Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
13.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ποια τρόφιμα έχουν τα περισσότερα χημικά (PFAS) – Νέα επιστημονική μελέτη

ΑρχικήΝέαΠοια τρόφιμα έχουν τα περισσότερα χημικά (PFAS) - Νέα επιστημονική μελέτη
spot_img

Τα στοιχεία νέας έρευνας πάνω στα τρόφιμα με τα υψηλότερα επίπεδα PFAS.

Νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Science of The Total Environment, με στόχο τον εντοπισμό των τροφίμων που περιέχουν υψηλότερα επίπεδα PFAS διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που τρώνε περισσότερο λευκό ρύζι, καφέ, αυγά και θαλασσινά συνήθως παρουσίαζαν περισσότερες τοξικές χημικές ουσίες στο πλάσμα και το μητρικό γάλα τους.

Η μελέτη έλεγξε δείγματα από 3.000 έγκυες μητέρες και είναι από τις πρώτες έρευνες που δείχνουν ότι ο καφές και το λευκό ρύζι μπορεί να είναι μολυσμένα σε υψηλότερα ποσοστά από άλλα τρόφιμα. Εντόπισε επίσης συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης κόκκινου κρέατος και των επιπέδων PFOS, μιας από τις πιο κοινές και επικίνδυνες ενώσεις PFAS.

Οι συγγραφείς δήλωσαν ότι τα ευρήματα αναδεικνύουν την πανταχού παρούσα παρουσία των χημικών ουσιών και τους πολλούς τρόπους με τους οποίους μπορούν να καταλήξουν στα τρόφιμα.

«Τα αποτελέσματα δείχνουν σίγουρα την ανάγκη για περιβαλλοντική διαχείριση και τη διατήρηση των PFAS εκτός του περιβάλλοντος και της τροφικής αλυσίδας», δήλωσε η Megan Romano, ερευνήτρια στο Dartmouth και επικεφαλής συγγραφέας. «Τώρα βρισκόμαστε σε μια κατάσταση όπου βρίσκονται παντού και θα παραμείνουν, ακόμη και αν κάνουμε επιθετική αποκατάσταση».

Τα PFAS είναι μια κατηγορία περίπου 16.000 ενώσεων που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή προϊόντων που αντιστέκονται στο νερό, τους λεκέδες και τη θερμότητα. Ονομάζονται “για πάντα χημικά” επειδή δεν διασπώνται φυσικά και έχει διαπιστωθεί ότι συσσωρεύονται στον άνθρωπο. Οι χημικές ουσίες συνδέονται με καρκίνο, γενετικές ανωμαλίες, ηπατικές παθήσεις, θυρεοειδοπάθειες, πτώση του αριθμού των σπερματοζωαρίων και μια σειρά άλλων σοβαρών προβλημάτων υγείας.

Αν και οι ρυθμιστικές αρχές έχουν επικεντρωθεί στον περιορισμό της ρύπανσης στο νερό, τα τρόφιμα θεωρείται ότι είναι η πιο κοινή οδός έκθεσης. Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ, ωστόσο, έχει δεχτεί επικρίσεις για την αποτυχία, όπως λένε ορισμένοι, να προστατεύσει τον εφοδιασμό τροφίμων της χώρας. Μεταξύ άλλων αντιπαραθέσεων, άλλαξε τις μεθόδους δοκιμών της για να φαίνεται ότι τα τρόφιμα που ελέγχει δεν περιέχουν PFAS, ενώ στην πραγματικότητα περιέχουν επίπεδα που πολλοί υποστηρικτές λένε ότι είναι ανησυχητικά.

Τα PFAS μπορούν να καταλήξουν να μολύνουν τα τρόφιμα μέσω διαφόρων οδών. Στο ρύζι, οι ερευνητές υποψιάζονται ότι προέρχονται από μολυσμένο έδαφος ή γεωργικό νερό. Τα αντικολλητικά μαγειρικά σκεύη περιέχουν επίσης συχνά τις χημικές ουσίες, ή μπορεί να βρίσκονται στο νερό που χρησιμοποιείται για το μαγείρεμα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν υψηλότερα επίπεδα PFAS που σχετίζονται με αυγά από κοτόπουλα αυλής, γεγονός που σύμφωνα με την Romano μπορεί να οφείλεται στο ότι τα πτηνά τρέφονται συχνότερα με υπολείμματα φαγητού. Η ιλύς λυμάτων, η οποία χρησιμοποιείται ως φθηνή εναλλακτική λύση για λίπασμα, μπορεί επίσης να μολύνει το έδαφος από το οποίο τρέφονται τα κοτόπουλα και έχει βρεθεί ότι μολύνει το βόειο κρέας. Οι χημικές ουσίες θα μπορούσαν επίσης να βρίσκονται στην τροφή των πτηνών.

Στον καφέ, οι ερευνητές υποψιάζονται ότι οι κόκκοι, το νερό που χρησιμοποιείται για την παρασκευή ή το έδαφος μπορεί να έχουν μολυνθεί. Προηγούμενες έρευνες έχουν επίσης διαπιστώσει ότι τα φίλτρα καφέ έχουν υποστεί επεξεργασία με PFAS, ενώ τα χάρτινα ποτήρια ή άλλες συσκευασίες τροφίμων περιέχουν επίσης συνήθως τις χημικές ουσίες.

Τα θαλασσινά, εν τω μεταξύ, έχουν βρεθεί τακτικά μολυσμένα με PFAS, επειδή η ρύπανση των υδάτων είναι τόσο διαδεδομένη.

Οι υποστηρικτές της δημόσιας υγείας λένε ότι η απαγόρευση των χημικών ουσιών, εκτός από τις βασικές χρήσεις, είναι ο μόνος τρόπος για να αρχίσει η ευρεία αντιμετώπιση του προβλήματος. Η Romano δήλωσε ότι η έρευνα διαπίστωσε ότι οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε φρούτα, δημητριακά ολικής αλέσεως και υψηλότερες διαιτητικές ίνες συνδέονται με χαμηλότερα επίπεδα ορισμένων PFAS, ενώ η κατανάλωση ποικίλης διατροφής, ώστε να μην αποτελεί μία πηγή πρωτεΐνης πολύ μεγάλο ποσοστό της πρόσληψης, είναι ευεργετική.

«Αυτό σας βοηθά όχι μόνο να μειώσετε την έκθεσή σας σε PFAS αλλά και σε άλλους μολυσματικούς παράγοντες που μπορεί να αναμένουμε ότι υπάρχουν στα τρόφιμα», δήλωσε η Romano.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πόσο επικίνδυνα είναι τα γαριδάκια και τα σνακ καλαμποκιού – Εργαστηριακή ανάλυση

Γαριδάκια και σνακ καλαμποκιού: Τα μισά περιέχουν τοξικές και καρκινογόνες ουσίες.

Τα φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν εκατομμύρια μικροπλαστικά στο τσάι σας – Νέα επιστημονικά ευρήματα

Τα εμπορικά φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν δισεκατομμύρια μικροπλαστικά, που εισέρχονται στα ανθρώπινα εντερικά κύτταρα.

Η φωτεινή πλευρά του κουρκουμά

Ώρα να αναδειχθούν τα πλεονεκτήματα του υποτιμημένου αυτού μπαχαρικού.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο