Τετάρτη, 11 Δεκεμβρίου, 2024
15.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ποια ψάρια έχουν χαμηλά επίπεδα τοξικού υδραργύρου

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΠοια ψάρια έχουν χαμηλά επίπεδα τοξικού υδραργύρου
spot_img

Μελέτη αποκαλύπτει τα είδη ψαριών στη Θάλασσα της Μεσογείου με χαμηλές/ασφαλείς συγκεντρώσεις υδραργύρου.

Η Μεσόγειος Θάλασσα προμηθεύει ψάρια σε περισσότερους από 480 εκατομμύρια ανθρώπους. Στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συνορεύουν με τη Μεσόγειο, καταναλώνονται περίπου 12,5 εκατομμύρια τόνοι ψαριών και θαλασσινών κάθε χρόνο. Η κατά κεφαλήν κατανάλωση είναι περίπου 25 κιλά ετησίως. Όμως πολυάριθμες μελέτες, που έχουν γίνει στο παρελθόν έχουν αναφέρει υψηλά επίπεδα υδραργύρου σε ψάρια που αγοράζονται από τοπικές αγορές σε χώρες της Μεσογείου.

Ο υδράργυρος είναι ένα ευρέως διαδεδομένο τοξικό στοιχείο που μπορεί να βλάψει τα νεφρά, τους πνεύμονες, το καρδιαγγειακό και το νευρικό σύστημα. Τα άτομα που πρέπει να ενδιαφέρονται περισσότερο για τον υδράργυρο στα ψάρια είναι οι έγκυες γυναίκες και τα μικρά παιδιά. Τα ψάρια με υψηλά επίπεδα υδραργύρου μπορούν να βλάψουν τα αγέννητα μωρά και τα αναπτυσσόμενα παιδιά. Επομένως, η κατανάλωση ψαριών με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδράργυρο μπορεί να είναι ευεργετική για τις έγκυες γυναίκες, τις θηλάζουσες μητέρες, τις γυναίκες που μπορεί να μείνουν έγκυες και τα παιδιά.

 Ισπανοί επιστήμονες ανακάλυψαν ότι από 58 είδη ψαριών και θαλασσινών που πωλούνται σε τοπικές αγορές στην Ισπανία, την Ιταλία και τη Γαλλία, μόλις 13 παρουσίασαν συγκεντρώσεις υδραργύρου που η Ευρωπαϊκή Ένωση θεωρεί ασφαλείς.

 Η μελέτη, που διεξήχθη από επιστήμονες από το ισπανικό Ινστιτούτο Περιβαλλοντικής Αξιολόγησης και Έρευνας Υδάτων (IDAEA-CSIC), ανέλυσε 1.345 δείγματα ψαριών που αλιεύτηκαν στα ανοικτά των ακτών της Μεσογείου και προορίζονταν για ανθρώπινη κατανάλωση. Τα ψάρια εκτροφής δεν ελήφθησαν υπόψη. Η παρούσα εργασία περιγράφει τα είδη στα οποία οι συγκεντρώσεις υδραργύρου βρέθηκαν κάτω από τις τιμές της ΕΕ που συνιστώνται για ανθρώπινη κατανάλωση σε όλα τα δείγματα που αναλύθηκαν.

Τα είδη με τα χαμηλότερα επίπεδα υδραργύρου ήταν οι σαρδέλες, ο γαύρος και η σαλέμα. Άλλα ψάρια και θαλάσσια πλάσματα με χαμηλά επίπεδα υδραργύρου ήταν το κοινό καλαμάρι, η βαμμένη χτένα, το ριγέ μπαρμπούνι, η μαρίδα και δύο είδη τσιπούρας. Κανένα είδος οστρακοειδών δεν πληρούσε το όριο της ΕΕ για ασφαλή επίπεδα υδραργύρου.

Πιο συγκεκριμένα τα δεκατρία είδη που βρέθηκε ότι δεν ξεπερνούν το μέγιστο επιτρεπτό όριο υδραργύρου σε οποιοδήποτε δείγμα που αναλύθηκε ήταν: Οι σαρδέλες ( Sardina pilchardus ), οι γαύροι ( Engraulis encrasicolus ), το προσφυγάκι ( Micromesistius poutassou ), το picarel ( Spicara smaris – μαρίδα ), η τσιπούρα μαύρης κηλίδας ( Pagellus bogaraveo ), η τσιπούρα ( nofishvaartyaur ), το ριγέ μπαρμπούνι ( Mullus surmuletus ), πέρκα( Serranus scriba ), σκιός  ( Sciaena umbra ), σαλέμα ( Sarpa salpa ), καλαμάρι ( Loligo vulgaris ) και κοινό δελφίνι ( Coryphaena hippurus). 

Η πιθανή ανθρώπινη κατανάλωση αυτών των ειδών ως μοναδική πηγή ψαριών θα συνεπαγόταν εκτιμώμενες εβδομαδιαίες προσλήψεις που αντιπροσωπεύουν μεταξύ 49% και 70% της συνιστώμενης προσωρινής ανεκτής εβδομαδιαίας πρόσληψης μεθυλυδραργύρου στη χειρότερη περίπτωση.

Οι ερευνητές καταλήγουν στο συμπέρασμα πως η κατανάλωση αυτών των ειδών μεσογειακών ψαριών ελαχιστοποιεί την πρόσληψη υδραργύρου, ενώ είναι ευεργετική λόγω των ακόρεστων λιπαρών οξέων που διατίθενται σε αυτή την πηγή τροφής. 

Για να διαβάσετε ολόκληρη τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

LIDL: Ελληνίδα μητέρα κινείται νομικά κατά του σουπερμάρκετ για τα επικίνδυνα γλυκά

Όλα τα επηρεαζόμενα προϊόντα έχουν αφαιρεθεί από το κατάστημα και προτρέπουμε όλους τους πελάτες που αγόρασαν το προϊόν να μην το καταναλώσουν, είπε η εταιρεία αλλά με καθυστέρηση

Σουπερμάρκετ: Ράφια γεμάτα με υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα με χρωστικές, γαλακτωματοποιητές, τεχνητές γεύσεις και πρόσθετα – Μελέτη

Στα σουπερμάρκετ τα περισσότερα τρόφιμα με πρόσθετα - Περισσότερες από τις μισές θερμίδες που καταναλώνονται στο σπίτι, προέρχονται από υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο