μεγάλοι παραγωγοί τροφίμων και ποτών είχαν εκφράσει ανησυχίες στους βουλευτές και τους υπουργούς σχετικά με τις αρνητικές επιπτώσεις της πολιτικής pEPR.

Κατά τη χθεσινοβραδινή συζήτηση η υπουργός ανακύκλωσης, Mary Creagh, δήλωσε: «Καθώς κοιτάμε τις διαπραγματεύσεις για την παγκόσμια συνθήκη για τη ρύπανση από πλαστικά στο Μπουσάν της Νότιας Κορέας, ελπίζουμε βεβαίως να διαδραματίσουμε το ρόλο μας σε αυτό το έργο».

Όσον αφορά τις αλλαγές στις τιμές, μια γυάλινη φιάλη μπύρας 330ml θα έχει τέλος pEPR περίπου 5 λεπτά, με την προσθήκη των περιθωρίων της αλυσίδας εφοδιασμού και του ΦΠΑ, ο καταναλωτής θα δει τουλάχιστον 10 λεπτά αύξηση σε μια φιάλη μπύρας και περισσότερο στις μεγαλύτερες φιάλες αναψυκτικών, κρασιού και οινοπνευματωδών ποτών, ενώ οι μεταλλικές και πλαστικές συσκευασίες ποτών δεν θα επηρεαστούν.

Αυτό θα οδηγήσει σε πληθωρισμό για τον καταναλωτή ή μάλλον, το πιθανότερο, σε απομάκρυνση από τις γυάλινες συσκευασίες.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ο νέος Ευρωπαϊκός “Aναδυόμενος Κίνδυνος” – Χρησιμοποιείται σε 5.000 μονάδες επεξεργασίας

Στην κατηγορία "Αναδυόμενων Κινδύνων" ένα νανοϋλικό που χρησιμοποιείται σε μονάδες επεξεργασίας λυμάτων και εισχωρεί στην τροφική αλυσίδα.

Το νέο ποτό που χαρακτηρίστηκε ως “αναδυόμενος κίνδυνος” από τις Ευρωπαϊκές Αρχές

Τι αναφέρει η ετήσια έκθεση της EFSA για το νέο ποτό χωρίς αλκοόλ που στοχεύει όμως, να έχει τις ίδιες επιδράσεις με τα αλκοολούχα ποτά.

Ελληνικό τυρί με καρκινογόνες ουσίες προκάλεσε ευρωπαϊκό συναγερμό – Eξάγεται σε 6 χώρες (φωτο)

Συστατικά ορυκτελαίων (MOAH) που ταξινομούνται από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων ως δυνητικά καρκινογόνα, σε φέτες vegan τυριού που παράγεται στην Ελλάδα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο