Νέα επιστημονική έκθεση βάζει στο μικροσκόπιο τα εξωτικά είδη Acleris
Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) εξέδωσε μια επείγουσα τεχνική έκθεση, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για την πιθανή εισβολή μη ευρωπαϊκών ειδών του γένους Acleris. Αυτά τα έντομα, που αποτελούν μάστιγα για τα δάση της Βόρειας Αμερικής και της Ασίας, βρίσκονται πλέον στο στόχαστρο των ευρωπαϊκών αρχών φυτοϋγείας. Η έκθεση, η οποία συντάχθηκε μετά από αίτημα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αποτελεί τον «οδικό χάρτη» για την έγκαιρη ανίχνευση αυτών των καταστροφικών εχθρών, οι οποίοι έχουν την ικανότητα να απογυμνώνουν ολόκληρες δασικές εκτάσεις από το φύλλωμά τους σε ελάχιστο χρόνο.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Σοκαριστικό εύρημα: Μικροπλαστικά στον προστάτη και το σπέρμα όλων των υγιών ανδρών που εξετάστηκαν σε Πανεπιστημιακή Μελέτη
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ποια διατροφή προστατεύει το δέρμα και καθυστερεί τη γήρανση;
Η στρατηγική της EFSA εστιάζει στην πρόληψη, καθώς η παγκοσμιοποίηση του εμπορίου και η κλιματική αλλαγή δημιουργούν τις ιδανικές συνθήκες για τη μεταφορά και την επιβίωση τέτοιων εισβολικών ειδών. Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η είσοδος αυτών των εντόμων στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσε να προκαλέσει ανυπολόγιστες ζημιές στη βιοποικιλότητα και την οικονομία της ξυλείας. Για τον λόγο αυτό, έχουν αναπτυχθεί εξειδικευμένες «κάρτες επιτήρησης» που επιτρέπουν στους επιθεωρητές να αναγνωρίζουν τα συμπτώματα της προσβολής στα λιμάνια και τα σημεία εισόδου, πριν ο εχθρός καταφέρει να εξαπλωθεί στο φυσικό περιβάλλον.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ανακαλούνται πάνω από 80.000 κάψουλες καφέ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Εσείς γνωρίζετε από πού προέρχονται οι ελιές του ελαιολάδου που αγοράσατε;
Τα είδη Acleris που εξετάζονται στην έκθεση είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα λόγω του τρόπου με τον οποίο τρέφονται οι προνύμφες τους. Δημιουργούν προστατευτικά καταφύγια τυλίγοντας τα φύλλα των δέντρων με ιστούς, προκαλώντας εκτεταμένη αποφύλλωση. Αυτό δεν σκοτώνει απαραίτητα το δέντρο αμέσως, αλλά το εξασθενεί δραματικά, καθιστώντας το ευάλωτο σε άλλες ασθένειες και ακραία καιρικά φαινόμενα. Η EFSA υπογραμμίζει ότι η έλλειψη φυσικών εχθρών στην Ευρώπη σημαίνει ότι οι πληθυσμοί αυτών των εντόμων θα μπορούσαν να εκραγούν ανεξέλεγκτα αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα επιτήρησης.