Κυριακή, 22 Ιουνίου, 2025
27.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Οι 4+1 καλύτερες διατροφικές επιλογές για τα άτομα με διαβήτη

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΟι 4+1 καλύτερες διατροφικές επιλογές για τα άτομα με διαβήτη
spot_img

Πώς να ρυθμίσετε το σάκχαρο με έξυπνες διατροφικές επιλογές

Εγγραφείτε στο πρώτο ειδικό Σεμινάριο για την ορθή χρήση του όρου ”Μπορεί να περιέχει…” και άλλα περί αλλεργιογόνων στην Ελλάδα.

Οι φυτικές ίνες αποτελούν έναν από τους σημαντικότερους συμμάχους για τη διατήρηση της υγείας, ιδίως για τα άτομα με διαβήτη. Βοηθούν στον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, καθυστερώντας την πέψη και την απορρόφηση της γλυκόζης, προσφέροντας έτσι πιο σταθερή γλυκαιμική ανταπόκριση. Δεν λειτουργούν όπως οι υδατάνθρακες που μετατρέπονται σε ενέργεια, αλλά αντίθετα, παραμένουν σχεδόν αδιάσπαστες, ρυθμίζοντας την ταχύτητα εισόδου της γλυκόζης στην κυκλοφορία.

Η ενσωμάτωσή τους στη διατροφή δεν απαιτεί δραστικές αλλαγές. Αρκεί η αντικατάσταση απλών τροφών με ολικής άλεσης εναλλακτικές ή η προσθήκη φυτικών ινών σε καθημερινά γεύματα. Ακολουθούν πέντε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες που υποστηρίζουν την ισορροπημένη γλυκόζη και την κορεσμένη πείνα, χωρίς να θυσιάζουν τη γεύση.

  1. Ρεβίθια
    Τα ρεβίθια είναι ιδανικά για σαλάτες, σούπες, χούμους ή μπολ δημητριακών. Περιέχουν 5 γρ. φυτικών ινών ανά μισό φλιτζάνι, ενώ η πρωτεΐνη τους συμβάλλει στην επιβράδυνση της πέψης των υδατανθράκων. Είναι ιδιαίτερα χρήσιμα για άτομα με διαβήτη καθώς οδηγούν σε πιο αργή και σταθερή αύξηση του σακχάρου.
  2. Σπόροι chia
    Οι μικροσκοπικοί αυτοί σπόροι προσφέρουν περίπου 5 γρ. φυτικών ινών ανά κουταλιά της σούπας και είναι πλούσιοι σε πρωτεΐνες και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Μελέτες δείχνουν ότι η καθημερινή κατανάλωση chia σχετίζεται με μείωση της αρτηριακής πίεσης και βελτίωση της γλυκαιμικής ανταπόκρισης. Μπορούν να προστεθούν εύκολα σε smoothies, σαλάτες, τοστ ή πουτίγκες.
  3. Edamame (φασόλια σόγιας)
    Ένα φλιτζάνι edamame περιέχει 8 γρ. φυτικών ινών και 18 γρ. πρωτεΐνης, αποτελώντας ιδανικό σνακ ή συνοδευτικό πιάτο. Προσφέρουν κορεσμό, υποστηρίζουν τη ρύθμιση του σακχάρου και ενισχύουν την αίσθηση πληρότητας. Μπορούν να προστεθούν σε σαλάτες ή να καταναλωθούν σκέτα, βραστά και ελαφρώς αλατισμένα.
  4. Σμέουρα
    Φρούτο με εξαιρετικά χαμηλό γλυκαιμικό φορτίο και 8 γρ. φυτικών ινών ανά φλιτζάνι. Έχουν συνδεθεί με βελτιωμένη ευαισθησία στην ινσουλίνη και είναι εύκολο να ενταχθούν σε παρφέ, γιαούρτι, μαρμελάδες με chia ή να καταναλωθούν σκέτα. Τα κατεψυγμένα σμέουρα είναι οικονομική και εξίσου θρεπτική επιλογή.
  5. Αβοκάντο
    Το αβοκάντο προσφέρει περίπου 7 γρ. φυτικών ινών ανά μισό καρπό, ενώ είναι πλούσιο σε καλά λιπαρά (μονοακόρεστα), τα οποία βοηθούν στη μείωση της LDL χοληστερόλης και την ενίσχυση της HDL. Επιπλέον, η πυκνότητά του σε λιπαρά και φυτικές ίνες επιβραδύνει σημαντικά την πέψη. Χρησιμοποιήστε το σε τοστ, σάντουιτς, σαλάτες ή smoothies.
spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πόσο υγιεινό είναι το γιαούρτι σας;

Το «καλό» γιαούρτι υπάρχει, αλλά θέλει προσοχή

Προειδοποίηση σε όσους πίνουν στιγμιαίο καφέ – Ερευνητές τον συνδέουν με σοβαρή πάθηση στα μάτια

Ο στιγμιαίος καφές μπορεί να βλάψει τα μάτια σας, σύμφωνα με γενετική μελέτη

Νεκρό 12χρονο παιδί και τρία στο νοσοκομείο με αιμολυτικό σύνδρομο από τροφική δηλητηρίαση

Επτά συνολικά σοβαρά κρούσματα τροφικής δηλητηρίασης σε παιδιά με συμπτώματα αιματηρής διάρροιας στη Γαλλία - Δωδεκάχρονος υπέκυψε μετά από αιμολυτικό ουραιμικό σύνδρομο
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα