Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου, 2024
23.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ποια συστατικά μαγειρικής κινδυνεύουν λόγω της κλιματικής αλλαγής

ΑρχικήΝέαΠεριβάλλον / ΒιωσιμότηταΠοια συστατικά μαγειρικής κινδυνεύουν λόγω της κλιματικής αλλαγής
spot_img

Καθώς οι παγκόσμιες θερμοκρασίες μεταβάλλονται και τα καιρικά φαινόμενα καταστρέφουν τη γεωργική γη, ορισμένα συστατικά και καλλιέργειες κινδυνεύουν.

Η κλιματική αλλαγή θεωρείται γενικά ότι έχει αρνητικό αντίκτυπο τόσο στην επισιτιστική ασφάλεια, ιδίως στις αναπτυσσόμενες χώρες, όσο και στην ασφάλεια των τροφίμων. Στην Ευρώπη, η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) έχει αναγνωρίσει την κλιματική αλλαγή ως παράγοντα (δηλαδή, νέο ή υφιστάμενο παράγοντα κινδύνου που μεταβάλλεται ως προς τη φύση ή το μέγεθος) για αναδυόμενους κινδύνους ασφάλειας στα τρόφιμα και τις ζωοτροφές μεσοπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα.

Οι αναδυόμενοι κίνδυνοι μπορεί να οδηγήσουν σε οικονομικές απώλειες για τους γεωργούς και να απειλήσουν την ασφάλεια των τροφίμων, καθώς οι περιοχές αντιμετωπίζουν νέες απειλές που προηγουμένως δεν υπήρχαν στο περιβάλλον τους.

Αγαθά όπως ο καφές, το κακάο και το ελαιόλαδο αντιμετώπισαν τους τελευταίους μήνες προβλήματα με την αλυσίδα εφοδιασμού που έλαβαν μεγάλη δημοσιότητα. Ορισμένες εταιρείες έχουν φτάσει στο σημείο να αντικαταστήσουν τα συστατικά που παραδοσιακά περιλαμβάνονταν στα προϊόντα με τη βοήθεια της τεχνολογίας.

Παραθέτουμε τη λίστα με τα συστατικά μαγειρικής που κινδυνεύουν περισσότερο λόγω της κλιματικής αλλαγής:

  • Kόμμι χαρουπιού

Γνωστό και ως κόμμι υδατανθράκων, αυτό το συστατικό είναι ένα φυσικό, φυτικής προέλευσης υδροκολλοειδές που εξάγεται από τους σπόρους του χαρουπιού. Χρησιμοποιείται συχνά ως πυκνωτικό μέσο σε προϊόντα όπως το τυρί κρέμα και το παγωτό. Με το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής του να λαμβάνει χώρα στην περιοχή της Μεσογείου, το συστατικό αντιμετωπίζει απειλές εφοδιασμού καθώς γίνεται σημαντικά θερμότερο και η περιοχή έχει ως εκ τούτου αντιμετωπίσει ασταθείς καιρικές μεταβολές.

  • Λεβάντα

Αυτό το φυτό αυξάνει τη δημοτικότητά του λόγω της μοναδικής του γεύσης και των πλεονεκτημάτων ευεξίας του. Το συστατικό χρησιμοποιείται συνήθως για την προσθήκη γεύσης σε ποτά και αρτοσκευάσματα. Όμως τα θερμότερα καλοκαίρια έχουν με τη σειρά τους αυξήσει τον πληθυσμό εντόμων όπως τα Cixiidae, ένα είδος μίνι φυλλορύχων που σχετίζονται με το τζιτζίκι, τα οποία με τη σειρά τους κατέστρεψαν την καλλιέργεια.

  • Βανίλια

Το μεγαλύτερο μέρος της παγκόσμιας προσφοράς βανίλιας προερχόταν πάντα από τη Μαδαγασκάρη, όπου επίσης ο κυκλώνας Gamane πλημμύρισε τα χωράφια και απογύμνωσε τους λοβούς βανίλιας από τα αμπέλια τους νωρίτερα φέτος, προκαλώντας ανησυχία για επικείμενη έλλειψη.

  • Φρούτα και λαχανικά

Ένα άλλο ζήτημα που δεν λαμβάνει αρκετή προσοχή, είναι ότι οι καλλιέργειες φρούτων και λαχανικών φαίνονται ίδιες με αυτές που υπήρχαν πριν από χρόνια, αλλά δεν είναι τόσο πυκνές διατροφικά.

Στόχος πλέον είναι η παραγωγή φυτών, φρούτων και λαχανικών με διαφορετικό τρόπο ώστε να διατηρηθούν τα οφέλη για την υγεία που βρίσκονται στα προϊόντα και να προστεθούν στη συνέχεια σε ορισμένα προϊόντα.

Αυτό περιλαμβάνει ουσιαστικά την “εξαπάτηση” φυτών όπως το μπρόκολο και τα βατόμουρα, για παράδειγμα, ώστε να νομίζουν ότι αναπτύσσονται στο έδαφος, και αυτό δίνει στους παραγωγούς τον έλεγχο καταστάσεων όπως η βροχόπτωση, η θερμοκρασία και άλλοι ασταθείς παράγοντες του περιβάλλοντος.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ο Ευρωπαϊκός συναγερμός για τα δηλητηριώδη πατατάκια

Αναφορά στην έκθεση του ευρωπαϊκού ACN για τα δηλητηριώδη πατατάκια που έχουν διανεμηθεί σε 23 χώρες.

Προσοχή: Ο ΕΦΕΤ ανακάλεσε σήμερα από την ελληνική αγορά μολυσμένο ισπανικό κρέας

Μετά από εργαστηριακές αναλύσεις εντοπίστηκε ο παθογόνος μικροοργανισμός σαλμονέλα.

Σουβλάκια: Πόσο επιβλαβής είναι η κατανάλωση καμένου κρέατος και τι μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τον κίνδυνο

Πώς μπορεί να μειωθεί η πιθανότητα σχηματισμού επιβλαβών ενώσεων από το ψήσιμο του κρέατος.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο