Τι έδειξαν τα αποτελέσματα της μελέτης του Πανεπιστημίου Cornell
Μια νέα μελέτη που διεξήχθη από ιολόγους του Πανεπιστημίου Cornell, ερευνητές της επιστήμης τροφίμων και μικροβιολόγους γαλακτοκομικών προϊόντων, υπογραμμίζει «τους πιθανούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία από την κατανάλωση νωπού τυριού γάλακτος» σε σχέση με τον ιό H5N1, γνωστό και ως υψηλής παθογονικότητας γρίπη των πτηνών (HPAI). Η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), η οποία βοήθησε στη χρηματοδότηση της έρευνας, δημοσίευσε επίσης μια έκθεση για τη μελέτη.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Πώς πέθανε άστεγος σε εστιατόριο της Αθήνας, ερευνούν οι Αρχές – Συνελήφθησαν οι δύο εργαζόμενοι και ο ιδιοκτήτης
Επειδή ο ιός της γρίπης των πτηνών «έχει αποδειχθεί ότι επιμένει» στο νωπό γάλα για τουλάχιστον οκτώ εβδομάδες, οι ερευνητές εξέτασαν τη σταθερότητά του χρησιμοποιώντας ένα μοντέλο που χρησιμοποιείται σε τυρί από νωπό γάλα και «στο εμπορικό τυρί από νωπό γάλα», τσένταρ, «που παράγεται κατά λάθος με φυσικά μολυσμένο νωπό γάλα». Τα δείγματα τυριών του εμπορίου υποβλήθηκαν στο εργαστήριο της ερευνητικής ομάδας για έλεγχο.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ψωμί με σκόνη εντόμων στην ΕΕ – Ευρωπαίοι αρτοποιοί απαντούν
Αν και υπάρχει ομοσπονδιακός κανονισμός που απαιτεί τα τυριά που παρασκευάζονται από νωπό γάλα να ωριμάζουν για τουλάχιστον 60 ημέρες για να «αδρανοποιήσουν τα βακτηριακά παθογόνα», τα αποτελέσματα της μελέτης επιβεβαίωσαν ότι ο ιός έδειξε «αξιοσημείωτη σταθερότητα» κατά τη διαδικασία παρασκευής τυριού. Ωστόσο, η εκτέλεση υποπαστερίωσης του νωπού γάλακτος (σε θερμοκρασίες 130 βαθμούς Φαρενάιτ και άνω) «αδρανοποίησε» τον ιό μέσα σε 15 λεπτά, κάτι που οι ερευνητές επεσήμαναν ως εναλλακτικό μέτρο ασφαλείας.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Σοβαρός κίνδυνος από αναψυκτικά Coca-Cola: Μαζική ανάκληση
Το νωπό γάλα είναι ένα από τα πιο επικίνδυνα τρόφιμα στον κόσμο, που ευθύνεται για σχεδόν τρεις φορές περισσότερες νοσηλείες από οποιαδήποτε άλλη πηγή τροφιμογενούς ασθένειας σύμφωνα με το IFT.
Πολλές κρατικές αρχές ασφάλειας τροφίμων προειδοποιούν με επίσημες ανακοινώσεις, πως μόνο το παστεριωμένο γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα από παστεριωμένο γάλα, είναι ασφαλή για κατανάλωση, επειδή η διαδικασία θέρμανσης σκοτώνει παθογόνους παράγοντες, που μπορεί να προκαλέσουν ασθένειες.
Το νωπό γάλα και τα προϊόντα που παράγονται από νωπό γάλα διατίθενται στην αγορά χωρίς προηγούμενη θερμική επεξεργασία και είναι πολύ ευαίσθητα σε πιθανή μόλυνση της πρώτης ύλης από παθογόνα βακτήρια. Μάλιστα, παρά τις προφυλάξεις που λαμβάνουν οι επαγγελματίες, η μόλυνση των μαστών ή ένα περιστατικό κατά το άρμεγμα μπορεί να οδηγήσει σε μόλυνση του γάλακτος από παθογόνα βακτήρια, φυσικά παρόντα στο πεπτικό σύστημα των μηρυκαστικών, όπως Salmonella, Listeria, Escherichia coli, κ.λπ.). Ενώ αυτές οι μολύνσεις μπορεί να έχουν μικρό αντίκτυπο σε υγιείς ενήλικες, μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα ή ακόμη και να οδηγήσουν σε θάνατο σε ευαίσθητα άτομα.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Επικίνδυνες τοξίνες σε βρεφικές τροφές – Αυτές είναι οι μάρκες που πρέπει να αποφύγετε
Ποια ελληνικά τυριά παρασκευάζονται από νωπό γάλα
Όπως έχει γράψει στο cibum, o Γιώργος Μορφονιός, Γεωπόνος – Επιστήμονας Τροφίμων, MSc Συστήματα διαχείρισης ποιότητας & διασφάλισης υγιεινής τροφίμων, senior consultant AG ADVENT AE, βάσει του άρθρου 83 του κώδικα τροφίμων και ποτών, νωπό (απαστερίωτο) γάλα μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη παρασκευή τυριών από γάλα, με ωρίμανση. Τα εν λόγω τυριά διακρίνονται στις ακόλουθες κατηγορίες: α) πολύ σκληρά, β) σκληρά, γ) ημίσκληρα και δ) μαλακά. Αντίθετα, τυριά από γάλα χωρίς ωρίμανση δεν επιτρέπεται να παρασκευάζονται από νωπό γάλα, αλλά μόνο από παστεριωμένο.
Για τα τυριά με ωρίμανση, είναι απαραίτητη η τήρηση του χρόνου ωρίμανσης βάσει του ελάχιστου διαστήματος που αναφέρεται στον κώδικα τροφίμων και ποτών ή σε λοιπές διατάξεις που αφορούν τη τήρηση των προδιαγραφών καταχώρισης προϊόντων ΠΟΠ/ΠΓΕ. Αρκετά «γνωστά» τυριά, δύναται ή πρέπει να παρασκευάζονται από απαστερίωτο γάλα, όπως γραβιέρα Νάξου, κεφαλογραβιέρα, λαδοτύρι Μυτιλήνης, μπάτζος, φορμαέλα Αράχωβας Παρνασσού, κασέρι, σφέλα, Σαν Μιχάλη, Μετσοβόνε, φέτα, κοπανιστή, καλαθάκι Λήμνου, γαλοτύρι, ανεβατό, κατίκι Δομοκού, πηχτόγαλο Χανίων, μανούρι, ξυνομυζήθρα Κρήτης, αρσενικό Νάξου.