Τετάρτη, 22 Μαρτίου, 2023
14.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

«Πόλεμος» μεταξύ ΕΕ και Αυστραλίας για τη χρήση του ονόματος Prosecco

ΑρχικήΝέα«Πόλεμος» μεταξύ ΕΕ και Αυστραλίας για τη χρήση του ονόματος Prosecco
spot_img

Ο αφρώδης οίνος στο επίκεντρο μιας μακροχρόνιας διαμάχης μεταξύ Αυστραλών και Ιταλών οινοποιών.

Η ΕΕ το 2010 συμπεριέλαβε τοπ κρασί Prosecco στον κατάλογο των ΠΓΕ προϊόντων (Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη). Ωστόσο, η Ομοσπονδία Οινοποιών της Αυστραλίας υπέβαλλε ένσταση, αναφέροντας τη χρήση του όρου Prosecco στην Αυστραλία ως ονομασία για μια συγκεκριμένη ποικιλία αμπέλου. Είναι ένα μακροχρόνιο ζήτημα για τους Αυστραλούς οινοποιούς, οι οποίοι υπογράμμισαν ότι το Prosecco υπήρχε ως ονομασία ποικιλίας σταφυλιού πριν από το 2009. Και οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται…

 Το “Prosecco” είναι ένα διάσημο GI, που σχετίζεται με ένα χωριό στην επαρχία της Τεργέστης. Κατά τη διαδικασία καταχώρισης, η ονομασία της ποικιλίας σταφυλιού prosecco άλλαξε σε Glera, έτσι ώστε ο όρος να μπορεί να προσδιοριστεί ως ονομασία προέλευσης. Τα τελευταία χρόνια αυξάνεται ραγδαία η δημοτικότητα του Prosecco γι αυτό και χρειάστηκε να διευρύνουν τα όρια της ζώνης ΠΟΠ του Prosecco για να αυξηθεί η παραγωγή και να καλυφθεί η ζήτηση. Αυτό είναι όμως και το επιχείρημα των Αυστραλών Οινοποιών που διαμαρτύρονται γιατί δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τον όρο Prosecco.  Για πολλά χρόνια, ο αμπελοοινικός τομέας της Αυστραλίας ήταν ένας ισχυρός υποστηρικτής των ΓΕ και ένα ισχυρό σύστημα για την προστασία των δικαιωμάτων των χρηστών. Ωστόσο, η εμπιστοσύνη έχει διαβρωθεί από την κίνηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να καταργήσει τη χρήση της ποικιλίας σταφυλιού «Prosecco» και να δημιουργήσει μια τεχνητή περιοχή που ονομάζεται «Prosecco» λένε οι Αυστραλοί. 

Στο πλαίσιο αυτό, είναι δυνατό να υποστηριχθεί ότι η έκφραση Prosecco αποτελείται απλώς από το όνομα μιας ποικιλίας σταφυλιού, όπως το Pinot Blanc, το Chardonnay, το Marsanne, μεταξύ άλλων. Αυτό ήταν το κύριο επιχείρημα που χρησιμοποίησαν οι Αυστραλοί οινοπαραγωγοί, με τρόπο που τονίζει ότι το Prosecco δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να αναφέρεται σε μια γεωγραφική τοποθεσία που οδηγεί στη δημιουργία μιας “νομικής φαντασίας” που ευνοεί τους ευρωπαίους παραγωγούς, ιδιαίτερα τους Ιταλούς οινοποιούς, εις βάρος των εθνικών παραγωγών εκτός ευρωπαϊκού μπλοκ, όπως αναφέρει το Inventa.com.

Μάλιστα Ο Αυστραλός υπουργός Εμπορίου, Ντον Φάρελ,  ζήτησε  από την ΕΕ να αναγνωρίσει ότι η Αυστραλία είναι μια χώρα μεταναστών, που έφεραν πολιτισμό, φαγητό και κρασί από την Ευρώπη. Σύμφωνα με  τον Guardian , στην Αυστραλία, η εμπορευματοποίηση του Prosecco συγκεντρώνει 205 εκατομμύρια δολάρια ετησίως.

Να σημειωθεί όμως, ότι ανασκόπηση της σχετικής βιβλιογραφίας, που πραγματοποιήθηκε από το City University London  και το Scuola Universitaria Superiore Sant’Anna, δείχνει ότι αυτός ο όρος έχει χρησιμοποιηθεί για πολλούς αιώνες στο βορειοανατολικό τμήμα της ιταλικής χερσονήσου για να αναφέρεται σε ένα κρασί υψηλής ποιότητας, συμπεριλαμβανομένης της περιοχής γύρω από το χωριό Prosecco στο Περιοχή Friuli Venezia Giulia της Ιταλίας. Αυτό υποδηλώνει μια ισχυρή σύνδεση μεταξύ αυτής της περιοχής και της ποιότητας και της φήμης του διάσημου ιταλικού αφρώδους οίνου και ενισχύει τις αξιώσεις της ΕΕ και της Ιταλίας για την προστασία του όρου Prosecco ως GI.

Να σημειωθεί επίσης πως το 2021 και η Κροατία υπέβαλλε αίτημα στην ΕΕ να καταχωρηθούν ως ΠΓΕ τέσσερα κρασιά της με την ονομασία PROSEK ένα αίτημα που έρχεται σαφώς σε σύγκρουση με το ιταλικό ΠΟΠ «Prosecco», το οποίο αναγνωρίζεται και προστατεύεται από το δίκαιο της ΕΕ, και κατοχυρώνει περισσότερους από 8.000 Ιταλούς παραγωγούς. Ιταλίδα ευρωβουλευτής μάλιστα κατέθεσε ερώτηση κατηγορώντας την ΕΕ ότι με τη δημοσίευση της αίτησης για την ονομασία «Prosek» στην Επίσημη Εφημερίδα, δημιούργησε ένα επικίνδυνο προηγούμενο που θέτει σε σοβαρό κίνδυνο ολόκληρο το σύστημα ΠΟΠ και ΠΓΕ στην ΕΕ.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Viral η τάση κατανάλωσης σκυλοτροφής – Έντονες αντιδράσεις – Πάνω από 24 εκ. προβολές

Σύμφωνα με έναν fitness influencer, η τροφή για σκύλους έχει πολύ υψηλά ποσοστά πρωτεΐνης. Αλλά κάνει να την καταναλώνουν οι άνθρωποι;

Συσκευασία Τροφίμων: Αντιδράσεις για τον νέο κανονισμό της ΕΕ

Τι πιστεύουν οι αγρότες και οι περιβαλλοντικές ενώσεις για την νέα πρόταση για τις συσκευασίες και τα απορρίμματα συσκευασίας της ΕΕ.

Κουμαρίνη: Νομοθεσία και υποχρεώσεις της βιομηχανίας τροφίμων για τη χρήση κανέλας

Η Α. Σταυρουλάκη των εργαστηρίων Tsakalidis Analysis & Testing δίνει όλες τις πληροφορίες σχετικά με τη χρήση κανέλας Κεϋλάνης ή Cassia στα τρόφιμα - Νομοθεσία και γνωμοδότηση της EFSA - Χρήσιμες πληροφορίες και για τους καταναλωτές.
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα