Σάββατο, 3 Δεκεμβρίου, 2022
15.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Συγκλονιστική έκθεση για το πως οι 15 μεγαλύτερες εταιρείες κρέατος και γαλακτοκομικών μολύνουν τον πλανήτη

ΑρχικήΝέαΠεριβάλλον / ΒιωσιμότηταΣυγκλονιστική έκθεση για το πως οι 15 μεγαλύτερες εταιρείες κρέατος και γαλακτοκομικών μολύνουν τον πλανήτη
spot_img

Οι συνολικές εκπομπές μεθανίου από τις 15 εταιρείες είναι ίσες, με το 83% των συνολικών εκπομπών μεθανίου όλων της χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η νέα έκθεση, της IATP (Institute of Agriculture and Trade Policy) με τίτλο “Emissions Impossible: Methane Edition“, με το Ίδρυμα Changing Markets αποκαλύπτει ότι 15 από τις μεγαλύτερες εταιρείες κρέατος και γαλακτοκομικών στον κόσμο εκπέμπουν περισσότερο μεθάνιο από χώρες όπως η Ρωσία, ο Καναδάς, η Αυστραλία ή η Γερμανία. Ο βαθμός στον οποίο μόνο αυτές οι 15 εταιρείες μολύνουν τον πλανήτη μας είναι συγκλονιστικός και οι εκπομπές των εταιρειών αυξάνονται. Το αποτύπωμα μεθανίου μιας χώρας περιλαμβάνει μεθάνιο από τρεις κύριους τομείς που εκπέμπουν μεθάνιο: τα ορυκτά καύσιμα, τα απόβλητα και τη γεωργία. Οι συνολικές εκπομπές μεθανίου από τις 15 εταιρείες είναι ίσες, για παράδειγμα, με το 83% των συνολικών εκπομπών μεθανίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η έκθεση ανέλυσε τις εκπομπές δέκα γιγάντων γαλακτοκομικών προϊόντων – Arla (Δανία), Dairy Farmers of America (ΗΠΑ), Danone (Γαλλία), Deutsche Milchkontor (Γερμανία), Fonterra (Νέα Ζηλανδία), FrieslandCampina (Ολλανδία), Lactalis (Γαλλία), Nestlé (Ελβετία), Saputo (Καναδάς) και Yili (Κίνα).

Επίσης ανέλυσε πέντε από τις μεγαλύτερες εταιρείες κρέατος – Danish Crown (Δανία), JBS (Βραζιλία), Marfrig (Βραζιλία), Tyson (ΗΠΑ) και WH Group (Κίνα).

Στην έκθεση για πρώτη φορά εκτιμώνται οι εκπομπές μεθανίου από πέντε από τις μεγαλύτερες εταιρείες παραγωγής κρέατος και δέκα από τις μεγαλύτερες εταιρείες γαλακτοκομικών προϊόντων. Οι συνδυασμένες εκπομπές μεθανίου τους είναι περίπου 12,8 εκατομμύρια τόνοι, που ισοδυναμεί με πάνω από το 80% του συνολικού αποτυπώματος μεθανίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι εκπομπές αυτών των εταιρειών αντιπροσωπεύουν περίπου το 3,4% του συνόλου των παγκόσμιων ανθρωπογενών εκπομπών μεθανίου και το 11,1% του παγκόσμιου μεθανίου που σχετίζεται με την κτηνοτροφία. Η έκθεση παρέχει επίσης τις τελευταίες εκτιμήσεις για τις συνολικές εκπομπές αερίων θερμοκηπίου (GHG) των ίδιων εταιρειών, οι οποίες ανέρχονται σε περίπου 734 εκατομμύρια τόνους CO 2ισοδύναμο – υψηλότερο από τις εκπομπές της Γερμανίας.

Σύμφωνα με την έκθεση:

  • οι εκπομπές μεθανίου της Marfrig ανταγωνίζονται εκείνες ολόκληρου του κτηνοτροφικού τομέα της Αυστραλίας, οι εκπομπές του Tyson είναι συγκρίσιμες με τις εκπομπές μεθανίου της Ρωσικής Ομοσπονδίας και οι Γαλακτοπαραγωγοί της Αμερικής ισοβαθμούν με το μεθάνιο κτηνοτροφίας του Ηνωμένου Βασιλείου.
  • Οι εκπομπές μεθανίου της JBS ξεπερνούν κατά πολύ όλες τις άλλες εταιρείες. Οι εκπομπές του μεθανίου υπερβαίνουν τις συνδυασμένες εκπομπές μεθανίου από τα ζώα της Γαλλίας, της Γερμανίας, του Καναδά και της Νέας Ζηλανδίας ή συγκρίνονται με το 55% του μεθανίου των ζώων των ΗΠΑ.
  • Οι συνολικές συνολικές εκπομπές GHG είναι επίσης σημαντικές, ελαφρώς υψηλότερες από τις εκπομπές της Γερμανίας. Εάν αυτές οι 15 εταιρείες αντιμετωπίζονταν ως χώρα, θα ήταν η δέκατη μεγαλύτερη χώρα εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στον κόσμο.  Οι συνολικές εκπομπές τους υπερβαίνουν επίσης αυτές των πετρελαϊκών εταιρειών όπως η ExxonMobil, η BP και η Shell.
  • Παρά τον τεράστιο αντίκτυπό τους στο κλίμα, η πλειονότητα των εταιρειών αποτυγχάνει να αναφέρει τις συνολικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου ούτε τις ειδικές εκπομπές μεθανίου. Εννέα στις 15 εταιρείες (60%) είτε δεν αναφέρουν τις εκπομπές τους είτε δεν αναφέρουν τις συνολικές εκπομπές τους στην αλυσίδα εφοδιασμού (πεδίο 3). Καμία από τις εταιρείες δεν ανέφερε τις εκπομπές μεθανίου στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Η ΙΑΤΡ καλεί τις κυβερνήσεις να θεσπίσουν ολοκληρωμένους κανόνες για τη ρύθμιση των εκπομπών των παγκόσμιων εταιρειών κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων και να υποστηρίξουν τους αγρότες σε μια δίκαιη μετάβαση από τη βιομηχανική γεωργία προς την αγροοικολογία. 

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Νέα αποκαλυπτικά ευρήματα μελέτης σχετικά με την επιβίωση του SARS-COV-2 σε τρόφιμα

Γιατί ο ιός επιβιώνει σε ζαμπόν και τυρί τσένταρ και όχι σε μήλα ελιές και σφολιάτες.

Διοξείδιο του τιτανίου: Η ΕΕ και ο ΕΦΕΤ ξεκαθάρισαν στο cibum τι ισχύει μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού δικαστηρίου

Τι έχουν να πουν εκπρόσωποι της βιομηχανίας τροφίμων, αλλά και εκπρόσωπος της ίδιας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη νέα σύγχυση που επέφερε η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου να αναιρέσει την κατάταξη του διοξειδίου του τιτανίου ως καρκινογόνου ουσίας;

Βιομηχανία τροφίμων: Ανεπαρκείς οι πρακτικές διαχείρισης νερού σύμφωνα με έκθεση

Οι περισσότερες εταιρείες τροφίμων έχουν αδύναμες ή καθόλου πρακτικές διαχείρισης νερού, σύμφωνα με έκθεση της Morningstar.
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα