Κυριακή, 4 Ιουνίου, 2023
20.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ποια τρόφιμα είναι πιθανότερο να μολυνθούν σύμφωνα με ανασκόπηση της Consumer Reports

ΑρχικήΝέαΠοια τρόφιμα είναι πιθανότερο να μολυνθούν σύμφωνα με ανασκόπηση της Consumer Reports
spot_img

Τα 10 συχνότερα μολυσμένα τρόφιμα στις ΗΠΑ, όπως αναφέρονται σε έκθεση της Consumer Reports.

Κατάλογο με τα πιο επικίνδυνα τρόφιμα για τους καταναλωτές δημοσίευσε η Consumer Reports.

Ο οργανισμός για τα δικαιώματα του καταναλωτή κυκλοφόρησε πρόσφατα μια νέα ανάλυση, η οποία βασίστηκε σε δεδομένα από το 2017 έως το 2022, τα οποία περιλάμβαναν προϊόντα που είχαν ανακληθεί για λόγους εκτός από αλλεργιογόνα.

Όπως αναφέρει το  Food Safety News, που παραθέτει και τα αποτελέσματα της έκθεσης οι ανακλήσεις ταξινομήθηκαν με βάση τον αριθμό των ανθρώπων που πέθαναν ή αρρώστησαν, καθώς και πόσες φορές ανακλήθηκε ένα τρόφιμο.

Στις 10 τροφές ανήκουν τα φυλλώδη λαχανικά, το τυρί και κρέας, ο μοσχαρίσιος κιμάς, τα κρεμμύδια, η γαλοπούλα, το κοτόπουλο, η παπάγια, τα ροδάκινα, το πεπόνι και το αλεύρι.

Ο οργανισμός σημειώνει πως η έκθεσή του δεν έχει σκοπό οι καταναλωτές να αποφύγουν τελείως αυτά τα τρόφιμα, αλλά τη σημασία του να ακολουθούνται οι βέλτιστες πρακτικές ασφάλειας τροφίμων προκειμένου να παραμένουν αυτά ασφαλή για κατανάλωση.

Τονίζεται επίσης πως η κυβέρνηση και οι αρχές ασφάλειας τροφίμων πρέπει να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου για τους καταναλωτές, ασκώντας μεγαλύτερη εποπτεία, τόσο στις εγκαταστάσεις, όσο και στις δομές πρωτογενούς παραγωγής, στα αγροκτήματα και την παραγωγή ζωοτροφών.

Μέχρι στιγμής, είναι ιδιαίτερα θετικό ότι ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ, FDA, σημείωσε πρόοδο στον κανόνα ιχνηλασιμότητας τροφίμων που απαιτεί από τους παραγωγούς τροφίμων, τους μεταποιητές, τους συσκευαστές, τους διανομείς, τα παντοπωλεία και ορισμένα εστιατόρια να σχεδιάσουν σχέδια ιχνηλασιμότητας, ώστε να μπορούν να παρακολουθούν από πού προέρχονται και πού πηγαίνουν τα τρόφιμα. Ο κανόνας τίθεται σε ισχύ στις 20 Ιανουαρίου 2026, αναφέρει το Food Safety News.

Ας δούμε αναλυτικά πώς η έκθεση της Consumer Reports κατέληξε στο καθένα από αυτά τα τρόφιμα.

Φυλλώδη λαχανικά

 Τα προϊόντα που έχουν ανακληθεί περιλαμβάνουν μαρούλι και συσκευασμένες σε πλαστική σακούλα σαλάτες, οι οποίες ήταν κατά βάση μολυσμένες  με E. Coli και Listeria.

Σε αυτού του είδους τα προϊόντα οι μολύνσεις είναι σχεδόν αναπόφευκτες, εξαιτίας του ότι καταναλώνονται ωμά και συγκεντρώνουν υγρασία.

 Οι Consumer Reports διαπίστωσαν ότι τα φυλλώδη πράσινα λαχανικά προκάλεσαν τους περισσότερους θανάτους και ήταν το δεύτερο μεγαλύτερο ανακληθέν προϊόν. Συνολικά, υπήρξαν 50 κρούσματα 11 θάνατοι και 614 ασθένειες που αποδίδονται σε φυλλώδη λαχανικά.

Τυριά και αλλαντικά

Λουκάνικο, σαλάμι, ζαμπόν, τυριά σε φέτες και μαλακά τυριά, συμπεριλαμβανομένων των brie και queso fresco ήταν τα περισσότερο ανακληθέντα, συνήθως μολυσμένα με Listeria, μιας και το βακτήριο επιβιώνει ακόμα και σε χαμηλές θερμοκρασίες.

Να σημειωθεί πως η Listeria είναι από τα πιο συχνά εμφανιζόμενα παθογόνα και 9 στους 10 ανθρώπους που μολύνονται με αυτήν χρειάζονται νοσηλεία.

 Ο εξοπλισμός που χρησιμοποιείται για τον τεμαχισμό αλλαντικών και τυριών είναι δύσκολο να καθαριστεί και μπορεί να μολύνει μεγάλες ποσότητες τροφίμων με πολύ μικρές ποσότητες βακτηρίων.

Τα τυριά και τα αλλαντικά προκάλεσαν 7 θανάτους και 409 ασθένειες.

Μοσχαρίσιος Κιμάς

Ο μοσχαρίσιος κιμάς ενοχοποιείται συχνά για τροφιμογενείς ασθένειες, μιας και ακόμα και ένα κομμάτι μπορεί να μολύνει τάχιστα και τα υπόλοιπα. Οι κύριες περιπτώσεις αφορούσαν  Salmonella και E. Coli.

Ο μοσχαρίσιος κιμάς προκάλεσε δύο κρούσματα και 643 ασθένειες. Για να ελαχιστοποιηθεί η πιθανότητα μόλυνσης στο σπίτι,  βεβαιωθείτε ότι ο κιμάς μαγειρεύεται σε εσωτερική θερμοκρασία 70 βαθμών Κελσίου.

Κρεμμύδια

Σύμφωνα με την Consumer Reports, τα κρεμμύδια ήταν μια μεγάλη έκπληξη, η οποία οφείλεται κυρίως σε 2 πολύ μεγάλες ανακλήσεις κόκκινων, λευκών και κίτρινων κρεμμυδιών λόγω σαλμονέλας το 2020 και το 2021.

 Μαζί οι δύο ανακλήσεις συνδέθηκαν με 2.167 ασθενείς και 427 κρούσματα. Έρευνα του FDA διαπίστωσε ότι το μολυσμένο νερό άρδευσης ήταν η πιο πιθανή αιτία του προβλήματος.

Κοτόπουλο και Γαλοπούλα

Δεν προκαλεί εντύπωση πως, όπως και γενικότερα στα πουλερικά, έτσι και στη γαλοπούλα και το κοτόπουλο η κύρια αιτία μόλυνσης ήταν η σαλμονέλα.

Συγκεκριμένα, οι ανακλήσεις γαλοπούλας στις ΗΠΑ προκάλεσαν 398 ασθένειες ενώ του κοτόπουλου 190. Ο κιμάς από τα πουλερικά ενέχει τον ίδιο κίνδυνο μόλυνσης Η σαλμονέλα μπορεί να περάσει στο κρέας είτε κατά τη θανάτωση είτε από τις βρώμικες συνθήκες εκτροφής, αλλά μπορεί και να περάσει στα υπόλοιπα τρόφιμα κατά το μαγείρεμα.

Συνιστάται να μαγειρεύετε το κοτόπουλο ή τη γαλοπούλα σας έως ότου φτάσουν την εσωτερική θερμοκρασία των 75 βαθμών Κελσίου, αλλά και να μην τα πλένετε πριν το μαγείρεμα.

Παπάγια, ροδάκινα και πεπόνια

 Τα προϊόντα που ανακλήθηκαν περιελάμβαναν ολόκληρα πεπόνια, παπάγια και ροδάκινα, αλλά και προκομμένο πεπόνι.

Η παπάγια προκάλεσε 2 θανάτους και 332 ασθένειες, τα ροδάκινα ευθύνονται 101 ασθένειες και κανένα θάνατο, ενώ το πεπόνι 302 ασθένειες και επίσης κανέναν θάνατο.

Η σαλμονέλα ήταν το παθογόνο πίσω από όλα τα κρούσματα και τις ανακλήσεις για αυτά τα φρούτα. Η Consumer Reports αναφέρει ότι μια πιθανή οδός μόλυνσης για τα ροδάκινα είναι οι ζωοτροφές και η σκόνη που παράγουν, ενώ τα πεπόνια φέρονται να  μολύνθηκαν στη διαδικασία κοπής με μολυσμένα εργαλεία. Για την παπάγια, ο κίνδυνος φαίνεται να είναι πιο σοβαρός όταν εισάγονταν από το Μεξικό.

Η Consumer Reports συμβουλεύει τους καταναλωτές να μην αγοράζουν προκομμένα φρούτα και λαχανικά και όταν το κάνουν να αποφεύγουν τα μαυρισμένα ή κατεστραμμένα κομμάτια.  

Αλεύρι

Όσον αφορά στο αλεύρι, πιο επικίνδυνα είναι το ωμό και το κουρκούτι, ενώ τα βακτήρια σαλμονέλα και E. Coli  ήταν πιθανότερο να ενοχοποιούνται για τις μολύνσεις.

Από κάποιο προϊόν αλευριού έχουν αρρωστήσει 44 άτομα, μη συμπεριλαμβανομένης της νέας εστίας λοιμώξεων από σαλμονέλα που μόλις αναφέρθηκε από τον FDA με 12 άτομα μολυσμένα.

Το σιτάρι μπορεί να μολυνθεί από διάφορα πράγματα στα χωράφια και η μόλυνση να εξαπλωθεί σε μεγάλες ποσότητες αλεύρου μέσω της διαδικασίας άλεσης.

 Οι καταναλωτές δεν πρέπει να αφήνουν τα παιδιά να τρώνε ή να παίζουν με ωμό αλεύρι και κανείς δεν πρέπει να τρώει έστω και μικρές μερίδες ωμής ζύμης.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Σκάνδαλο: Εταιρείες κολοσσοί γνώριζαν αλλά απέκρυπταν τους κινδύνους από τα PFAS!

Devil they Knew: Συγκάλυψη εδώ και πολλές δεκαετίες των κινδύνων των PFAS από τις εταιρείες παραγωγής αποκαλύπτει έρευνα.

Προσοχή: Μικροπλαστικά στα τρόφιμα από τις σανίδες κοπής!

Επιστημονική μελέτη προσδιορίζει τις πλαστικές σανίδες κοπής ως μια ουσιαστική πηγή μικροπλαστικών στα τρόφιμα, η οποία απαιτεί προσοχή.

Junk food και Junk news: Ο συνδυασμός που… “σκοτώνει”!

Η κοινή βάση μεταξύ junk food και junk news και η ανάγκη να υιοθετηθεί μια κουλτούρα info-fitness και μια παιδεία ενημέρωσης, σύμφωνα με την ειδικό Vanessa Otero.
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα