Κυριακή, 22 Ιουνίου, 2025
27.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ρομπότ – ψαροτροφή: Η Ελβετική καινοτομία με βλέμμα στο μέλλον των οικοσυστημάτων

ΑρχικήΝέαΠεριβάλλον / ΒιωσιμότηταΡομπότ - ψαροτροφή: Η Ελβετική καινοτομία με βλέμμα στο μέλλον των οικοσυστημάτων
spot_img

Ερευνητές σχεδίασαν βρώσιμο, βιοδιασπώμενο υδρόβιο ρομπότ που συλλέγει δεδομένα και μπορεί να καταλήξει… θρεπτικό σνακ

Πώς θα έμοιαζε ένα ρομπότ που δεν απειλεί το περιβάλλον, δεν αφήνει ηλεκτρονικά απόβλητα και στο τέλος της «ζωής» του γίνεται τροφή για τα ψάρια; Η απάντηση έρχεται από την Ελβετία, όπου επιστήμονες της Ομοσπονδιακής Πολυτεχνικής Σχολής της Λωζάνης (EPFL) ανέπτυξαν ένα πρωτοποριακό υδρόβιο ρομπότ φτιαγμένο από τροφή ψαριών και μη τοξικά υλικά, ανοίγοντας νέους δρόμους στη ρομποτική και την περιβαλλοντική τεχνολογία.

Εγγραφείτε στο πρώτο ειδικό Σεμινάριο για την ορθή χρήση του όρου ”Μπορεί να περιέχει…” και άλλα περί αλλεργιογόνων στην Ελλάδα.

Το ρομπότ, που έχει το σχήμα μικρής βάρκας μήκους περίπου 5 εκατοστών, κινείται με βάση το φαινόμενο Marangoni, ένα φυσικό μηχανισμό κίνησης που χρησιμοποιούν υδρόβια έντομα για να γλιστρούν στην επιφάνεια του νερού. Χρησιμοποιεί προπυλενογλυκόλη ως καύσιμο (μια ουσία που συναντάται συχνά σε καλλυντικά) η οποία, μέσω χημικής αντίδρασης, μειώνει την επιφανειακή τάση του νερού και ωθεί το ρομπότ προς τα εμπρός.

Αυτό που κάνει την κατασκευή πραγματικά ξεχωριστή, ωστόσο, είναι η εξωτερική του δομή, η οποία είναι φτιαγμένη από ειδικά επεξεργασμένη τροφή ψαριών με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και χαμηλά λιπαρά. Με άλλα λόγια, όταν ολοκληρώσει την αποστολή του, το ρομπότ αποσυντίθεται και μπορεί να καταναλωθεί από ψάρια, μετατρέποντας την τεχνολογία σε μέρος του οικοσυστήματος, χωρίς να το επιβαρύνει.

Η πρακτικότητα και ασφάλεια αυτού του σχεδιασμού επιτρέπει τη μαζική του ανάπτυξη σε φυσικά περιβάλλοντα, ακόμη και σε ευαίσθητα οικοσυστήματα. Η ομάδα της EPFL σχεδιάζει να εξοπλίσει μελλοντικά τα ρομπότ με βιοδιασπώμενους αισθητήρες που θα καταγράφουν παραμέτρους όπως το pH, τη θερμοκρασία του νερού, τη ρύπανση και τη μικροβιακή δραστηριότητα.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πόσο υγιεινό είναι το γιαούρτι σας;

Το «καλό» γιαούρτι υπάρχει, αλλά θέλει προσοχή

Προειδοποίηση σε όσους πίνουν στιγμιαίο καφέ – Ερευνητές τον συνδέουν με σοβαρή πάθηση στα μάτια

Ο στιγμιαίος καφές μπορεί να βλάψει τα μάτια σας, σύμφωνα με γενετική μελέτη

Νεκρό 12χρονο παιδί και τρία στο νοσοκομείο με αιμολυτικό σύνδρομο από τροφική δηλητηρίαση

Επτά συνολικά σοβαρά κρούσματα τροφικής δηλητηρίασης σε παιδιά με συμπτώματα αιματηρής διάρροιας στη Γαλλία - Δωδεκάχρονος υπέκυψε μετά από αιμολυτικό ουραιμικό σύνδρομο
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα