ΑρχικήΝέαΠεριβάλλον / ΒιωσιμότηταΡομπότ - ψαροτροφή: Η Ελβετική καινοτομία με βλέμμα στο μέλλον των οικοσυστημάτων

Ρομπότ – ψαροτροφή: Η Ελβετική καινοτομία με βλέμμα στο μέλλον των οικοσυστημάτων

2 λεπτά ανάγνωσης

Ερευνητές σχεδίασαν βρώσιμο, βιοδιασπώμενο υδρόβιο ρομπότ που συλλέγει δεδομένα και μπορεί να καταλήξει… θρεπτικό σνακ

Πώς θα έμοιαζε ένα ρομπότ που δεν απειλεί το περιβάλλον, δεν αφήνει ηλεκτρονικά απόβλητα και στο τέλος της «ζωής» του γίνεται τροφή για τα ψάρια; Η απάντηση έρχεται από την Ελβετία, όπου επιστήμονες της Ομοσπονδιακής Πολυτεχνικής Σχολής της Λωζάνης (EPFL) ανέπτυξαν ένα πρωτοποριακό υδρόβιο ρομπότ φτιαγμένο από τροφή ψαριών και μη τοξικά υλικά, ανοίγοντας νέους δρόμους στη ρομποτική και την περιβαλλοντική τεχνολογία.

- Advertisement -
Εγγραφείτε στο πρώτο ειδικό Σεμινάριο για την ορθή χρήση του όρου ”Μπορεί να περιέχει…” και άλλα περί αλλεργιογόνων στην Ελλάδα.

Το ρομπότ, που έχει το σχήμα μικρής βάρκας μήκους περίπου 5 εκατοστών, κινείται με βάση το φαινόμενο Marangoni, ένα φυσικό μηχανισμό κίνησης που χρησιμοποιούν υδρόβια έντομα για να γλιστρούν στην επιφάνεια του νερού. Χρησιμοποιεί προπυλενογλυκόλη ως καύσιμο (μια ουσία που συναντάται συχνά σε καλλυντικά) η οποία, μέσω χημικής αντίδρασης, μειώνει την επιφανειακή τάση του νερού και ωθεί το ρομπότ προς τα εμπρός.

Αυτό που κάνει την κατασκευή πραγματικά ξεχωριστή, ωστόσο, είναι η εξωτερική του δομή, η οποία είναι φτιαγμένη από ειδικά επεξεργασμένη τροφή ψαριών με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και χαμηλά λιπαρά. Με άλλα λόγια, όταν ολοκληρώσει την αποστολή του, το ρομπότ αποσυντίθεται και μπορεί να καταναλωθεί από ψάρια, μετατρέποντας την τεχνολογία σε μέρος του οικοσυστήματος, χωρίς να το επιβαρύνει.

- Advertisement -

Η πρακτικότητα και ασφάλεια αυτού του σχεδιασμού επιτρέπει τη μαζική του ανάπτυξη σε φυσικά περιβάλλοντα, ακόμη και σε ευαίσθητα οικοσυστήματα. Η ομάδα της EPFL σχεδιάζει να εξοπλίσει μελλοντικά τα ρομπότ με βιοδιασπώμενους αισθητήρες που θα καταγράφουν παραμέτρους όπως το pH, τη θερμοκρασία του νερού, τη ρύπανση και τη μικροβιακή δραστηριότητα.

- Advertisement -

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα.


Google news

Ακολουθήστε μας για την άμεση ενημέρωση σας στο google news.

Must read

Παράσιτα στα τρόφιμα: 171 εκατ. λοιμώξεις και 33.800 θάνατοι παγκοσμίως το 2021 σύμφωνα με τον ΠΟΥ

Νέα μελέτη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, καταγράφει το παγκόσμιο φορτίο από 14 παρασιτικά νοσήματα που μεταδίδονται μέσω τροφίμων και τις γεωγραφικές περιοχές με τη μεγαλύτερη επιβάρυνση

Έως και 9 φυτοφάρμακα σε μία ντομάτα εντόπισε ανάλυση λαχανικών από μεγάλα σουπερμάρκετ – Η εκτίμηση κινδύνου για τα παιδιά

Οι ντομάτες είναι το λαχανικό με τη μεγαλύτερη ποικιλία φυτοφαρμάκων, σύμφωνα με νέα ανάλυση 390 δειγμάτων λαχανικών από σούπερ μάρκετ

Γονείς προσοχή: Μετά τις μαζικές δηλητηριάσεις σε νηπιαγωγεία από κοτόπουλο, η AESAN εκδίδει ειδική σύσταση για παιδιά κάτω των 3 ετών

Με αφορμή τα περιστατικά δηλητηρίασης σε νηπιαγωγεία, η AESAN εξέτασε τους κινδύνους από τις βιογενείς αμίνες στο κοτόπουλο και διατύπωσε νέες συστάσεις για τη διατροφή παιδιών κάτω των 3 ετών