Περισσότερες από 70 γυναίκες φέρονται να έχουν πέσει θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης σε φυτείες τσαγιού στην Κένυα που ανήκουν σε μεγάλες πολυεθνικές.
Το ντοκιμαντέρ του BBC Africa Eye και το Panorama εντρύφησαν στα «άδυτα» των φυτειών τσαγιού της Κένυας, οι οποίες παράγουν πρώτες ύλες για πολλά μεγάλα ονόματα στο τσάι, όπως η Lipton, η Tesco και η Unilever.
Αυτό που ανακάλυψαν είναι μια «κόλαση επί της γης» για τις γυναίκες εργαζόμενες των φυτειών, με περισσότερες από 70 να έχουν υπάρξει θύματα σεξουαλικής κακοποίησης από τους μάνατζέρ τους όλα αυτά τα χρόνια.
Αλλά το ακόμα πιο σοκαριστικό σε όλη την υπόθεση είναι πως τα στοιχεία αυτά δεν «εκπλήσσουν» τους ακτιβιστές. Σύμφωνα με ισχυρισμούς της Fiona Gooch, σύμβουλος πολιτικής στο Transform Trade, η Κένυα είναι ένα από τα κράτη με πολύ μεγάλη φτώχεια, έδαφος που βοηθά να ευδοκιμήσει η καταχρηστική συμπεριφορά των εργοδοτών προς τους εργαζομένους, οι οποίοι κάνουν τα πάντα για να διατηρήσουν ένα εισόδημα- είτε αυτό σημαίνει να σιωπήσουν. Το «αφιλόξενο», όπως χαρακτηρίστηκε από την Gooch, σύστημα δικαιοσύνης δεν ευνοεί την αναφορά εγκλημάτων εις βάρος των υπαλλήλων, με αποτέλεσμα η κακοποιητική τους στάση να διαιωνίζεται ανεμπόδιστα.
Επιπλέον, στοιχεία σεξουαλικής παρενόχλησης στην Κένυα δεν είναι πρωτοφανή. Αναφορές σε φάρμες στο Kericho της Κένυας υπάρχουν από το 2008, ενώ το 2011, έρευνα της Κένυας Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων διαπίστωσε αρκετές παραβιάσεις των εργασιακών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις τοπικές φυτείες τσαγιού.
Η Unilever, η οποία πούλησε την επιχείρησή της στην Κένυα το 2014, δήλωσε σοκαρισμένη από τα ευρήματα. Όσο της ανήκαν ακόμα οι φυτείες, είχε εισάγει ένα νέο πλαίσιο σεξουαλικής παρενόχλησης και σύστημα αναφοράς στο χώρο εργασίας για να ενθαρρύνει τους εργαζομένους να μιλάνε για περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης.
Η Freedom United, εκστρατεία που μάχεται υπέρ των καλύτερων συνθηκών εργασίας και κατά της «μοντέρνας σκλαβιάς» προέτρεψε τις επωνυμίες τσαγιού να δημοσιεύσουν τα ονόματα των κτημάτων και των εργοστασίων τσαγιού από τα οποία αγόρασαν, μαζί με μια διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για να υποβάλουν καταγγελίες για να διευκολύνουν τους εργαζομένους που αντιμετωπίζουν οποιοδήποτε είδος κακοποίησης να μιλήσουν, αναφέρει ο ιστότοπος The Grocer. Με αυτό τον τρόπο, οι εργαζόμενοι θα μπορούν να διευκολύνονται στο να κάνουν καταγγελία, επικοινωνώντας με τα κεντρικά της εκάστοτε επωνυμίας.
Ωστόσο, για σούπερ μάρκετ και προμηθευτές του Ηνωμένου Βασιλείου αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που κατηγορούνται για αμελή στάση αναφορικά με τις κακόβουλες εργασιακές πρακτικές σε «χώρες υψηλού κινδύνου», συμπεριλαμβανομένης της –μισθολογικής εκμετάλλευσης και σεξουαλικής κακοποίησης. Σύμφωνα με τη The Grocer, τον περασμένο Δεκέμβριο, η Tesco μηνύθηκε από μια ομάδα εργαζομένων σε εργοστάσιο της Ταϊλάνδης για τις φρικτές συνθήκες εργασίας που υπέμεναν κατά την κατασκευή ρούχων για λογαριασμό της βρετανικής αλυσίδας.