Στην εκστρατεία “Off The Table“ συμμετέχουν μέχρι στιγμής 150 εστιατόρια, καφέ και ξενοδοχεία.
Μια πληθώρα κορυφαίων σεφ του Ηνωμένου Βασιλείου συμμετέχουν στην καμπάνια “Off The Table” για να αφαιρέσουν τον σολομό εκτροφής από τα μενού τους, σύμφωνα με τον Guardian. Στη λίστα συμμετέχουν μέχρι τώρα 150 εστιατόρια, καφέ και ξενοδοχεία που πλέον προσφέρουν νέες επιλογές πιάτων και αιτία είναι οι ηθικές ανησυχίες για τη βιωσιμότητα και την ευημερία του σολομού
Σύμφωνα με στοιχεία του WWF, η κατανάλωση σολομού παγκοσμίως είναι τρεις φορές υψηλότερη από ό,τι ήταν το 1980. Αυτό που κάποτε ήταν πολυτελές φαγητό συγκαταλέγεται στα πιο δημοφιλή είδη ψαριών στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και την Ιαπωνία. Η υδατοκαλλιέργεια σολομού είναι το ταχύτερα αναπτυσσόμενο σύστημα παραγωγής τροφίμων στον κόσμο, αντιπροσωπεύοντας το 70% (2,5 εκατομμύρια μετρικούς τόνους) της αγοράς. Διαθέτει μάλιστα σημαντικές πιθανότητες για αρνητικές επιπτώσεις στους τόπους και τα είδη που προστατεύονται.
Πολυβραβευμένοι και δημοφιλείς σεφ επισημαίνουν διάφορα περιβαλλοντικά ζητήματα και ζητήματα ευημερίας στην εκτροφή σολομού, για παράδειγμα, ανησυχίες σχετικά με τη χρήση αντιβιοτικών και χημικών ουσιών, τις σημαντικές ποσότητες άγριων ψαριών που εκτρέπονται για τροφή αντί για ανθρώπινη κατανάλωση, τη συμβολή τους στη μείωση του αριθμού του άγριου σολομού και έλλειψη ποιότητας.
Η λίστα περιλαμβάνει το Grace & Savour, ένα βραβευμένο με αστέρι Michelin χώρο στο Solihull στα Δυτικά Μίντλαντς, το εστιατόριο μηδενικών αποβλήτων Silo στο ανατολικό Λονδίνο, το διάσημο συγκρότημα εστιατορίων St John, τις γκαλερί Tate και το Poco Tapas, μπαρ στο Μπρίστολ, που διευθύνεται από τον αρθρογράφο του Guardian, Τομ Χαντ. «Νομίζω ότι είναι τόσο φτωχό προϊόν και λόγω της επίδρασης που έχει στον άγριο σολομό, δεν θα το σερβίρω», είπε στον Guardian ο Lloyd Morse, επικεφαλής σεφ στο εστιατόριο Palmerston στο Εδιμβούργο.
Σύμφωνα με τον Matt Palmer από την φιλανθρωπική Οργάνωση WildFish, ο πληθυσμός του άγριου σολομού του Ατλαντικού στη Βρετανία έχει σημειώσει σημαντική μείωση από τη δεκαετία του 1970 και αποδίδει αυτή την παρακμή, εν μέρει, στη βιομηχανική εκτροφής σολομού.
Ο Palmer, ο οποίος έχει προηγούμενη εμπειρία ως κτηνίατρος σε φάρμες σολομού, επισημαίνει τις παρασιτικές θαλάσσιες ψείρες ως σημαντική ανησυχία. Αυτές οι ψείρες μπορούν να συσσωρευτούν σε φάρμες και να εξαπλωθούν και να μολύνουν τον άγριο σολομό και τη θαλάσσια πέστροφα, οδηγώντας σε δυνητικά θανατηφόρες συνέπειες.
Σύμφωνα με έκθεση της Επιθεώρησης Υγείας των Ψαριών της Σκωτίας, οι θάνατοι σε σκωτσέζικα ιχθυοτροφεία σχεδόν διπλασιάστηκαν το 2022 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, φτάνοντας τα 15 εκατομμύρια. Η άνοδος της θερμοκρασίας της θάλασσας και οι μικρομέδουσες πιστεύεται ότι ευθύνονται για τη μείωση κατά 18% του σολομού εκτροφής φέτος. Οι επικριτές υποστηρίζουν ότι ο υπερπληθυσμός και η πρόωρη σφαγή των ψαριών πριν φτάσουν στην πλήρη ωριμότητα εγείρουν ηθικές ανησυχίες.